نیلی (پژواک، ۱۷ ثور ١٤٠١): مالک قلعۀ «چهار اسپان» دايکندى میگويد که اين بزرگترین بنای تاریخی در معرض تخریب قرار دارد.
مالک قلعۀ تاریخی – فرهنگی چهار اسپان که در ولسوالی شهرستان ولایت دایکندی موقعیت دارد، از تخریب بعضی از ساحات این قلعه، ابراز نگرانی میکند.
این قلعۀ بزرگ در سال ۱۳۱۰ هجری شمسی در حدود ۹۱ سال قبل توسط فردی به نام حاجی یوسفبیگ که یکی از بزرگان ولایت دایکندی بود، بنا گردید که در آن زمان از این قلعه به عنوان محلی برای نیروهای نظامی و پذیرایی از مهمانان خارجی استفاده میگردید.
حالا نعمتالله رادفر مالک این قلعه که نسل چهارم حاجی یوسف بیگ میباشد، با اعضای فامیلش در داخل این قلعۀ تاریخی زندهگی میکنند، اما از عدم توانایی خود در حفظ و مراقبت این بنای بزرگ خبر میدهند.
رادفر در این مورد به آژانس خبری پژواک گفت، این قلعه در چهار برج که ارتفاع هر برج آن ۲۲ متر و فاصله میان برجهای آن حدود ۷۰ متر میباشد، ساخته شدهاست.
او مساحت مجموعی این بنا را ۴۰۰ متر مربع بیان مىکند که دارای ۶ اتاق نشیمن، ۶ حمام، ۳ آشپزخانه، ۳ دهلیز و ۱۲ بالاخانه میباشد.
وی ضخامت دیوارهای این قلعه را ۲ متر بیان نموده مىگويد، اتاقهای نشیمن این قلعه با نقش و نگارهای متفاوتی در گذشته کندنکاری گردیده که در عصر امروز کسی نمیتواند، چنین خلاقیتی را انجام دهد.
به گفتۀ نعمتالله رادفر، یک برج و قسمتی از دیوار عمومی قلعه و همچنان بعضی از نقاشیهای داخل اتاقها که به گونۀ خاص طراحی شده بود، تخریب گردیده و آنان توانایی بازسازی و مرمت کاری آن را ندارند.
او افزود، بارها باستانشناسان و فرهنگیان از ولایتهای کابل و بامیان تلاش کردند، تا قسمتهای تخریب شدۀ قلعه را مرمت و بازسازی کنند، اما اقدام به این کار نکردند؛ چون کسی با آن مهارت تاکنون وجود ندارد که دیزاینهای داخل قلعه را به حالت اولی برگرداند.
وی علاوه کرد، در زمان جنگهای داخلی مدتی این قلعه متروکه بود و به همین دلیل از آن مراقبت نگردید که باعث تخریب یک برج و قسمتی از دیوار احاطۀ آن گردید.
او میگوید، حالا بنا بر وسیع بودن و فرسودهگی دیوارها، آنان توانایی بازسازی، مراقبت از برف و باران و نگهداری کامل این بنای تاریخی را که در سطح ولایت دایکندی نمونه است، ندارند.
وی از مسؤولان حکومتی، یونسکو و دیگر نهادهای مربوط باستانشناسی خواست که در بازسازی ساحات تخریب شده و مرمت بخشهایی از این قلعه، تلاش نمایند.
این موضوع را با ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت دایکندی در میان گذاشتیم.
خدابخش سیرت آمر فرهنگ ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت دایکندی گفت، این قلعه به عنوان یک مکان فرهنگی در وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان ثبت و راجستر گردیدهاست.
او در قسمت مرمت و بازسازی قسمتهای تخریب شدۀ قلعۀ تاریخی چهاراسپان گفت: «در سال گذشته حکومت تصمیم داشت، تا مطابق یک تفاهمنامه با مالک قلعه آن را بازسازی کند، طبق این تفاهم قرار بود که این قلعه به مدت ۱۵ سال در اختیار حکومت قرار بگیرد، اما مالک قلعه تفاهمنامه را امضاء نکرد و گفت که این قلعه ملکیت خصوصی او است و آن را در اختیار دولت قرار نمیدهد.»
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP