Language

Don't you have an account with Pajhwok Afghan News?

Click here to subscribe.

مرکز خبرنگاران افغانستان: فضای کار برای رسانه‌ها در افغانستان محدود شده‌است

مرکز خبرنگاران افغانستان: فضای کار برای رسانه‌ها در افغانستان محدود شده‌است

author avatar
30 Dec 2022 - 16:04
مرکز خبرنگاران افغانستان: فضای کار برای رسانه‌ها در افغانستان محدود شده‌است
author avatar
30 Dec 2022 - 16:04

 کابل (پژواک، ۹ جدی ۱۴۰۱): مرکز خبرنگاران افغانستان می‌گوید، وضعیت آزادی رسانه‌ها و خبرنگاران در سال ۲۰۲۲ در افغانستان به شدت رو به وخامت نهاده و در یک سال گذشته دست‌کم ۲۶۰ رویداد نقض آزادی رسانه‌ها و خبرنگاران ثبت کرده‌است.

مرکز خبرنگاران افغانستان (AFJC) امروز جمعه، گزارش یک‌ساله خود از سال ۲۰۲۲ را در مورد وضعیت خبرنگاران و رسانه‌ها  در افغانستان منتشر کرد.

در این گزارش آمده‌است: «وضعیت آزادی رسانه‌ها و خبرنگاران در سال ۲۰۲۲ در افغانستان به شدت رو به وخامت نهاده و در کنار افزایش بی‌سابقه رویدادهای خشونت و تهدید خبرنگاران، فضای کار برای رسانه‌ها نیز به شکل بسیار جدی محدود شده‌است.»

یافته‌های این گزارش نشان می‌دهد که آزادی‌های جامعۀ رسانه‌یی افغانستان که در جریان دو دهۀ اخیر و تا قبل از آغاز حاکمیت دوباره «امارت اسلامی» در میانۀ اگست ۲۰۲۱ به‌دست آمده بود، به سرعت به سوی محو شدن پیش می‌رود.

در این گزارش آمده‌است، مرکز خبرنگاران افغانستان در سال ۲۰۲۲ دست‌کم ۲۶۰ رویداد نقض آزادی رسانه‌ها و خبرنگاران را که شامل تهدید، بازداشت و برخورد خشونت‌آمیز است، ثبت کرده است که در مقایسه با  سال ۲۰۲۱ حدود ۱۳۸ درصد افزایش داشته‌است.

به گفتۀ این مرکز، از مجموع رویدادهای ثبت‌شده در سال ۲۰۲۲ دست‌کم ۱۱۹ مورد آن بازداشت مؤقت خبرنگاران از یک تا چند ساعت و روز و چندین ماه می‌باشد که اکثریت آن توأم با خشونت فزیکی و روانی، توهین و تحقیر بازداشت شده‌گان همراه بوده و تا هنوز دست‌کم سه خبرنگار و کارمند رسانه از جمله خالد قادری، مجری سابق رادیو نوروز در هرات از ۱۷ مارچ ۲۰۲۲، فیض‌الله فیض‌بخش خبرنگار آزاد از ۱۷ اگست در کابل و قدرت‌الله ترار، خبرنگار تلویزیون زرغون در خوست از ۱۱ نوامبر ۲۰۲۲ در زندان هستند.

مرکز خبرنگاران افغانستان هم‌چنان در ۱۲ماه گذشته ۱۲۸ رویداد تهدید خبرنگاران و رسانه‌ها، و دست‌کم ۱۱ رویداد جداگانه خشونت فزیکی و ضرب و شتم را نیز در ولایات مختلف ثبت کرده است.

این مرکز هم‌چنان با اشاره به «یک تحول مثبت در سال۲۰۲۲»، گفته که در سال گذشته هیچ خبرنگار و کارمند رسانه‌یی قربانی حمله‌های هدفمند نشده و تلاش‌های نیز از سوی وزارت اطلاعات و فرهنگ بخاطر احیاء کمیسیون رسیده‌گی به شکایات و تخلفات رسانه‌یی و آغاز فعالیت کمیسیون مستقل دسترسی به اطلاعات صورت گرفته‌است.

مرکر خبرنگاران افغانستان گفته‌است، جامعۀ رسانه‌یی افغانستان بعد از سقوط نظام جمهوری و روی‌کارآمدن دوبارۀ امارت اسلامی، در دو بُعد کمی و کیفی دچار تحول بزرگی شده و افزوده‌است که با روی‌کارآمدن امارت اسلامی حدود ۶۰۰ رسانه (صوتی، تصویری، چاپی و آنلاین) بسته شده‌اند، صدها خبرنگار و کارمند رسانه‌ای کشور را ترک کرده‌اند، زنان خبرنگار نیز به حاشیه برده شده‌اند.

منبع افزوده است: «در حال حاضر نه تنها در ولایات، بلکه در کابل نیز امکان تهیه و نشر گزارش‌های آزاد و تحقیقی و یا برنامه‌های چالشی رسانه‌یی به دلیل محدودیت شدید در دسترسی به اطلاعات و تهدید و ترس از زندان و شکنجه به شدت محدود شده و خودسانسوری به اوج رسیده‌است.»

این مرکز در پایان این اعلامیه از حکومت سرپرست خواسته تا با اجرای قانون رسانه‌ها و قانون دسترسی به اطلاعات، زمینۀ فعالیت رسانه‌های آزاد را بر مبنای این قوانین فراهم سازد و از آن‌ها حمایت کند.

با تلاش‌های مکرر خواستیم دیدگاه حکومت سرپرست را در مورد این گزارش داشته باشیم، اما تا عصر امروز موفق به این کار نشدیم.

اما پیش از این ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت سرپرست از سخنگویان و مسؤولان مطبوعاتی ادارات امارتی، خواسته بود تا در تسریع روند اطلاع‌رسانی و شریک ساختن معلومات با مردم تلاش‌های جدی بخرچ دهند.

امارت اسلامی همواره گفته است که بر آزادی رسانه‌ها در چهارچوب شریعت اسلامی و منافع علیای کشور پابند است.

GET IN TOUCH

SUGGEST A STORY

آژانس خبری پژواک علاقمند است تا گزارش های شما را نشر کند. در صورت تمایل با کلیک کردن بر روی این لینک با ما تماس بگیرید.

PAJHWOK MOBILE APP

اپلیکیشن پژواک را بر روی تلفن هوشمند خود نصب کنید تا آخرین خبرهای ما را دریافت کنید. بیشتر