قندهار (پژواک، ۲۸ اسد ۱۴۰۱): نشست مردمی که در قندهار فراخوانده شده بود، شام دیروز با صدور قطعنامهیی به پایان رسید. در این نشست بهشمول امیرخان متقی وزیر امورخارجه شمار زیادی از مقامات در آن سخنرانی نمودند.
امیرخان متقی سرپرست وزارت امورخارجه در این نشست گفت، توقع نداشته باشید که به این زودی به رسمیت شناخته شویم و با ما تعامل صورت گیرد.
وی افزود: «با امریکا و 50 کشور دیگر در چارچوب منافع مشترک گفتگو نمودهایم؛ شماری از پیشرفتها صورت گرفته، اما به دلیل برخی از کشورها، شماری از کشورهای دیگر نمیتوانند داعیۀ به رسمیت شناختن را بلند کنند، اما تعامل ما با آنها همانند رسمیت است.»
به گفتۀ وی، مصروف تدوین پالیسی خارجی اند و در این بخش دستاوردهایی نیز دارند؛ اگر به رسمیت شناخته نشدهاند، اما خوب از افغانستان نمایندهگی کردهاند.
وی از جهانیان خواست که روابط مثبت را با آنها برقرار نماید و از ارایۀ «فرمایشات» خودداری کنند.
نامبرده گفت: «ما تعامل مثبت با جهان میخواهیم؛ اما توقع داریم تا افغانها را اجازه دهند، مانند کشورهای دیگر به میل خود شان زندهگی داشته باشند، این مشروعیت مردمی است که در 11 روز تمام کشور را تسخیر کردیم.»
او علاوه کرد، افغانستان بر ضد هیچ کشوری مورد استفاده قرار نمیگیرد؛ روابط حسنه با کشورهای منطقه دارند، سیاست اقتصاد محور را انتخاب کرده اند، سفارت های کشور در تمام کشورهای جهان فعال است و مردم میتوانند، ویزۀ شمار زیادی از کشورها را بهدست آورند.
متقی پیرامون روابط تجارتی با کشورهای منطقه به ویژه پاکستان گفت: «اگر ما برای پاکستان اجازه انتقال داده ایم که کالاهای خود را به کشورهای آسیای مرکزی ببرد، پس ما نیز میتوانیم کالاهای خود را به هند انتقال دهیم.»
وی میگوید، ما میتوانیم برای هندوستان - از راه پاکستان - حیثیت مرکزی داشته باشیم و کالاهای تجارتی شان را از این طریق به ازبکستان برسانیم.
وی تاکید کرد، ثبات افغانستان به نفع همه کشورهاست؛ اینجا همه زورآزمایی کردهاند، اما موفق نشدهاند، وضعیت فعلی به نفع همه است.
به گفتۀ موصوف، آنان توانسته اند که افغانستان را از شر جهان مصون سازند و با آنانی که بیست سال جنگیدند، در یک میز بنشینند.
مولوی خیرالله خیر خواه وزیر اطلاعات و فرهنگ نیز در این نشست سخنرانی نمود که تا حدی بر حمایت از حکومت کنونی میچرخید.
وی از مردم خواست که برای پایهداری نظام در کنار آنان بیایستند.
زاهدآغا رئیس شورای اهل تشیع قندهار نیز در این نشست سخنرانی نموده گفت، تنها با علم و تقوا حکومتداری نمیشود، عالمان باید دارای دانش سیاسی نیز باشند.
او گفت: «حکومتداری تنها به تقوا وعلم نمیشود؛ عالمان باید دارای دانش سیاسی نیز باشند؛ اکنون در کشور جلو تعصب گرفته شده است و باید بیشتر از آن جلوگیری شود؛ زیرا که تعصب سبب نفرتافزایی میشود.»
عزیزالله شمشیروال یک تن از استادان پوهنتون در این نشست حین سخنرانی خود از حکومت سرپرست خواست که ضمن تعلیم دینی به علوم عصری نیز توجه نماید، تا کشور از هر لحاظ پیشرفت کند.
وی افزود: «باید برای تعلیم عصری نیز انکشاف داده شود، تا از احتیاج دیگران رهایی یابیم؛ اقتصاد خود را خود ما بسازیم و عوض کمیت باید بر کیفیت تمرکز کنیم.»
عبدالصمد مدنی یکی از اشتراک کنندهگان این جلسه در کنار بیان مطالب دیگر بر بازگشایی مکاتب دختران نیز تاکید ورزید.
او گفت: «مکاتب دختران باید بازگشایی شود؛ زیرا که این خواستههای مردم است؛ اینکه برای آنان چه نوع طرزالعمل ساخته شود، این کار مربوط امارت اسلامی میشود، مردم با آن مخالفت نمیورزند؛ اما باید جلو آموزش آنان گرفته نشود.»
حاجی محمدصدیق سعید یک تن از تاجران در این نشست گفت: «حکومت باید با تاجران کمک نماید و از مراجعۀ متعدد آنان از یک اداره به ادارۀ دیگر جلوگیری کند؛ امروز در افغانستان زمینهیی برای سرمایهگذاری فراهم شده، میخواهیم از تجارت به صنعت برویم، شرکتهای سهامی را ایجاد کنیم و نیازمندیهای کشور را در اینجا مرفوع سازیم.»
خیرگل افغان یک تن از تاجران دیگر گفت، اقتصاد ستون مهم هر نظام میباشد، عواید خود ما منابع مهمی است، باید به آن توجه شود؛ برای مردم باید زمینۀ کار فراهم شود و از رفتن جوانان به کشورهای دیگر جلوگیری صورت گیرد.
محمدصدیق مومند رئیس اتاق تجارت قندهار در سخنان خود گفت، تا حدی مشکلات در بخش تجارت حل گردیده است؛ صدور ویزه توسط سفارت چین آغاز گردیده و در هفتۀ آینده صدور ویزه توسط کشور ترکیه نیز آغاز میشود.
این نشست عصر روز گذشته با صدور قطعنامهیی به پایان رسید.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP