Language

Don't you have an account with Pajhwok Afghan News?

Click here to subscribe.

سناتوران: خروج غیرمسئولانۀ نیروهای امریکا از افغانستان به معنای شکست امریکا است

کابل(پژواک،۲۹حمل ۱۴۰۰) برخی اعضای مشرانوجرگه، ضمن تاکید بر«خروج مسئولانۀ» نیروهای امریکا از افغانستان، گفتند که خروج غیرمسئولانۀ این نیروها، به معنای شکست امریکا در افغانستان می باشد.

همچنان شماری از اعضای این جرگه، به عدم تصویب مسوده طرح صلح از سوی کمیته رهبری شورای عالی مصالحه انتقاد کردند و خواستار تصویب هر چه زودتر این طرح شدند.

قرار بود که به اساس توافقنامه دوحه – که یک سال قبل میان ایالات متحدۀ امریکا و طالبان در دوحه امضا شده – نیروهای خارجی به شمول نیروهای امریکایی، تا ماه می سال ۲۰۲۱ از افغانستان خارج شوند؛ اما هفتۀ گذشته ایالات متحدۀ امریکا و سازمان ناتو اعلام کرد که خروج این نیروها در ماه می آغاز و تا یازدهم سپتمبر سال جاری تکمیل خواهد شد.

در نشست امروز مشرانوجرگه، روی این موضوع بحث شد.

گلالی اکبری نماینده مردم بدخشان در این جرگه گفت: «خروج غیر مسئولانه و خلاف پیمان امنیتی و ستراتیژیک امریکا از افغانستان، شکست امریکا را نشان می دهد، امریکا نتوانست در ۲۰ سال گذشته تروریزم را نابود کند.»

وی ضمن تاکید بر خروج مسئولانه نیروهای خارجی از افغانستان، از افغان ها خواست که از نیروهای امنیتی و دفاعی شان حمایت نمایند و فریب کشورهای منطقه و جهان را نخورند.

محمد حنیف حنفی نماینده مردم ارزگان در این جرگه گفت: «امریکا به هدفی که در افغانستان آمده بود، ناکام مانده و شکست خورده است.»

او نیز خواهان خروج مسئولانه نیروهای خارجی از افغانستان شد و گفت که نباید مردم نگران خروج نیروهای خارجی باشند؛ زیرا به گفتۀ او، در حال حاضر ۹۸درصد عملیات ها و امنیت، از سوی نیروهای امنیتی افغان تامین می شود.

انارکلی هنریار عضو دیگر این جرگه، نظر مشابه با دیگران داشت و گفت: «در سال ۲۰۱۴ هم مردم نگران بودند که نیروهای امنیتی نمی توانند مسئولیت تامین امنیت را عهده دار شوند؛ اما ثابت شد که این نیروها توانایی دفاع از وطن را دارند و نباید مردم نگران باشند. نیروهای خارجی یک روز نه یک روز، مجبور استند که از افغانستان بیرون شوند.»

به گفته او، در صورت امضای توافقنامه صلح میان حکومت و طالبان، باید جامعه جهانی و کشورهای منطقه، این روند را ضمانت نمایند؛ زیرا به گفته او، با وجودی که طالبان براساس توافقنامه دوحه تعهد کرده بودند که روابط شان را با القاعده قطع می کنند و از خشونت دست می کشند؛ اما در حال حاضر با القاعده هم روابط دارند و خشونت ها نیز افزایش یافته است.

شماری از اعضای دیگر این جرگه نیز امریکا را در امر مبارزه با تروریزم و جلوگیری از تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان ناکام خواندند.

محمد علم ایزدیار نایب اول مشرانو جرگه گفت: «خروج از دید من یک انکشاف مثبت است؛ اما خروج امریکا مسئولانه و ابرومندانه نیست، نیروهای امریکایی به اساس منافع آن کشور بیرون می شوند، افغانستان قبل از حضور و بعد از حضور خارجی ها وجود داشت و دارد، اگر طالبان آمادۀ صلح شدند خوب؛ درغیر آن مردم آماده اند که از عزت و خاک شان دفاع نمایند.»

فضل هادی مسلمیار رییس مشرانوجرگه نیز برخروج مسئولانه نیروهای امریکایی تاکید کرد و گفت که امریکا منحیث مهمان به افغانستان آمده بود و باید یک روز برود.

وی افزود: «امریکا به خواست خود و برای هدف خود آمده بود، و حالا هم به خاطر منافع خود می رود؛ اما با دولت افغانستان تعهد دارد که به همکاری اش ادامه میدهد.»

موصوف نیز از افغان ها خواست که نیروهای امنیتی را حمایت کنند و بر آنها اعتماد داشته باشند.

طرح صلح

احزاب و نهادهای مختلف، حدود ۳۵ طرح صلح را به شورای عالی مصالحه ارایه کرده اند. یک کمیتۀ این شورا حدود ده روز قبل اعلام کرد که مسوده طرح واحد را تهیه نموده و آن را به کمیته رهبری این شورا ارایه کرده است تا تصویب شود.

قرار است این طرح، به نشست ترکیه در مورد صلح افغانستان، ارایه شود. برخی رسانه ها گزارش داده اند که این نشست، در ۱۶ اپریل برگزار می شود؛ اما بعد گزارش های دیگری منتشر شد که بر بنیاد آن، قرار است این نشست در ۲۴ اپریل تدویر شود.

این در حالی است که طالبان گفته اند تا خروج نیروهای خارجی از افغانستان، در هیچ کنفرانسی شرکت نمی کنند که در مورد افغانستان تصمیم اتخاذ می کند.

محمد علم ایزدیار، در نشست امروز مشرانوجرگه با انتقاد گفت که کمیته رهبری شورای عالی مصالحه ملی، تا حال در مورد مسوده طرح ارایه شده از سوی کمیته موظف این شورا، تصمیم اتخاذ نکرده است.

به گفتۀ موصوف، تهیه طرح واحد و فراگیر، از جمله خواست و نیاز های اصلی مردم است و باید هر چه عاجل، این طرح آماده شود و ارگ و سپیدار، اختلافات شان را کنار بگذارند.

انارکلی هنریار و فوزیه سادات څمکنی دو عضو دیگر این جرگه نیز خواهان تصویب هر چه عاجل مسوده طرح شورای عالی مصالحه ملی شدند و گفتند که باید دراین طرح، به همه اقشار جامعه توجه صورت گیرد.

فضل هادی مسلمیار رییس مشرانوجرگه گفت: «من فکر نمی کنم که اختلافات میان ارگ و سپیدار وجود داشته باشد، از میان طرح های ارایه شده به جانب شورای عالی مصالحه ملی، دو طرح تهیه شده که در آیندۀ نزدیک، از سوی کمیته رهبری این شورا تصویب خواهد شد.»

Related Topics

GET IN TOUCH

SUGGEST A STORY

آژانس خبری پژواک علاقمند است تا گزارش های شما را نشر کند. در صورت تمایل با کلیک کردن بر روی این لینک با ما تماس بگیرید.

PAJHWOK MOBILE APP

اپلیکیشن پژواک را بر روی تلفن هوشمند خود نصب کنید تا آخرین خبرهای ما را دریافت کنید. بیشتر