کابل (پژواک، ٢٤ عقرب ٩٣): آگاهان امور سیاسی، سفر اشرف غنی رئیس جمهور کشور به اسلام آباد را خاص دانسته و اظهار امیدوارى می کنند که این سفر، در منطقه تغییر مثبت به وجود می آورد.
رئیس جمهور غنی، دیروز بنا به دعوت نوازشریف صدر اعظم پاکستان، برای یک سفر رسمی دو روزه به اسلام آباد رفت، و دیدارهای خود را آغاز نمود.
این سفر درحالی صورت گرفت که حامد کرزی رئیس جمهور افغانستان، بیست بار به پاکستان سفر نمود؛ اما هر بار با دست خالی به کشور بر می گشت.
اما رئیس جمهور غنى، دیروز حين سفر در طیارۀ حامل خود به خبرنگاران گفت که با یک پلان و آجندای قوی، به اسلام آباد می رود.
وی اضافه کرد: “رئیس جمهور سابق، ناگهانی و بدون پلان به پاکستان سفر می کرد؛ اما من با یک پلان مکمل می روم؛ پیش از سفر، هیئت پاکستان را خواسته بودم و با آنها صحبت قاطع و همه جانبه نمودم.”
محمد حسن حقیار آگاه امور سیاسی می گوید که با تشکیل حکومت وحدت ملی در افغانستان، پاکستان مشاور امنیت ملی خود را فرستاد و از رئیس جمهور غنی دعوت کرد که به اسلام آباد سفر نماید؛ اما وی رد کرد.
حقیار بتاریخ 24 عقرب به آژانس خبری پژواک گفت رئیس جمهور افغانستان، به طور واضح بارها به پاکستان گفته است تا زمانیکه خط مشى خود را تغیير ندهد و با افغانستان با صداقت همکاری نکند، به اسلام آباد سفر نمی کند.
حقیار افزود که چند روز قبل، جنرال راحیل شریف قوماندان اردوی پاکستان، به کابل آمد و سفرهای رضوان اختر رئیس (آی. اس. آی) به همین منظور بود تا رئیس جمهور افغانستان را قناعت بدهد که آنها می خواهند با افغانستان صادقانه همکاری نمایند.
وی اضافه کرد: “رئیس جمهور افغانستان، در اصل با حکومت ملکی پاکستان نه، بلکه برای مذاکره با اردو و استخبارات آن که تمام صلاحیت را دارند، رفته است.”
خوشحال خلیل یکی از آگاهان امور سیاسی می گوید که روابط حامد کرزی رئیس جمهور پیشین کشور، با پاکستان بسیار متشنج بود و تا آخر دوره حکومتش خوب نشد.
وی به پژواک گفت که حامد کرزی رئیس جمهور سابق، بسیار تلاش کرد که ذهنيت اسلام آباد را نسبت به کابل تغيیر دهد و در این زمینه بيش از بیست بار سفر کرد؛ اما هیچ گونه منفعت نداشت.
خلیل یادآور شد که از رئیس جمهور غنی توقع می رود تا چوکات روابط کهنۀ گذشته و راه آن را به یک طرف گذاشته و از یک زاویۀ جدید، با این کشور دیدارهایش را به پیش ببرد، نه مثل گذشته که در صحبت ها صرفاً وقت حکومت گذشته ضایع می شد.
به گفتۀ خوشحال، بعضى عوامل وجود دارد که پاکستان را مجبور ساخته تا پاليسى خود را در مورد افغانستان تغيير دهد و امنيت و ثبات در منطقه تامين گردد.
وى افزود که پاکستان در مورد حمايت از تروريزم به سطح جهان بدنام شده، با کاهش شديد انرژى مواجه است که روى توليدات و اقتصاد اين کشور تاثيرات خيلى بد گذاشته است. امروز اسلحه به علت سياست حامى تروريزم در پاکستان عام شده، تعداد گروه هاى افراطى افزايش يافته و همه روزه ناامنى ها در آن کشور صورت ميگيرد.
خليل گفت که با ايجاد حکومت وحدت ملى به رهبرى رييس جمهور غنى در افغانستان، توقع ميرود که سياست يک دست، منظم و هماهنگ در مقابل پاکستان پيش برده شود.
به گفتۀ وى، سفرهاى رييس جمهور غنى به عربستان سعودى و چين، روشن ساخت که حکومت جديد، ميخواهد تا سياسيون پاکستانى را از طريق فشار سياسى بين المللى، مجبور سازد که از افکار کهنه در مورد افغانستان صرف نظر نمايند و روابط خود را با افغانستان طبق وضعيت جديد بهبود بخشند.
خوشحال خليل نيز گفت که بازديد کنونى داکتر غنى از پاکستان، بيشتر از دعوت حکومت ملکى، در حقيقت به خواست هاى ادارات نظامى صورت ميگيرد؛ بخاطريکه شايد رهبرى نظامى پاکستان، اين حقيقت را درک کرده باشد که حالا وقت پايان دادن به جنگ در افغانستان رسيده است.
عنايت الله کاکر ژورناليست افغان مستقر در پاکستان مى گويد که چند موضوع اميدوار کننده، در سفر رييس جمهور غنى به پاکستان وجود دارد.
وى به پژواک گفت که گفتگوهاى اشرف غنى در چين و اظهارات بعدى وى نشان ميدهد که گويا قضيه افغانى، سه بعدى است و بايد تلاش هاى سه جانبه آغاز گردد که اشاره به چين است.
کاکر افزود که چين به افغانستان منحيث يک کشور توليدکنندۀ بزرگ گاز، انرژى و مواد خام معدنى در آيندۀ مى بيند؛ واضح است که تکيۀ چين بر مواد خام خارجى است و در مورد نمى خواهد افغانستان را از دست دهد.
به گفتۀ وى، امريکا نيز حضور دايمى خود را در اينجا به اساس سند امنيتى دايمى کرد؛ چين مجبور است که يک نگاه به کابل داشته باشد.
وى افزود که پاکستان نيز ميخواهد فعاليت هاى اقتصادى و سرمايه گذارى خود را به کشورهاى آسياى مرکزى توسعه دهد؛ اما افغانستان در فرا راه آن قرار دارد و از آن گذشته نمى تواند.
کاکر افزود: “صلح در افغانستان براى هر نوع تحرک منطقوى مهم و حتمى است و همۀ جهت ها اين حقايق را درک مى کنند.”
به گفتۀ وى، چين مقامات پاکستانى را مجبور کرده که در کار صلح افغانستان همکارى جدى نموده و استقبال گرم نظاميان پاکستانى از رييس جمهور اشرف غنى، حرف ساده اى نيست.
از سوى ديگر رحيم الله يوسفزى ژورناليست پاکستانى و ماهر امور افغانستان گفت که رييس جمهور اشرف غنى؛ با يک فکر، انديشه و ذهن وسيع به پاکستان رفته است.
وى افزود که موصوف نه در پاکستان بوده و نه هم روابط قبلى با پاکستان داشت؛ از همينرو اين يک نقطۀ مثبت است که رييس جمهور غنى، ميتواند فصل جديد روابط با پاکستان را باز کند.
بازدیدها: 6
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP