Language

Don't you have an account with Pajhwok Afghan News?

Click here to subscribe.

دهها هزار دهقان و مالدار از پروژه هاى مختلف مستفید شدند

دهها هزار دهقان و مالدار از پروژه هاى مختلف مستفید شدند

author avatar
2 Jan 2012 - 14:56
دهها هزار دهقان و مالدار از پروژه هاى مختلف مستفید شدند
author avatar
2 Jan 2012 - 14:56

شهرباميان (پژواک،١٢جدى٩٠): رياست زراعت باميان ميگويد که درسالجارى، بيش از٦٤ هزار دهقان و مالدار از يکصد پروژۀ مختلف مستفيد شده اند؛ اما شمارى از دهاقين شکايت دارند که هيچ برنامۀ زراعتى و مالدارى، در مناطق شان تطبيق نشده است.

رياست زراعت، اين پروژه ها را شامل توزیع تخم اصلاح شدۀ بذرى گندم و علوفه، کنترول امراض حیوانی، ادویه پاشی باغ ها، توزیع تراکتور، احداث قوریه ها، ایجاد گروپهاى دهاقین و توزیع گوسفند برای دهاقین ميداند.

به گفتۀ منبع، بخش ديگر پروژه ها را اعمار ذخايرکچالو و ذخاير آبى، ساختن مزرعۀ خانگی برای خانم ها، توزیع داش های نان و مشک های دوغ، آموزش دهاقین جهت بهره برداری از محصولات زراعتی و توسعۀ مالداری تشکيل ميدهد.

انجنير محمد طاهرعطايی ریيس زراعت و مالداری بامیان، امروز(12جدی) به آژانس خبرى پژواک گفت که عمده ترين پروژه ها را توزيع  تخم گندم بذرى اصلاح شده و علوفۀ حيوانى براى ده هزار دهقان، ادويه پاشى باغ ها مربوط به  ٢٥٠٠ دهقان، واکسين و تداوى ٩٥ هزار راس مواشى مالداران احتوا ميکند.

وی علاوه کرد که براى بيش از ١٧ هزار دهقان و مالدار ديگر، در مورد طرق جديد زراعت و مالدارى، آموزش نيز داده شده است.

به گفتۀ رييس زراعت، اين پروژه ها در مجموع اضافه از ٥٧٢ ميلیون افغانی هزينه برداشته که ١٧٨ ميلیون افغانی آن، از سوى ریاست زراعت و بقيه از سوى موسسات همکار بوده است.

وى افزود: در اين پروژه ها، ١٣ موسسه نقش داشته که عمده ترين آن، شامل پروگرام انکشافى ملل متحد UNDP، شبکه انکشافی آغاخان (اکيدن)، سازمان خوراکه و زراعت ملل متحد FAO، بنیاد صلح و شهدا ارگانیزیشن ميباشد.

عطايى، برنامه های امسال در بخش زراعت و مالداری را مطلوب خوانده گفت: خشکسالی باعث گردیده که دهاقین و مالداران، متضرر شوند.

اما يکعده از دهاقین شکایت دارند که پروژه های موسسات و ریاست زراعت، فقط در مراکز بامیان و ولسوالی ها تطبیق میشود و ساحات دوردست از آن مستفید نمیگردند.

حاجی حسن يکى از زارعين منطقۀ شیوقل ولسوالی ورث، به پژواک گفت که  بسیاری از قریه های این مناطق مانند پجندور،  لیگان و اسپیغو، اصلاً خبر هم نمی شوند که چه برنامه ای برای حمایت از دهاقین روی دست است.

اين دهقان گفت که آنها بر اثر خشکسالى امسال، متضررگرديده و ده جريب زمينى که گندم زرع نموده بودند، از اينکه باران نباريد و منبع ديگر آبى هم وجود نداشت، حاصل نداد.

حاجی حسن افزود: “ما از ریاست زراعت میخواهیم که هم برنامه های خود را براى ما عملى کند وهم موسسات را تشویق نماید که به کمک دهاقین ساحات دوردست بپردازند.”

ریيس زراعت بامیان علاوه کرد: موسسات، پلان خود را دارند که چگونه در بخش حمایت از مالداری و دهاقین کار نمایند؛ اما ریاست زراعت تلاش کرده است که برنامه هاى خود  را به شکل متوازن در سراسر اين ولایت، به اجرا بگذارد.

وی افزود که نزدیک به ٩٥ درصد مردم بامیان، زراعت پیشه و مالداراند و در یکسال نمیشود که تمامی مردم، تحت پوشش خدمات قرار داده شوند.

موصوف علاوه کرد که به مشکل دهاقين و مالدارانى که هنوز تحت پوشش کمکها قرار داده نشده اند، در آينده رسيدگى خواهد شد.

اما شمار ديگرى از دهاقین، برنامه های زراعتی موسسات و ریاست زراعت را مفید خوانده، میگویند که  اگر تشویق این موسسات نمی بود، آنان دست از زراعت و مالداری برمیداشتند؛ زیرا در این سالها زراعت و مالداری، به علت خشکسالى چندان سودی برای آنان نداشته است.

نظر به سروی رياست زراعت باميان، امسال به علت خشکسالى ٤١هزار تن گندم برداشت شده است که نسبت به سال گذشته؛ کاهش اضافه از ١٤٥٠٠ تن گندم را نشان ميدهد.  

مطابق اين سروى، در سال جارى ٩٨ درصد زمين للمى و سى درصد زمين آبى در باميان، بر اثر خشکسالى آسيب ديده است.

سید اسد باشندۀ قریه سولیچ ولسوالی یکاولنگ گفت که در اول سال، موسسۀ فرانسوى “سولدریتی” که در بخش زراعت فعاليت دارد، در قریۀ شان آمده و مردم را تشویق نمود که گلپی و سبزیجات بکارند.

اين دهقان افزود که مردم نظر به تشویق همين موسسه، مساحتى از زمین خود را به کشت سبزیجات مانند گلپی، کرم، شلغم، زردک و پیاز اختصاص دادند و فعلاً تمام اهالی این قریه از سبزیجات، خودکفا هستند و نياز ندارند که از بازار سبزيجات بخرند.

وی  افزود که  این موسسه، فقط تخم سبزیجات را برای مردم کمک کرده و دهاقین را رهنمايی نموده که چگونه آنرا بکارند و آب بدهند و از آن برداشت نمایند.

همچنان خدیجه ٤٠ ساله که سرپرست چهار عضو خانوادۀ خود است و از کمک موسسه داخلى غيردولتى “شهدا ارگنایزيشن” بهره مند شده، به پژواک گفت: “اى موسسه، برى مه چهار گوسفند داده که برى سال ديگه، چوچه ميته و دو برابر ميشه و مه شیر، دوغ روغن و پشم آنرا ميفروشم و نفقۀ اولادهايمه پيدا ميکنم.”

اين خانم علاوه کرد که شوهرش در وقت حکومت طالبان کشته شده و او با يک مساحت زمين کمى که از شوهر برايش باقى مانده و گوسفندانى که دارد، میتواند روزگارش را سپری نماید.

باميان، ولايتى است که بيشتر مردم آنرا زراعت پيشه و مالدار تشکيل ميدهد و اقتصاد شان بر همين دو پيشه متکى است؛ اما مالداران ميگويند که آنها يک تعداد مواشی خود را به علت خشکسالی و افزایش قیمت علوفه، به قيمت نازل به  فروش رسانده اند.

برات على یکی از مالداران درۀ اژدر مرکز باميان گفت که از جملۀ يکصد راس گوسفند خود، پنجاه راس آنرا به علت قيمت بودن علوفه، به فروش رسانده است.

اين مالدار افزود که اقتصاد او بر همين پيشۀ مالدارى متکى است؛ اگر وضعيت چنين ادامه يابد، از هراس اينکه بقيۀ مواشى اش در زمستان از سردى و نبود علوفه تلف شوند، آنرا به قيمت نازل خواهد فروخت.

موصوف علاوه نمود که خشکسالی سالجارى، باعث شد که کوه ها و چراهگاه ها خشک بمانند و مالداران، با کمبود علوفۀ حيوانى مواجه گردند.

مسوولان زراعت و مالدارى باميان میگویند که حدود یک ميلیون راس مواشى شامل بز، گوسفند و گاو، در اين ولايت وجود دارد که از این تعداد، پانزده الی بيست درصد آن به فروش رسیده است.

بازدیدها: 14

Related Topics

GET IN TOUCH

SUGGEST A STORY

آژانس خبری پژواک علاقمند است تا گزارش های شما را نشر کند. در صورت تمایل با کلیک کردن بر روی این لینک با ما تماس بگیرید.

PAJHWOK MOBILE APP

اپلیکیشن پژواک را بر روی تلفن هوشمند خود نصب کنید تا آخرین خبرهای ما را دریافت کنید. بیشتر