کابل (پژواک، ۲۷ سنبله ۱۴۰۰): آگاهان امور می گویند که اخیراً برخی حلقات استخباراتی در افغانستان، شایعات بی اساس را برای این نشر می کنند که مردم را بترسانند، بین آنها منازعات به میان بیارند و آنها را به ترک وطن مجبور کنند.
این درحالی است که وزارت عدلیه، امروز با نشر یک اعلامیه گفته است، اشخاصی حقیقی و حکمی که شایعات بی اساس را نشر می کنند، به اساس قانون و احکام شریعت اسلامی، زیر تعقیب عدلی قرار خواهند گرفت.
طالبان به تاریخ ۲۴ اسد سال جاری، کابل را تصرف کردند و اکنون کنترول تمام کشور را در دست دارند. بعد از این تغییر، نشر آوازه های دور از حقیقت، در شبکه های اجتماعی بیشتر شده است.
شایعات بی اساس
زمانیکه طالبان کنترول شهر کابل را در دست گرفتند، شایعاتی مبنی بر کشته شدن عبدالقیوم رحیمی والی سابق لوگر، زرمینه محمدی خبرنگار طلوع نیوز و گل آغاز شیرزی والی پیشین ننگرهار توسط طالبان، منتشر شد؛ اما بعداً این افراد در تویتر یا فیسبوک های خود نوشتند که آنها زنده هستند و با کدام مشکل مواجه نشده اند.
طالبان به تاریخ ۱۶ سنبله، کابینۀ سرپرست اعلام کردند و بعد از آن شایعاتی در رسانه های اجتماعی مبنی بر زخمی یا کشته شدن ملا عبدالغنی برادر معاون رئیس الوزرا در درگیری ذات البینی طالبان نشر شد؛ اما بعداً ملا برادر در مصاحبه با تلویزیون ملی کندهار، این شایعه را بی اساس خواند.
شب گذشته، متنی به عنوان “فرمان امارت اسلامی” در شبکه های اجتماعی منتشر شد، که در پایان آن، نام مولوی محمد حسن رئیس الوزرا و یک امضاء نیز دیده می شود.
در این متن آمده است که دختران بالای سن ۲۰ سال باید به نکاح داده شوند، بیوه هایی که شوهران آنها در نظام گذشته کشته شده و سن شان کمتر از ۳۵ سال است، باید به مجاهدین به نکاح داده شوند، زنانی که در حکومت گذشته در رتبۀ اول، دوم، سوم و خارج رتبه کار می کردند، در حکومت جدید پذیرفته نمی شوند و زنانی در رتبه های چهارم، پنجم، ششم و بست های اجیر، دوباره خواسته می شوند؛ اما تا امر ثانی باید در خانه خود بمانند.
داکتر محمد نعیم سخنگوی دفتر سیاسی قطر طالبان می گوید که این مکتوب، جعلی می باشد.
همچنان دو روز قبل، یک متن دیگر به عنوان “اصول اساسی امارت اسلامی” در شبکه های اجتماعی به نشر رسید، که ۱۷۹ماده داشت.
شایعات دیگر زیادی مشابه و بی اساس، نیز به نشر رسیده است.
اما امروز در خبرنامۀ نشر شدۀ وزارت عدلیه آمده است: “همانطور که اخیراً به نظر می رسد، مطالبی در مورد احکام، قانون، مسوده و سایر موضوعاتی که گویا پالیسی و سیاست امارت اسلامی افغانستان است، در رسانه های اجتماعی منتشر می شود، که قابل اعتبار نیست. وزارتخانه ها و دوایر دولتی امارت اسلامی افغانستان، مکلف هستند که در مناطق مربوط خود، در صورت دیدن چنین موضوعات، به زودی برای رد آن اقدام کنند.”
در این خبرنامه آمده است که اگر اشخاص حقیقی و حکمی، چنین شایعات را نشر کنند، به اساس قانون و احکام شریعت اسلامی، زیر تعقیب عدلی قرار می گیرند.
آگاه امور سیاسی: این شایعات، از طرف حلقات استخباراتی نشر می شود
معروف مسلمیار آگاه امور سیاسی، به پژواک گفت که در پشت نشر کردن تبلیغات نادرست در شبکه های اجتماعی، حلقات استخباراتی کار می کنند که نمی خواهند در افغاستان، صلح و آرامی برقرار شود.
وی گفت: “در رسانه های اجتماعی، تبلیغاتی دور از عقل به نشر می رسد که گویا طالبان این و آن را را کشتند، اینطور کردند، آنطور کردند، حتی گاهی اوقات همان افردیکه در بارۀ آنها تبلیغات نشر شده، پیام داده اند که معلومات نشر شده در مورد ما نادرست می باشد.
او افزود که نشر کردن این همه تبلیغات، در توان هر کس نیست و این چنین کارکردها، از سوی گروه های قوی راه اندازی می شود.
مسلمیار بدون جزئیات گفت که برخی حلقات، می خواهند که در بخشهای فرهنگی، سیاسی و رسانه یی تبلیغات کنند، تا بین مردم و طبقۀ حاکم، بی باوری به میان بیاورند.
او از رقابت بین دولتها در این زمینه یادآوری کرد و بدون نام بردن از کدام کشور، گفت که فلسفه تشکیل دولتها، توسط رقابت ساخته می شود.
موصوف گفت طالبان نیز باید فعال شوند، نشر کنندگان چنین شایعات را پیدا و برخورد قانونی با آنها انجام دهند.
روانشناس: آوازه های بی اساس به هدف ترس و به میان آوردن مشکلات بین مردم، نشر می شود
شرف الدین عظیمی روانشناس، گفت در حالاتیکه به منابع و اطلاعات اصلی دسترسی کم شود و جامعه با حالت مبهم مواجه گردد، شایعات مختلف از سوی برخی حلقات سیاسی و فرصت طلب، پخش می شود.
وی افزود که افرادی به این آوازه ها بیشتر باور می کنند که به هیچ نوع اطلاعات اصلی دسترسی ندارند.
به گفتۀ او، برخی اوقات این شایعات از سوی صفحات آنلاین اجتماعی، چینلها و برخی آدرسها به نشر می رسد، تا صفحات خود را مشهور و برای مردم نشان دهند که گویا آنها از وضعیت و حالات، آگاهی بیشتر دارند.
وی افزود: “مشکل واقعی این است که این شایعات، مانند مسوده های نادرست و قتلها از سوی طالبان، مردم را در مدت کوتاه خسته می کند، دلسرد می کند، ترس برای شان پیدا می کند، آنها را در وحشت انداخته و ناامید می کند، و گاهی هم راه را آماده می کند که تعصب پیدا شود، جنجال و منازعات پیدا شود و مردم از وطن بیرون شوند.”
وی گفت که این آوازه ها به طور مجموعی، بی باوری را به میان می آورد و باعث بیشتر شدن مشکلات اجتماعی می گردد.
بازدیدها: 201
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP