Language

حاصلات پیاز در فراه دو برابر شده است

فراه (پژواک، ٩سرطان ٩٢): با آنکه حاصلات پیاز امسال در ولایت فراه، نسبت به سال گذشته تقریباً دوبرابر افزایش یافته؛ اما دهاقین از نرخ پایين آن در بازار شکايت دارند.

مسوولین زراعت ولایت فراه مى گویند که امسال، حاصلات فصل بهاری پیاز، به بیش از ٣ هزار تُن مى رسد؛ درحاليکه حاصلات سال گذشته، حدود ١٦٢٧ تن بود.

انجنیر محمد جعفر کاظمی آمر امور زراعتی ریاست زراعت فراه، به آژانس خبری پژواک گفت که امسال، این مقدار پیاز از ١٢٠ هکتار زمین، و سال گذشته از ٩٣ هکتار زمین به دست آمده بود.

انجنير کاظمی؛ رفع کمبود آب، و ضعيت آب و هوا، کشت تخم های اصلاح شده از سوی دهاقین و استعمال کود کيمياوى را از علل اصلی افزایش حاصلات پیاز خوانده، افزود: “چون امسال آب کافی از دریا وجود داشت، کشت پیاز که به ٧ مرتبه آبیاری نیاز دارد، به صورت منظم آبیاری گردیده؛ بنابراین حاصلات پیاز نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.”

منبع علاوه کرد که قیمت یک سير پياز که در ولايت فراه معادل پنج کیلوگرام ميباشد، امسال در بازار ٢٥ افغانی است که نظر به همین قیمت، عواید تمامی حاصلات پیاز در این ولایت، به بیش از ١٥ میلیون افغانی مى رسد.

به گفته منبع، پیاز فراه به اکثر ولایات کشور از جمله هلمند، نیمروز، هرات، کابل، قندهار و پاکستان نیز صادر مى گردد.

لعل محمد بهاری رییس کوپراتیف هاى دهقانان فراه نیز از افزایش دوچندی حاصلات پیاز فراه خبر می داده مى گويد که امسال از طریق اعضای کوپراتیف ها، بیش از دوهزار تُن پیاز جمع آوری کرده است که ٤٠٠ تن آن، تا به حال به ولایات دیگر صادر شده است.

بهاری افزود که کیفیت پیاز امسال نیز خیلی خوب است و وزن برخى پيازها تا ٩٠٠ گرام مى رسد.  

 اما دهاقین، با وصف افزايش حاصلات پیاز، از نرخ پایين آن شکايت دارند.

شمس الدین باشنده قریه “دیوارسرخ” ولسوالی خاکسفید، درحاليکه مصروف فروختن ١٠ تن پیاز به یک تجار در شهر فراه بود، به آژانس خبرى پژواک گفت که از سه جريب زمين خود، امسال ١٧ تن و سال گذشته ١٣ تن يپاز به دست آورده است.

اما وى، نرخ پايين پياز را براى دهاقين مناسب ندانسته گفت: «وختى ما حاصل مى گیریم، قیمت یک کیلو گرام پیاز، ٥ افغانی میباشه که حتى بعضى وقت ها مصرف خوده هم پوره نمی کنه؛ اما وقتى که حاصل از دست ما برود، دو یا سه ماه بعد، باز یک کیلو پیاز ٤٠ افغانی ميشه.»

موصوف گفت که در همين زمان سال گذشته نيز قيمت يک کيلو پياز ٥ افغانى بود.

وى علاوه کرد که اگر ریاست زراعت، برای آنان سردخانه اعمار کند که محصولات خود را نگهداری کنند؛ محصولات شان به قیمت خوب و در زمان مناسب به فروش خواهد رسيد.

فیض محمد ٤٠ ساله باشنده قریۀ چهاردره ولسوالی پشت رود، درحاليکه از عاید فروش حاصلات پیاز خود خوشحال بود، گفت: اگر در این ولایت سردخانه ایجاد گردد، دهاقین چند برابر بیشتر مفاد خواهند کرد.

 موصوف افزود که تمام حاصلات پیاز خود را در کابل، يک کیلوگرام ١٠ افغانی به فروش رسانده و از اين مدرک ٦٠٠ هزار افغانى فايده به دست آورده است.

درعین حال لعل محمد بهاری رییس اتحادیه دهاقین ولایت فراه نیز نبود سردخانه را یک مشکل بزرگ برای نگهداری حاصلات دهاقین و باغداران عنوان کرد و گفت که ولایت فراه، سالانه هزاران تن حاصلات از قبیل تربوز، انار، انگور، پیاز، سبزیجات و… را تولید مى کند، ولی به دلیل نبود سردخانه و مارکیت، دهاقين مجبور مى شوند که آنرا به قيمت ارزان به فروش برسانند.

بهاری به عنوان مثال افزود که اکثر پیاز این ولایت، با نرخ ارزان به کشور پاکستان صادر شده و پاکستان در سردخانه نگهداری کرده و دوباره همین پیاز فراه را، به این ولایت به نرخ بسیار بلند مى فروشد.

وى افزود که یک کیلوگرام پیاز وارداتی از کشور پاکستان در فصل زمستان، ٤٥ افغانى است.

اما مسوولان ریاست زراعت ولایت فراه، نبود برق دوامدار را از دلایل اصلی عدم ایجاد سردخانه در این ولایت عنوان می کنند.

Related Topics