ميمنه(پژواک،١٠عقرب ٩٩): زنان شاغل و دستفروش در شهر میمنه مى گويند که با شيوع ويروس کرونا در کشور، کار و عايد شان خيلى پايين آمده و حتى برخى روزها بدون فروش به خانه بر مى گردند؛ آنان از مسئولان مىخواهند که براى حل مشکلات شان اقدام شود.
ده ها تن از زنان بى سرپرست و فقير در شهر ميمنه؛ روى جاده ها، مصروف دستفروشى و دکاندارى اند تا بتوانند از آن طريق، لقمه نانى براى خود و اولادهاى شان پيدا کنند.
اين خانم ها در مصاحبه هايى که با آژانس خبرى پژواک انجام داده اند، مى گويند که پس از شيوع ويروس کرونا به مشکلات زيادى دچار شده، فروشات شان به اندازۀ آخر پايين آمده و حتى برخى شب ها با شکم گرسنه مى خوابند.
آنان که هر کدام مسئولیت تامین نفقه خانواده پنج تا ده نفری را به عهده دارند، همچنان گفتند که اگر ویروس کرونا دوباره شیوع یابد و شهر قرنطین شود، از گرسنگی خواهند مرد.
لیلا باشندۀ شهر میمنه گفت که يگانه نان آور خانوادۀ هفت نفره اش مى باشد و به خاطر تامين نفقه فرزندانش، هفتۀ دوبار در بازار شهر ميمنه اجناس مستعمل خانواده ها را که خريدارى مى کند، به فروش مى رساند.
وى افزود که قبل از شيوع ويروس کرونا، در روزهاى بازار، تا دو صد افغانى فايده مى کرد که مقدارى کچالو، نان و بوره مى گرفت؛ اما پس از شيوع ويروس کرونا، اکثر روزها فروش نمى داشته باشند.
موصوف گفت: «پس از کرونا که قرنطين خلاص شد، مردم بی پول شده به عوض خرید هنوز اشیای مستعمل شانرا مى فروشند.»
وی علاوه کرد که حکومت و موسسات، به افراد بضاعت و نیازمند توجه ندارند؛ تمام کمک ها در اختیار وکلا و اربابان قریه قرار می گیرد که با اقارب خود حیف و میل می کنند.
شاه بی بی باشنده ناحیه پنج شهر میمنه یک تن ديگر از اين دست فروشان گفت که شوهرش بيماراست و خودش يگانه نان آور خانوادۀ ده نفره اش مى باشد.
او که از خانه هاى مردم اموال مستعمل شان را مى خرد و در روزهاى بازار در شهر ميمنه مى فروشد، گفت که قبل از شيوع ويروس کرونا، عايدخوبى داشت؛ اما اکنون اکثر روزها هيچ فروشى نمى داشته باشد؛ زيرا اقتصاد اکثر مردم خراب شده است.
نامبرده که نزدیک ساعت ١٢ روز، با خبرنگار پژواک صحبت می کرد و رکود بازار، بینوایی و تنگدستی، گلویش را فشرده بود، اشک می ریخت و گفت: «از صبح تا حال حرام باشد که یک روپه سودا کرده باشم، گشنه بودم، اونه او زن یک لقمه نان داد خوردم، حیران هستم امشب چه کنم؟ اگر به خانۀ کسی بروم، اول خو چیزی نمیتن و بعد کرونا داری گفته، به خانۀ شان نمی مانند.»
این خانم کهن سال نیز مانند بقیه زنان دستفروش، از بی مهری و بی توجهی حکومت شکایت نموده گفت که کمکهای دولت، همیشه در اختیار افراد روزمند قرار می گیرد و آنها اقارب و اعضای فامیل شانرا شامل لیست می کنند؛ اگر حکومت عادلانه کمک کند، نیاز نیست با این سن و سالی که دارد، در روی جاده ها در سرما و گرما کهنه فروشی کند.
حمیرا که لباس های مستعمل می فروشد افزود که اکثریت زنانی که دستفروشی می کنند بیوه هستند، شوهران شانرا در جنگ ها از دست داده اند، هر کدام وارث ٥ تا ١٠ فرزند هستند و تلاش می کنند با زحمت خود، از راه حلال یک لقمه نان را پیدا کنند.
وی علاوه کرد: «اگر این زنان، شوهر یا دست حمایتگر داشته باشند، هرگز مجبور نمیشوند در شرایط کرونایی، روی جاده بر سر خاک به امید فروش کهنه مردم بنشینند.»
این خانم از حکومت خواست که برای زنان بی دفاع و بی کس، حد اقل یک جای مناسب فراهم سازد تا در تابستان از شعاع آفتاب و در زمستان از برف وباران، در امان باشند؛ بیش از این امیدی ندارند.
عزیزه جویا مسئول جندر مقام ولایت فاریاب، با تائید مشکلات و چالشهای زنان دستفروش گفت که شیوع ویروس کرونا، بر کار و زندگی زنان شاغل که خیاطی، گلدوزی، گلیم و قالین بافی داشتند، تاثیر منفی گذاشته است.
وى افزود که وضعیت زنان فوق العاده خراب است، با شیوع کرونا و قرنطین ها نتوانستند از خانه بیرون شده تولیدات خود را بفروشند و برای تولیدات، مواد خام تهیه کنند.
موصوفه اضافه کرد که کوید ١٩، یک ویروس مهلک است، بیکار و فقر را به بار آورده، شمار زیادى از مردم، بخشی از لوازم شانرا به فروش گذاشته اند؛ تا احتیاجات روزمرۀ شانرا فراهم سازند و در عین حال، شمار زنان دستفروش در بازار کهنه فروشی نیز دو برابر افزایش یافته است.
مسئول جندر مقام ولایت نیز تائید کرد که زنان دستفروش، کدام مارکیت و جای مناسب ندارند در روی جاده در شرایط ناگوار به کار و بار ادامه می دهند؛ هر چند شاروالی برای زنان مارکیتی ساخته است؛ اینکه چرا اینها در آن مارکیت جابجا نشدند، معلومات ندارد.
او گفت که بخش جندر، کدام بودجۀ مشخص ندارد که برای حمایت از زنان نیازمند هزینه کند؛ اما وی ازامکانات شخصی خود درایام مبارزه با کرونا، برای صدها زن آگاهی داد، ماسک وصابون توزیع کرد.
موصوف گفت که در قسمت حل مشکلات آنان، با مسئولان صحبت خواهد کرد.
این گزارش تحقیقی، با حمایت مالی اتحادیه اروپا تهیه شده است؛ مسئوليت محتوای آن تنها به عهدۀ پژواک بوده و الزاماً بیانگر دیدگاه های اتحادیه اروپا نمی باشد.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP