Language

کابل (پژواک،١٩ سنبله ٩٢): شمارى از اعضاى جامعۀ مدنى، درحاليکه خواستار نشرگزارش “ترسيم منازعه” هستند، هشدار مى دهند که اگر ناقضين حقوق بشر در انتخابات پيش رو، دوباره وارد ساختارهاى حکومتى شوند، کشور با چالش هاى بزرگ مواجه خواهد شد.

در گزارش “ترسيم منازعه” که از سوى کميسيون مستقل حقوق بشر افغانستان تهيه گرديده، جزئيات نقض حقوق بشر در سه دهۀ اخير و نام هاى ناقضين حقوق بشرى، گنجانده شده است.  

قرار بود که اين گزارش، سال گذشته منتشر گردد؛ اما بنا بر دلايل نامعلوم، تا حال اين کار صورت نگرفته است.

شمارى از اعضاى نهادهاى جامعۀ مدنى و حقوق زن، امروز طى يک نشست خبرى در کابل، از حکومت خواستند تا جهت شناسايی ناقضين حقوق بشرى در سه دهۀ جنگ در افغانستان و حقيقت يابی جنايات جنگى، گزارش “ترسيم منازعه” به دست نشر سپرده شود تا ناقضين حقوق بشر، مورد پيگرد قانونى  قرار گيرند و نتوانند که در انتخابات خود را نامزد کنند.

اجمل بلوچ زاده عضو جامعه مدنى که در نشست امروز به نمايندگى از ديگران صحبت مى کرد، گفت که کميسيون حقوق بشر، به اعضاى جامعۀ مدنى گفته است که آمادگى براى نشر اين گزارش را دارد.

 اما به گفتۀ وى، از ديد رييس جمهور وضعيت کنونى کشور، مناسب براى پخش اين گزارش نيست.  

اما آذريون متين عضو ديگر جامعۀ مدنى در نشست خبرى امروز گفت: حلقاتى در درون کميسيون حقوق بشر وجود دارند که نمى خواهند اين گزارش منتشر گردد.

داکتر رفيع الله بيدار سخنگوى کميسيون حقوق بشر، به آژانس خبرى پژواک گفت که اين کميسيون بنا به مسووليتى که داشت، کار تهيۀ گزارش يادشده را تکميل کرده است.  

اما موصوف خاطرنشان کرد که در مورد نشر اين گزارش، بايد حکومت تصميم بگيرد.

حکومت تا حال در اين مورد چيزى نگفته است.

اعضاى جامعه مدنى، در نشست خبرى امروز از رييس جمهور و رييس کميسيون مستقل انتخابات، خواستار ممانعت از نامزدى ناقضين حقوق بشر در انتخابات رياست جمهورى و شوراهاى ولايتى شدند.

قرار است که انتخابات رياست جمهورى و شوراهاى ولايتى، در ١٦ حمل سال آينده راه اندازى گردد.

بلوچ زاده گفت که اگر ناقضين حقوق بشر، در انتخابات پيش رو دوباره تلاش نمايند که وارد ساختارهاى حکومتى شوند، بدون شک حکومت بعدى، با چالش هاى بزرگى چون تروريزم، فسادادارى، قاچاق موادمخدر، افزايش خشونت عليه زنان و موارد ديگر مواجه خواهندشد.

همچنان وى گفت که اگر ناقضين حقوق بشر، شامل حکومت بعدى شوند، زنان افغان نيز بيشتر از اين به حاشيه رانده خواهندشد. 

بلوچ زاده، از زنان به عنوان اينکه نيمى از پيکر جامعه را تشکيل ميدهند، خواست که با استفاده از راى شان مانع به قدرت رسيدن ناقضان حقوق بشر شوند و نگذارند که افغانستان، دوباره به طرف جنگ و بحث هاى سمتى، زبانى و قومى برود.

وى گفت که اگر ناقضين حقوق بشر، شامل کانديدان انتخابات آينده شوند، روند انتخابات ديموکراتيک نخواهد بود و راى دهى نيز به اساس زور و فشارها در مرکز و ولايات صورت خواهدگرفت و همچو انتخابات، مشروعيت نخواهد داشت.

آذريون متين عضو ديگر جامعۀ مدنى نيز گفت: “ناقضين حقوق بشر و کسانی که در لست سياه مردم هستند، از سوى کميسيون مستقل انتخابات و حکومت افغانستان، زمينۀ ورود شان به عنوان نامزد درانتخابات پيش رو گرفته شود.”

وى نيز از مردم خواست که  در صورت نامزد شدن ناقضين حقوق بشر در انتخابات، به نامزدانى که حقوق بشر را نقض کرده اند، راى ندهند.

گفتنى است که منابع يادشده، نام هيچ کسى را به عنوان ناقض حقوق بشرى ياد نکرد.

مسوولين کميسيون مستقل انتخابات گفته اند که کميسيون حق ندارد تا زمانى مانع نامزدى کسى براى انتخابات شود که شخص از سوى محکمۀ با صلاحيت، مجرم و ناقض حقوق بشر شناخته شود.