کابل(پژواک، ۱۹ اسد ۱۴۰۰): داکتران بدون مرز، تشدید درگیری ها و ناامنی ها در کشور را نگران کننده خوانده و بر ادامه فعالیت شان در شرایط دشوار تاکید کردند و از طرف های درگیر خواستند تا به تمامی مراکز و تاسیسات صحی کشور احترام داشته باشند.
داکتران بدون مرز، با انتشار اعلامیه ا ی گفته اند: «خشونت ها در افغانستان از ماه می سال روان میلادی، با آغاز درگیری ها در اطراف و داخل مراکز ولایت ها، بین نیروهای افغان وگروه طالبان افزایش یافته است. »
منبع افزوده است که افزایش خشونت ها، مانع دسترسی به مراقبت های صحی گردیده و باعث افزایش تلفات ناشی از گلوله و انفجارات شده و منجربه آواره گی های گسترده مردم شده است.
بربنیاد معلومات منبع، پیامدهای این جنگها در سه ولایت که داکتران بدون مرز فعالیت میکند، " لشکرگاه (ولایت هلمند) و کندهار هردو در جنوب و کندز در شمال به شدت محسوس است؛ اما نبردها در اطراف شهر هرات که این داکتران در آنجا فعالیت دارند نیز ادامه دارد.
درادامۀ اعلامیه به نقل از "لارا بوخژولی" مسئول امور بشردوستانه داکتران بدون مرز در افغانستان، گفته شده است که وضعیت در افغانستان تا حدی زیاد وخیم شده است؛ چنانچه در بعضی شهرها مانند لشکرگاه و کندز، مراکز صحی در خط مقدم قرار گرفته اند.
وی افزوده است: «کارمندان ام اس اف به تداوی مریضان در شرایط دشوار در تمام پروژه های ما ادامه میدهند و ما فعالیت های طبی خود را برای پاسخگویی به نیازهای حاد، تنظیم کرده ایم.»
بوخژولی، درادامه صحبت هایش گفته است که در لشکرگاه، جایی که ام اس اف در شفاخانه بست فعالیت میکند، پیش از یک هفته است که نبردهای شدید در داخل شهر جریان دارد. نبردها زندگی مردم را به بن بست مواجه کرده و کارمندان صحی مصروف مراقبت های صحی، ولادی- نسایی و جراحی هستند.
به گفته ای موصوف، کارمندان صحی در شفاخانه به سر می برند تا مریضان را تداوی کنند؛ در حالیکه باران گلوله، هاوان، راکت و انجام حملات هوایی در ساحات نزدیک جریان دارد. در ۹ آگست، یک راکت در محوطه شفاخانه در نزدیکی اطاق عاجل برخورد کرد؛ اما خوشبختانه تلفاتی در پی نداشت.
طبق معلومات منبع، هفته گذشته، تیم های داکتران بدون مرز در شفاخانه بست، تعداد زیادی از مجروحان جنگ را درمان کرده و ۲۰ عملیات جراحی را تنها در یک روز انجام دادند.
موصوف خاطرنشان ساخت که بسیاری از مردم، در حال حاضر از شهر فرار کرده اند و در چند روز گذشته شاهد کاهش چشمگیر تعداد مریضان به این شفاخانه بوده اند.
وی از افزایش درگیری ها در شهر کندز نیز سخن زده، گفت: «زمانیکه جنگ در ماه جولای شدت گرفت، ساختمان دفتر ام اس اف در این شهر، به یک واحد ۲۵ بستری مراقبت تراما مبدل شد که در آن، تیم ما از افرادی که در اثر انفجار، گلوله و چره زخم برداشته اند، مراقبت میکند. بین ۱ الی ۹ آگست، ۱۲۷ مریض به شمول ۲۷ کودک زیر ۱۶ سال به دلیل جراحت ناشی از گلوله و انفجار تحت درمان قرار گرفته اند. ام اس اف، به مراقبت و خدمات صحی در واحد تراما ادامه میدهد؛ اما خدمات به مریضان سراپا را به مرکز جدید ترامای کندز که از سال ۲۰۱۸ به اینسو در حال ساخت است، آغاز کرده است.»
منبع در ادامه علاوه کرد که داکتران بدون سرحد، به حمایت از کلینیک پیشرفته ولسوالی چهاردره ادامه میدهد، این واحد در یک ولسوالی خارج از شهر کندز موقعیت دارد که بین ۱ الی ۸ آگست، ۱۲۶ بیمار زخمی جنگ را مشاهده کرده است.
بوخژولی گفت: « در یک کشوریکه با سیستم صحی ضعیف رو به روست، ادامه خشونت دسترسی مردم به مراقبت های صحی را به شدت کاهش میدهد. در مناطقی که درگیری های شدید وجود دارد، خطرات جانی برای افرادی که خانه های خود را برای مراقبت صحی ترک می کنند بیشتر است. آنها تا زمانی به مرکز صحی مراجعه نمیکنند تا به شدت بیمار نشوند و گاهی مراجعه به مرکز صحی را به تعویق می اندازند. ما با افزایش خشونت، شاهد کاهش بیماران در اطاق های عاجل، مرکز تداوی کوید-۱۹ یا کلینیک های سراپا استیم.»
در اعلامیه به نقل از سارا لیهی، هماهنگ کننده داکتران بدون سرحد در ولایت هلمند گفته شده است: «در یک روز، ما فقط یک خانم حامله در شفاخانه داشتیم. اما روز بعدی، زمانیکه جنگ برای مدتی کوتاه آرام شد، ۱۰خانم باردار توانستند به ما برسند، بنابراین گفته می توانیم که نیازها در بیرون وجود دارد. ما واقعاً نگرانیم که زنان مجبور میشوند در خانه که امکان وقوع اختلاطات وجود دارد وهیچ کادر صحی در دسترس نیست رفع مشکل کنند.»
به گفتۀ منبع، درگیری بین طرف های متخاصم نیز صدها هزار خانواده را مجبور به ترک خانه های شان کرده است. برخی از مردم در مناطق شهری به دنبال مصئونیت بوده اند و در محلات غیررسمی با دسترسی کمی به مواد اولیه مانند غذا، سرپناه و مراقبت های صحی رو به رو شده اند.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP