کابل (پژواک، ٢۷ دلو ۹۹): یافته های آژانس خبری پژواک نشان میدهد که برخی دپلوماتان افغان در نمایندگی سیاسی افغانستان، خلاف قانون بیش از سه سال به حيث دپلوماتان به وظایف شان ادامه داده اند.
بر اساس مادۀ ششم قانون کارمندان قونسلی و دپلوماتیک، کارمندان دپلوماتیک و قونسلی خارج از کشور پس از انجام سه سال خدمت باالفعل باید از وظیفۀ موجوده به مرکز تبدیل شود و سپری نمودن این مدت در مرکز نیز الزامی است.
در مادۀ سوم این قانون آمده است، درميان کارمندان دپلوماتیک سفیر، وزیر مختار، مستشار وزیر مختار، مستشار، سکرتر اول، دوم و سوم شامل می باشند.
اما یافته های آژانس خبری پژواک نشان میدهد که این مادۀ قانون درخصوص مدت کاری ده دیپلومات در نظر گرفته نشده است.
بر اساس گزارش روزنامۀ مدنیت، سید طیب جواد در ماه جدی سال ۱۳۹۵ به حیث سفیر افغانستان در انگلستان مقرر شده است.
اما براساس معلومات نشر شده در ویب سایت وزارت امور خارجه، جواد در ماه سنبلۀ سال جاری به حیث سفیر افغانستان درمسکو گماشته شده است و به این اساس مدت کاری شان به حیث سفیر از چهار سال بیشتر می شود.
خامه پریس در ماه جوزای سال ۱۳۹۵ نگاشته است، رویا رحمانی به حیث سفیر افغانستان در اندونیزیا کار آغاز به کار نموده؛ اما روزنامۀ هشت صبح در ماه قوس سال ۱۳۹۷ گزارش مقرری موصوف به حیث سفیر افغانستان در امریکا داده است.
مدت کاری رحمانی به حیث سفیر افغانستان در اندونیزیا نزدیک به چهار سال و هشت ماه می رسد.
بر اساس گزارش ویب سایت شفقنا ظاهر اغبر در ماه عقرب سال ۱۳۹۶ به حیث جنرال قونسل در مونیخ آلمان آغاز به کار کرده است. اما بر اساس گزارش طلوع نیوز موصوف در ماه جدی سال ۱۳۹۸ به حیث سفیر افغانستان در تاجکستان مقرر گرديد.
با این ترتیب، مدت کاری اغبر به حیث ديپلومات در خارج از کشور از سه سال بیشتر شده است.
بر اساس آژانس خبری افغان غږ، محمد همایون عزیزی در ماه عقرب سال ۱۳۹۶ به سمت سفیر افغانستان در هالند مقرر شده است. طبق معلومات سفارت افغانستان در پاریس، نامبرده در ماه میزان سال جاری در پاریس به حیث سفیر مقرر شده است.
مدت کاری عزیزی به حیث سفیر در کشورهای ذکرشده نیز از سه سال بیشتر می شود.
نظیف الله سالارزی در صفحه فیسبوک اش نگاشته است که در ماه سنبلۀ سال ۱۳۹۴ به حیث معاون نمایندگی دایمی افغانستان در نیویارک گماشته شده است و در ماه جدی سال ۱۳۹۷ سفیر افغانستان در بلجیم تعیین گردیده است.
بر این اساس مدت کاری سالارزی به حیث دپلومات حدود پنج سال می شود.
یک منبع وزارت امور خارجۀ افغانستان می گوید که محمد ولی نعیمی قبل از این که در ماه میزان سال ۱۳۹۷ به حیث سفیر افغانستان در سازمان همکاری های اسلامی (OIC) مقرر شود، حدود دو سال به حيث دپلومات افغانستان در بلجیم بود. اما بر اساس معلومات سفارت افغانستان در عربستان سعودی نعیمی در ماه حوت ۱۳۹۷ معاون (شازدافير) عادله راز نمایندۀ دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد تعیین شد.
مدت کاری نعیمی به حیث دیپلومات در خارج از کشور نیز از چهار سال بیشتر می شود.
همچنان بر اساس یک خبر رادیوی نشاط، وحیدالله ویسی در ماه ثور سال ۱۳۹۷ به حیث سفیر افغانسان در استرالیا مقرر شده بود و چهار ماه قبل مدت این وظیفۀ موصوف برای یک سال تمدید شده است که مدت کاری وی نیز ار سه سال بالغ میگردد.
اما برخی افرادی نیز موجود است که یک بار برای بیش از سه سال به حیث سفیران ایفای وظیفه نموده و بعدآٌ پس از یک وقفه در کشورهای دیگر به سمت سفیران مقرر شده اند.
بر اساس گزارش روزنامۀ اطلاعات روز، شیدا محمد ابدالی تا ماه سنبلۀ سال ۱۳۹۷ برای شش سال به حیث سفیر افغانستان در هند ایفای وظیفه نموده است.
وی بخاطر نامزدی به انتخابات ریاست جمهوری افغانستان از این سمت استعفا کرد؛ اما بر اساس گزارش طلوع نیوز پس از دوسال و پنج ماه (مورخ ششم ماه دلو سال جاری) به حیث سفیر افغانستان در جاپان مقرر شد.
بر اساس این منبع وزارت امور خارجۀ افغانستان منیژه باختری در اخیر سال ۱۳۸۸ به حیث سفیر افغانستان در ناروی مقرر شده بود؛ اما در ماه اسد سال ۱۳۹۵ از این سمت استعفا کرد و در کانادا مستقر شد.
به گفتۀ منبع، باختری پس از چهار سال دوباره در ماه سنبلۀ سال جاری سفیر افغانستان در ویانای اتریش تعیین شد.
بر اساس معلومات سفارت افغانستان در هند، طاهر قادری در ماه سنبلۀ سال ۱۳۹۷ به حیث دیپلومات سفارت افغانستان در هند مقرر شده است.
منبع می افزاید، قادری به تاریخ ۲۸ ماه جوزای سال ۱۳۹۸ به حیث شازدافیر (سرپرست) سفارت افغانستان در هند آغاز به وظیفه کرده؛ اما در ششم ماه دلو سال جاری سفیر افغانستان در پولیند مقرر شده است.
از وظیفۀ قادری در هند دو سال و شش ماه سپرى مى شود ؛ اما واضح نیست که شش ماه بعد، وظیفۀ موصوف در پولیند به پایان میرسد، یا ادامه خواهد داشت.
پوهاند ودیر صافی تحلیلگر سیاسی به آژانس خبری پژواک گفت، بر اساس قانون هیچ دیپلومات نمیتواند بیش از سه سال در یک سفارت ایفای وظیفه نماید که نه در جای دیگر مقرر شده می تواند؛ اما کسی که این اصول را نمی پذیرد “زورگویی” می کند.
وی میگوید: “این یک خیانت بزرگ است که از سوی وزارت خارجه صورت میگیرد، با این کار که یک تن پس از ماموریت باید در جای دیگر مقرر شود… حق مردم زیر پای میگردد و رئیس جمهور نیز در این مورد مسئولیت دارد؛ بخاطریکه بدون اجازۀ وی دیپلومات تعیین شده نمی تواند.”
وی می افزاید: “این کار از سوی کسانی انجام داده می شود که بر اریکه قدرت نشسته اند، حساب و کتاب را نیز نمی پذیرند و میخواهند افراد خود را مقرر نمایند.”
از حامد تهذیب سخنگوی وزارت امور خارجه پرسیدیم که چرا برخی افراد خلاف مادۀ ششم قانون کارمندان دیپلوماتیک و قونسلی بیش از سه سال در خارج از کشور در نمایندگی های سیاسی افغانستان به وظایف شان ادامه می دهند؟
وی بدون رایه جزِیات گفت، بر اساس بند چهاردهم مادۀ ۶۴ قانون اساسی معرفی نمودن نمایندگان سیاسی افغانستان خارج از کشور از جمله صلاحیت های رئیس جمهور می باشد و در این عرصه مطابق قانون عمل صورت گرفته است.
در بند چهاردهم مادۀ ۶۴ قانون اساسی آمده است که رئیس جمهور صلاحیت تعیین رئیسان نمایندگی های سیاسی افغانستان در کشورهای خارجی و موسسات بین المللی دارد.
پژواک این موضوع را با ارگ ریاست جمهوری نیز شریک کرد؛ اما پاسخ ارگ را بدست نیاورد.
بازدیدها: 337
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP