کابل (پژواک ۱۵ جدی ۱۴۰۱): وزارت معادن و پترولیم کشور، قرارداد استخراج نفت آمو دریا را با یک شرکت چینایی به مدت ۲۵ سال امضا کرد که بر بنیاد آن، در ظرف یک سال اول ۱۵۰ میلیون دالر و سه سال آینده که دوره اکتشافی میباشد ۵۴۰ میلیون دالر سرمایهگذاری خواهد شد.
حوزۀ نفتی آمو یکی از شش حوزۀ بزرگ نفتی کشور است که بخشهایی از ولایات فاریاب، سرپل و جوزجان را در بر میگیرد. بر پایۀ مطالعات انجام شده، این حوزه حدود ٨٠ میلیون بیرل تیل دارد که حدود ٨۴ سال پیش، توسط متخصصان سویدنی کشف شد.
به اساس گزارشها، در سال ۱۳۹۰ هجری خورشیدی، قرارداد استخراج نفت از این حوزه میان دولت افغانستان و شرکت ملی نفت چین و شرکت وطن گروپ، به امضا رسید. اما بنابر دلایل مختلف، این قرداد به تعویق افتاد.
مراسم امضای قرارداد استخراج نفت آمو دریا امروز (پنجشنبه) از سوی حکومت سرپرست افغانستان در مرکز رسانههای حکومت برگزار شد و در این مراسم مقامهای حکومتی نیز اشتراک داشتند.
ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاست الوزرا، امروز در مراسم امضای قرارداد گفت، این قرارداد بنا بر دلایل مختلف متوقف شد، استخراج آن را وزارت معادن به دست گرفت و وزارت معادن و پترولیم امروز با کمپنی دیگر چینایی (CPEIC) امضا کرد.
وی گفت که کمپنی یادشده باید برای مردم سرپل خدمات اجتماعی را نیز ارایه کند و استخراج را به معیارهای جهانی انجام دهد. وی افزود که در این پروژه برای حدود سه هزار افغان زمینه کار مساعد میشود.
شیخ شهابالدین دلاور، سرپرست وزارت معادن و پترولیم در این نشست گفت، بر بنیاد این قرارداد ۲۵ ساله، در سال اول ۱۵۰ میلیون دالر و در سه سال دیگر که دورۀ اکتشافی میباشد، ۵۴۰ میلیون دالر سرمایهگذاری خواهد شد.
سرپرست وزارت معادن و پترولیم علاوه کرد که بر اساس این قرارداد از مساحت ۴۵۰۰ کیلو مترمربع که در سه ولایت سرپل، جوزجان و فاریاب موقعیت دارد، نفت استخراج خواهد شد.
به گفتۀ او، در حال حاضر روزانه بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ تُن نفت از «نفت آمودریا» استخراج میشود.
دلاور خاطرنشان کرد که این قرارداد در زمان حکومت پیشین با یک کمپنی دیگر امضا شده بود و اکنون با کمپنی دیگری با تغییر برخی از مادههای آن امضا شدهاست.
به گفتۀ او، یک معدن در این قرارداد اضافه شده و همچنان این شرکت اگر تا یک سال تمام مواد و موارد را که در قرار تذکر داده شده، به جا نیاورد، قرارداد به گونۀ اتومات فسخ میشود.
موصوف اضافه کرد، در یکی از مادههای این قرارداد آمدهاست که مواد استخراج شده برای پروسس به هیچ کشور خارجی انتقال داده نشود و در داخل افغانستان پروسس شود.
او گفت، در این قرارداد ۲۰ درصد حکومت افغانستان شریک است و این سهم الی ۷۵ درصد بلند خواهد رفت.
وی همچنان گفت که با آغاز استخراج نفت از سوی کمپنی چینایی، افغانستان تا سهسال دیگر از نگاه نفت خودکفا میشود و به خارج نیز صادرات میداشته باشد.
در همین حال، وانگ یو سفیر چین در افغانستان نیز در این نشست گفت که این یک پروژۀ مهم میان افغانستان و چین میباشد.
به گفتۀ او، چین همواره خواهان روابط نیک را با مردم افغانستان میباشد و به حمایت خود از مردم افغانستان ادامه خواهد داد.
سرپرست وزارت معادن و پترولیم در مراسم امروز از چین خواست که طی مراحل قرارداد مس عینک لوگر را تکمیل و کار آن را به زودی آغاز کند.
به اساس گزارشها، معدن مس عینک در لوگر که در آن موجودیت ۱۱ میلیون تُن مس تخمین گردیده، قرارداد استخراج آن در سال ۱۳۸۸ با یک کمپنی چینایی برای ۳۰ سال امضا گردیدهاست.
در محوطۀ این معدن کندنکاری صورت گرفته و تنها در سال ۱۳۹۹ از آن جا ۳۱۰۰ اثر تاریخی دریافت گردیده، اما کار این معدن به آهستهگی به پیش برده شده است و تا اکنون کار استخراج آن آغاز نشدهاست. معدن مس عینک دومین معدن بزرگ مس در جهان به حساب میرود.
سرپرست وزارت معادن و پترولیم در ۲۷ سرطان سال روان گفته بود که حل مشکلات پروژه مس عینک در اولویتهای این وزارت قرار دارد و حکومت متعهد است تا زمینۀ عملی شدن این پروژه را فراهم سازد.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP