کابل(پژواک،٣٠اسد ٩٩): يافتههاى تحقيق ديدبان شفافيت ازهفتصد مرکز صحى، نشان مىدهد که برعلاوۀ کمبود تجهيزات و دواى ضرورى و نبود سيستم جمع آورى معلومات دقيق، درچهل درصد اين مراکز، مريضان کويد ١٩ شناسايى و جداسازى نمى شوند.
ديدبان شفافيت افغانستان، امروز٣٠ اسد ضمن اعلان نتايج يک تحقيق اين اداره، هشدار داد که دولت افغانستان باید با اولویت بندی مناطق آسیب پذیر، خطرات را کاهش داده و برای مبارزه با موج دوم احتمالی این ويروس آماده شود.
بربنياد معلومات منبع، دراین سروی که از ٢٣ جولاى تا ١٠ اگست سال روان ادامه يافت ، بیش از ٧٠٠ مرکز صحی دولتى و خصوصى در ٦٠ ولسوالی ولايت هاى بلخ، هرات، جوزجان، کابل، کندهار، کاپیسا، لغمان، کنر، ننگرهار، پکتیا، پروان، پنجشیر و سمنگان، مورد بررسى قرارگرفته است .
درادامه اين تحقيق افزوده شده است که دولت افغانستان و بخصوص وزارت صحت عامه باید به صورت فوری در وضعیت نظارت و تصمیم گیری مبتنی بر شواهد شان تغییرات آورده، حمایت از نظارت بر خدمات صحی توسط مردم محل و نهادهای جامعه مدنی را افزایش بدهد، از تأمین تجهیزات طبی و ادویه لازم برای تداوی مریضان کوید١٩ اطمینان حاصل کرده و در نهایت آمادگی برای موج دوم احتمالی کرونا داشته باشد.
سید اکرام افضلی، رئیس اجرایی دیدبان شفافیت، درصحبت هايش گفت: «این سروی نشان می دهد که وزارت صحت عامه کشور فاقد سیستم جمع آوری معلومات دقیق، جامع و به موقع است تا رهبری این وزارت با استفاده از آن به تصمیم گیری و پاسخگویی متناسب با گسترش کوید ١٩ در سراسر کشور بپردازد.»
به گفتۀ وى، اطلاعات موجود درباره شمار مبتلایان به این ویروس و آمار تلفات ناشی از آن که توسط دولت جمع آوری و مورد استفاده قرار گرفته، قابل اطمینان نیست، به عنوان مثال، در حالی که وزارت ( تا ٢٩ اسد ١٣٩٩) به تعداد ٣٧٥٩٩ مورد مبتلایان به این ویروس را ثبت کرده است، بررسی دیگر توسط دولت افغانستان نشان می دهد که احتمالاً تا ١٠ میلیون نفر به این ویروس مبتلا شده اند.
موصوف هشدار میدهد که دولت افغانستان باید با اولویت بندی مناطق آسیب پذیر، خطرات را کاهش داده و برای مبارزه با موج دوم احتمالی این وایرس آماده شود.
افضلی با استفاده از این اطلاعات جمع آوری شده برای بهبود و پاسخ مؤثر به ویروس کووید ١٩، برافزایش آمادگی ها ، بهبود مراکز صحی و تصمیم در مورد روش های هوشمندانه منع رفت و آمد و قرنطین توسط دولت تاکید کرد.
عزت الله ادیب مسوول تحقیق دیدبان شفافیت میگوید: «یافته های این تحقیق نشان می دهد که در اپریل سال ٢٠٢٠، ٤٠ در صد از شفاخانه ها شناسایی و جداسازی مریضان احتمالی کوید١٩ را اغلباً انجام نداده اند.»
وى در ادامه گفته است که این٤٠ درصد شامل چند شفاخانه بزرگ، شفاخانه های ولایتی و ولسوالی در هرات و کابل نیز میشوند.
ادیب میافزاید: «هنگامی که داده ها بر اساس اطلاعات ارائه شده توسط مدیریت مراکز صحی در جولای سال ٢٠٢٠ به روز شد، معلوم گرديد که عدم پیروی از روش های مناسب شناسایی و جداسازی مریضان احتمالی کوید١٩ در مراکز صحی به ٤٨ درصد افزایش یافته است.»
موصوف خاطر نشان کرد که عدم دسترسى به تجهیزات حفاظت شخصی (PPE) ، ادویه لازم و سایر تجهیزات طبی مانند ونتلاتورها و بالون های اکسيجن از چالشهای دیگرد راين مراکز صحى بوده است.
login or register a new account.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP