کابل (پژواک،١٢ ثور ٩٢): حزب همبستگى افغانستان طى راهپيمايى، روزهاى هفتم وهشتم ثور را تقبيح نموده و گروه هماهنگی عدالت انتقالی، خواهان به محاکمه کشاندن عاملین جنایات جنگی گرديد.
در هفتم ثور سال ١٣٥٧، حکومت سردار داوود سقوط نمود و رژيم تحت الحمايۀ شوروى سابق، زمام امور را به دست گرفت؛ ودر هشتم ثور سال ١٣٧١ مجاهدين به قدرت رسيدند.
در مظاهره و راهپيمايى که امروز با شرکت صدها تن در شهر کابل از سوى حزب همبستگى افغانستان به راه افتاد، با حمل تصاویر شخصیت های جهادی، آنها را درقتل افراد ملکی در سه دهۀ گذشته متهم نمودند.
مظاهره کنندگان، خواهان برکناری افرادی که به گفتۀ آنان مجرم اند، از چوکى های بلند حکومتى نیز گردیدند.
محمود يکى از اعضاى اين حزب، به آژانس خبرى پژواک گفت: "خواست ما اين بود که در سه دهه، جناياتى که شده از طالب تا خلقى و پرچمى و جهادى، بايد محاکمه شوند."
وى افزود که مظاهره کنندگان همچنان خواهان محاکمۀ کسانى شدند که کابل را خراب کردند و در مجموع باعث ويرانى کابل و بدبختى در کشور گرديدند.
به ادعاى محمود، نيروهاى امنيتى با آنها خشونت نموده و هفت تن از تظاهر کنندگان را دستگير نموده است.
مل پاسوال داوود امين معاون قوماندانى امنيۀ کابل به پژواک گفت که نيروهاى امنيتى، دو ميل سلاح و يک بورى چوب و پيچکش را از مظاهرکنندگان به دست آوردند که باعث نگرانى شد؛ اما با کسى خشونت نکرده است.
وى افزود: يکى از آنها گفت که يک ميل سلاح مربوط وى است، ازهمين جهت وى به پوليس معرفى شد، که اگر جواز سلاح داشته باشد، رها مى شود.
از جانب ديگر، امروز گروه هماهنگی عدالت انتقالی، با نشستى در کابل گفت که مردم افغانستان شاهد دو روز فجیع در تاریخ خود بوده اند که هفت ثور و هشت ثور، هریک آغازگر و یادآور تخطی های بیشمار حقوق بشری و جنایات بوده است.
اجمل بلوچ زاده عضو اين گروه گفت که هدف شان رسیدگی به خواست های قربانیان جنگ است؛ اگر فرهنگ معافیت از بین برده نشود، مردم افغانستان بیشتر قربانی اهداف اشخاص و گروه های خاص میشوند.
وى افزود که مردم افغانستان در چندین دهه جنگ و بد بختی در کشور قربانی زیاد را متحمل شده اند؛ اما حکومت وجامعه بین المللی، برای به محاکمه کشیدن متهمان جنگی تا هنوز هیچ کاری نکرده اند.
بلوچ زاده، بدون ذکر نام گروهى علاوه کرد: "مردم افغانستان نباید فریب حرفهای بعضی گروه ها را بخورند؛ چون بعضی گروه هاى خاصی اند که ازمردم جهت رسیدن به اهداف شان استفاده میکنند و وعده ها میدهند؛ اما در عمل بر خلاف مردم اقدام میکنند."
محمد اشرف بختیاری عضو ديگر این گروه گفت: "در سه دهه جنگ ما شاهد صدها گور دسته جمعی در کشور بودیم؛ اما تا هنوز عاملین آن به جزای اعمال شان نرسیده اند."
بختیاری افزود: بعضی گروه هايى اند که یکدیگر خود را به دست داشتن در گورهای دسته جمعی متهم میکنند که این کار شان مشکلات و چالشهای زیادی را در جامعه به وجود می آورد.
موصوف علاوه کرد: در شناخت گورهای دسته جمعی، باید از انسان شناسی و طب عدلی استفاده شود تا عامل اصلی آن پیدا شود.
اين درحالى است که به تازگى يک قبر دسته جمعى در مرکز ولايت سمنگان و قبر دسته جمعى ديگر در ولسوالى بگرام ولايت پروان کشف و ده ها جسد از آن به دست آمده که مربوط دورۀ رژيم تحت الحمايۀ شوروى سابق بوده است.
عبدالمعین جوهر که پدرش را در جنگهای گذشته از دست داده است، به پژواک گفت: آنها از حکومت توقع زياد داشتند که عاملان جنايات جنگى محاکمه شوند؛ اما در اين عرصه هیچ توجهی صورت نگرفته است.
وی با انتقاد از قوه قضائيه گفت: "مردم بخاطر حل مشکلات شان به اين قوه مراجعه نمیکنند؛ بخاطریکه به مشکل شان رسیدگی نمیکند، مردم مشکلات خود را از طریق مشوره های قومی حل میکنند و هیچ امیدی به حکومت ندارند."
همچنان این نهاد در اعلامیه اى که نشر نموده، از شورای عالی صلح خواسته است که نباید صرف در سهیم ساختن طالبان در ساختار قدرت سیاسی، رهایی آنان از زندان، تضمین مصوونیت و حذف آنان از لیست سیاه سازمان ملل تمرکز شود.
اینگونه برخورد با پروسه صلح و حمایت از گروه های تروریستی، دیدگاه شهروندان را نسبت به تعهدات بین المللی و حکومت بی باور می سازد، و شورای عالی صلح،نباید صلح پایدار و عادلانه را به یک معامله سیاسی تقلیل دهد.
در اعلامیه آمده است: "جامعه جهانی مکلف است طبق تعهداتی که به مردم افغانستان نموده، عدالت انتقالی را حمایت کرده و از حکومت بخواهد تا آنرا عملى کند، و نباید جامعه بین المللى تحت عنوان پشتیبانی از صلح، زمینۀ مصوونیت بخشیدن به مسببان فجيع ترين نوع نقض حقوق بشر مانند قتل عام ها و حملات تروریستی را حمايت نمايد."
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP