Language

Don't you have an account with Pajhwok Afghan News?

Click here to subscribe.

هفتۀ گذشته ۱۶ تن در افغانستان کشته و دو تن دیگر زخمی شده‌اند

کابل (پژواک، ۲۹ دلو ۱۴۰۱): هفتۀ گذشته، حکومت ادعای مبنی بر حضور هزاران عضو داعش در افغانستان را رد کرد؛ شماری از کشورها بار دیگر بر ایجاد حکومت فراگیر در افغانستان و برخی دیگر بر تداوم روابط با این کشور تاکید ورزیدند.

خبرهای مهم هفته:

  • ادعای سازمان پیمان امنیت جمعی به رهبری روسیه: داعش چهار هزار جنگ‌جوی خود را در نزدیکی مرز تاجکستان در شمال افغانستان مستقر کرده‌است.
  • متقی اظهارات این سازمان را رد کرده می‌گوید: «در افغانستان اگر یک داعشی سرش را بنلد کند از پا درآورده خواهد شد.»
  • اظهارات برخی از رهبران امارت اسلامی: شماری از شخصیت‌ها با استفاده از مسؤولیت‌شان نظام و مردم را به چالش می‌کشانند، پایداری نظام با تحقق خواسته‌های مشروع ملت ارتباط دارد و کسی آزادی را از دست می‌دهد که با استفاده از احساسات ملت، خود را به قدرت می‌رساند و سپس ملت از ملت روی می‌گرداند.
  • رؤسای جمهور چین و ایران خواستار ایجاد حکومت همه‌‍شمو در افغانستان شدند.
  • بلال‌کریمی: سایر کشورها باید با افغانستان به‌عنوان یک کشور مستقل روابط خود را حفظ کنند، افغان‌ها می‌توانند تا خودشان مشکلات داخلی خود را مدیریت کنند.
  • چین بر ادامۀ روابط با افغانستان تاکید ورزید و ترکیه می‌گوید، روابط‌اش با افغانستان در حال گسترش است.
  • امریکا، چین، ایران و سازمان ملل‌متحد خواستار لغو محدودیت‌ها بر تحصیل و کار زنان در افغانستان شدند.
  • هفتۀ گذشته نیز ۸۰ میلیون دالر کمک نقدی بشردوستانه به افغانستان رسید.

تلفات

هفتۀ گذشته در رویدادهای مختلف در سراسر کشور ۱۶ تن کشته و دو تن دیگر زخمی شده‌اند.

ریاست عمومی استخبارات می‌گوید، نیروهای ویژه بر یک مخفیگاه گروه داعش در مربوطات حوزِ هشتم امنیتی شهر کابل عملیاتی را انجام دادند که در نتیجۀ آن سه عضو این گروه کشته و یک تن دیگر بازداشت شده‎است.

مقام‌های امنیتی محلی می‌گویند، یک رباینده در درگیری با نیروهای امنیتی در بلخ کشته شده و در جنگ مسلحانه بین دو خانواده در ننگرهار، دو تن کشته و دو تن دیگر زخمی شده‌اند.

گزارش‌ها حاکی از آن است که افراد مسلح ناشناس دو جوان را در بادغیس کشته‌اند و دو کودک از اثر انفجار مواد منفجر نشده در این ولایت جان باختند و در انفجار گلولۀ هاوان در ارزگان یک کودک جان باخته‌است.

مقام‌ها می‌گویند، یک تن در سرپل نامزد و مادر نامزدش را کشته‌است، فردی در جوزجان مادرش را با ضرب چاقو کشته‌، یک زن ۲۵ ساله در لوگر به گونۀ مرموز به قتل رسیده و جسد جوانی در قندهار پیدا شده‌است.

ادآوری: آمار تلفات یادشده بر اساس گزارش‌های رسیده به پژواک نشان داده شده‌است، اما ممکن است در مورد برخی رویدادها گزارشی دریافت نکرده باشد و یا منابع آمار دقیقی این تلفات را اعلام نکرده باشند.

طبق معلومات منابع، هفتۀ ماقبل در پی رویدادهای مختلف در سراسر کشور ۱۸ تن کشته و پنج تن دیگر مجروح گردیده بودند.

این درحالی است که قبل از وقوع تحول در ماه اسد سال گذشته در کشور، هر هفته در نتیجۀ جنگ‌ها صدها غیرنظامی و افراد دو طرف درگیر جنگ کشته و زخمی می‌شدند.

اظهارت مبنی بر حضور داعش در افغانستان

هفتأ گذشته، یک سازمان منطقو به‌نام پیمان امنیتی جمعی به رهبری روسیه – که روسیه، تاجکستان، قزاقستان، قرغیزستان، بلاروس و ارمنستان اعضای آن می‌باشند – ادعا کرد که «داعش» چهارهزار جنگ‌جوی خود را در نزدیک مرز تاجکستان شمال افغانستان جابجا کرده‌است.

اما مولوی امیرخان ‌متقی سرپرست وزارت امور خارجۀ افغانستان با رد این ادعا گفت: «هیچ تهدید و خطری از جانب افغانستان به کسی دیگر موجود نیست؛ اگر یک داعشی هم در افغانستان سرش را بلند می‌کند، همانگونه که دیدیم، سرکوب خواهد شد.»

وی با اشاره به نشست اخیر و نگرانی همسایه‌گان شمال افغانستان گفت: «هرکس می‌‎تواند به افغانستان بیاید، همه چیز را از نزدیک ببیند، ما با ایشان مفاهمه و مذاکره می‌کنیم اما کسی اتهام باید وارد نکند.»

وی از جامعۀ جهانی به ویژه کشورهای همسایه خواسته‌است تا از اتهامات مبنی بر حضور داعش در افغانستان خودداری نمایند.

هفتۀ گذشته، ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجۀ امریکا از حکومت سرپرست افغانستان خواسته‌است تا به وعده‌های خود مبنی بر عدم استفادۀ خاک افغانستان علیه سایر کشورها عمل کند و اگر امارت اسلامی نتواند یا نخواهد به وعده‌های خود عمل کند، پس واشنگتن در این مورد اقدام خواهد کرد.

اما ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی بار دیگر گفته‌است: «امارت اسلامی افغانستان به عنوان یک طرف مسؤول متعهد است و به کسی اجازه نمی‌دهد که  خاک‌اش علیه کشورهای دیگر استفاده شود و تاکنون هیچ سندی در این زمینه وجود ندارد.»

به گفتۀ وی، اگر امریکا اطلاعاتی در این مورد دارد، باید بر اساس توافق دوحه آن را با امارات اسلامی به اشتراک بگذارد.

ابراهیم‌ رئیسی رئیس‌ جمهور ایران در جریان سفرش به چین، امریکا را به حمایت از داعش و القاعده در منطقه متهم کرد.

اظهارات شماری از رهبران امارت اسلامی در هفتۀ گذشته

سراج‌الدين حقانی، سرپرست وزارت امور داخله در خوست گفت، برخی شخصیت‌ها با استفاده از مسؤولیت‌شان مردم و نظام را به چالش می‌کشانند که این کار تأسف‌بار است، اما آنان اجازه نمی‌دهند که مردم با بهانه‌های مختلف از حقوق خود محروم شوند و مورد آزار و اذیت قرار گیرند. نظام اسلامی توسط مجاهدین اسلام و قربانی‌های مردم آمده‌است، حفاظت از این نظام به صبر و حوصله می‌خواهد و با برخورد نیک با مردم و دادن حق آنان مستحکم می‌شود.

مولوی محمدیعقوب مجاهد، سرپرست وزارت دفاع ‌ملی، پایداری نظام را با تحقق خواسته‌های مشروع ملت مرتبط دانسته و افزوده‌است: «هرگز باید متکبر، مغرور و خودخواه نباشیم، باید همواره به خواسته‌های مشروع ملت لبیک بگوییم.»

همچنان، شیخ شهاب‌الدین دلاور سرپرست وزارت معادن و پترولیم در نشست تجلیل از روز خروج نیروهای شوروی از افغانستان و شکست آنان گفت: «آزادی توسط ملت بدست می‌آید و کسی که آن را ضایع می‌کند که با استفاده از احساسات ملت، خود را به قدرت برساند و دوباره از ملت روی برگرداند.»

در همین حال، ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی امارت اسلامی در سخنرانی‌اش در پوهنتون کابل گفت، مسؤولین نظام باید تحمل شنیدن انتقادها و پرسش‌های مردم را داشته باشند، اما «هتک حرمت» مسؤلین باید صورت نگیرید.

اما پس از این، مجاهد در یک کلیپ ویدیویی گفت: «سخنرانی من که در پوهنتون کابل ایراد شده، در مورد فعالیت رسانه‌ها و انتقادهای رسانه‌ها بوده‌است که در مورد آن وضاحت داده‌ام؛ کسی در آن مورد هدف نبوده. حلقات خارجی که از آن سوءاستفاده می‌کنند، آن‌ها این آرزوی‌شان را به گور خواهند برد که میان امارت اسلامی کدام فاصله یا مخالفتی وجود داشته باشد و یا خدا ناخواسته کدام مشکل پیش آمده باشد. من اطمینان می‌دهم که هیچ تضاد گفتاری در کدام جایی به میان نیامده‌است، هر رهبری که صحبت می‌کند بر اساس مورد خود سخن می‌زند و در هر موردی که صحبت می‌کند، منحصر به آن مکان می‌باشد؛ هیچ ‌کس باید از سخنرانی سوءاستفاده نکند.»

حکومت فراگیر و روابط جهان با افغانستان

 رؤسای جمهور چین و ایران با پخش اعلامیه‌یی مشترک از امارت اسلامی خواستند که محدودیت‌های وضع شده بر زنان را لغو کرده و یک حکومت همه‌شمول را ایجاد کند.

اما بلال‌ کریمی، معاون سخنگوی امارت اسلامی می‌گوید، امارت اسلامی نگرانی‌های کشورها را درک می‌کند و با در نظرداشت منافع علیای کشور، احکام شرعی و خواسته‌های افغان‌ها گام‌ می‌بردارد.

کریمی گفته‌است، افغان‌ها می‌توانند مشکلات داخلی خود را بهتر مدیریت کنند و سایر کشورها باید به عنوان یک کشور مستقل با افغانستان روابط داشته باشند.

یو شیاویونگُ، نمایندۀ ویژۀ چین برای افغانستان می‌گوید، با رئیس دفتر سیاسی امارت اسلامی در قطر، سفیر پاکستان در قطر و رئیس بخش آسیای وزارت امور خارجۀ قطر پیرامون افغانستان گفتگو کرده‌است. وی می‌افزید: «در این دیدار بر ادامۀ روابط با جانب افغان و تقویت همکاری‌های چین و قطر در زمینه‌های صلح، ثبات و بازسازی افغانستان توافق صورت گرفت.»

سفیر ترکیه در افغانستان در دیدار با شیرمحمد عباس ستانکزی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفته‌است، روابط‌‌ آن‌ها با افغانستان در حال گسترش است و کشورش همیشه در کنار افغان‌ها ایستاده خواهد بود.

توماس‌نیکلسون، نمایندۀ اتحادیۀ اروپا برای افغانستان می‌گوید، پس از حاکمیت دوبارۀ امارت اسلامی، ایجاد تغییر در افغانستان باید از راه‌های مسالمت‌آمیز توسط خود افغان‌ها صورت گیرد.

کار زنان و تحصیل دختران

وزارت تحصیلات عالی به تاریخ ۲۹ سال جاری گفت که تحصیلات عالی دختران در کشور تا امر ثانی به حالت تعلیق  درآمده‌است. فعالیت مکاتب دختران بالاتر از صنف ششم نیز از آغاز سال تعلیمی به حالت تعلیق درآمده‌است.

همچنان، وزارت اقتصاد به تاریخ سوم ماه گذشتۀ جدی به مؤسسات داخلی و خارجی در افغانستان دستور داد تا وظایف کارمندان زن شان را تا امر ثانی به حالت تعلیق درآورند.

بر اساس گزارش‌ها، کرن دیکر، شارژدافیر سفارت امریکا برای افغانستان خواستار برداشتن محدودیت‌های اعمال شده بر تحصیل دختران در افغانستان شده و رینا امیری، نمایندۀ خاص امریکا در امور زنان و حقوق‌ بشر در دیدار با لوله‌الخاطر معاون وزارت امور خارجۀ قطر  گفته‌است، چیزی که نقش مهمی در زمینۀ تعامل با امارت اسلامی دارد، فراهم کردن فرصت‎های تعلیمی و اشتغال‌زایی برای دختران و زنان می‎باشد.

آمنه‌ محمد، معاون سرمنشی سازمان ملل‌متحد، تحصیلات دختران در افغانستان را از اولویت‌های مهم جامعۀ جهانی دانسته و گفته‌است: «این بسیار مهم است که در کنار دختران افغان یکجا ایستاده باشیم و صدای خود را در حمایت از آنان بلند کنیم.»

رؤسای جمهور چین و ایران طی یک بیانیۀ مشترک خواستار رفع محدودیت‌های اعمال شده بر تحصیل دختران و کار زنان در افغانستان شده‌اند، سازمان بین‌المللی محافظت از کودکان می‌گوید، ممنوعیت‌های امارت اسلامی بر کار زنان در موسسات غیردولتی در افغانستان زنان نیازمند را بیشتر خساره‌مند ساخته و جرمنی می‌گوید، زمانی پروژه‌های خود را تمویل خواهد کرد که زنان افغان از آن بهره‌مند شوند.

اما شیرمحمد عباس ستانکزی، معاون سیاسی وزارت امور خارجۀ افغانستان می‌گوید: «در حال حاضر حکومت اسلامی است، ان‌شاءالله ما می‌خواهیم که برای همه برادران و خواهران ما که در کشور استند، افغان هستند، برای‌شان تمام مسایل حتا کار و تعلیم و تربیه در چارچوب اسلامی و سنت افغانی و مطابق با شریعت فراهم کنیم، در این زمینه کار جریان دارد و ان‌شاءالله امیدوار استیم که به زودی این مسله حل خواهد شد.»

این در حالی است که سازمان ملل‌متحد می‌گوید، افغانستان در فهرست ده کشوری قرار دارد که در عرصۀ تعلیم با وضعیت بحرانی روبه‌رو می‌باشند.

ادامۀ کمک‌ها

هفتۀ گذشته، به سلسله کمک‌های بشردوسانه دو بستۀ نقدی ۴۰ – ۴۰ میلیون دالری به افغانستان رسیده‌است.

دفتر هماهنگ‌کنندۀ کمک‌های بشردوستانۀ ملل‌متحد می‌گوید، امسال بیش از ۱۷ میلیون تن در افغانستان به کمک‌های صحی نیاز دارند و سازمان بین‌المللی صحت می‎گوید که سال جاری حدود ۲۸،۳ میلیون تن در افغانستان به کمک‌های عاجل بشردوستانۀ نیاز خواهند داشت.

این در حالی است که کمیشنری عالی ملل‌متحد در امور پناهنده‌گان خواستار ادامۀ کمک‌های بشری به افغانستان شده‌است.

دیمیتری‌ژیرنوف سفیر روسیه برای افغانستان می‌گوید، کشورش در حال افزایش صادرات نفت و مواد غذایی به افغانستان است. وی گفته‌است، میزان تجارت میان روسیه و افغانستان در جریان سال جاری ۴۰ درصد افزایش یافته‌است.

GET IN TOUCH

SUGGEST A STORY

آژانس خبری پژواک علاقمند است تا گزارش های شما را نشر کند. در صورت تمایل با کلیک کردن بر روی این لینک با ما تماس بگیرید.

PAJHWOK MOBILE APP

اپلیکیشن پژواک را بر روی تلفن هوشمند خود نصب کنید تا آخرین خبرهای ما را دریافت کنید. بیشتر