Language

Don't you have an account with Pajhwok Afghan News?

Click here to subscribe.

باشنده‌گان تخار: برخی داکتران با نوشتن نسخه‌های شفری بالای مریضان تجارت می‌کنند

تالقان (پژواک، ۲۱ جوزا ۱۴۰۲): شماری از باشنده‌گان تخار از افزایش نسخه‌نویسی شفری توسط برخی داکتران شفاخانه‌های خصوصی در این ولایت ابراز نگرانی نموده می‌گویند که قیمت ادویه را چندین برابر بلند از مریض‌داران می‌گیرند.

آنان می‌گویند که داکتران با استفاده از نسخه‌های شفری بدون در نظرداشت فقر و وضعیت بد اقتصادی مردم در تلاش تجارت بالای مریض‌داران هستند و از مسؤولین ریاست صحت عامه خواستار کنترول این وضعیت می‌باشند.

اسدالله تیمور، باشندۀ تخار می‌گوید: «هر ازگاهی که همسر و فرزندم بیمار می‌شوند به هر شفاخانۀ خصوصی که مراجعه می‌نمایم، شاهد نوشتن نسخه‌های شفری می‌باشم که جز همان شفاخانه دیگر هیچ مرکز فروش ادویه قادر به خواندن آن نمی‌باشد، دوباره از مجبوری به همان شفاخانه مراجعه نموده یک پاکت ادویه را در حالی که قیمت اصلی‌اش ۵۰ افغانی باشد، ۱۰۰ افغانی قیمت می‌گذارد و خریداری می‌کنم.»

به گفتۀ وی، این تنها راهی می‌باشد که داکتران در شفاخانه‌های خصوصی تخار لقمه نانی مردم فقیر را به هدف تداوی مریضان گرفته‌اند و عملا بالای مریض‌داران تجارت می‌کنند.

وی از مسؤولین ریاست صحت عامۀ این ولایت خواستار توجۀ جدی در این راستا می‌باشد.

امین‌الله حبیبی، باشندۀ دیگر این ولایت نیز می‌گوید که نسخه‌های شفری سبب شده که ادویه به قیمت گزاف به فروش برسد، در حالی که مردم با فقر اقتصادی روبه‌رو هستند.

وی افزود که اکثر مریضان از ولسوالی‌های دوردست به شفاخانه‌های خصوصی مراجعه می‌کنند و هنگامی که ادویۀ‌شان پس از برگشت به خانه تمام می‌شود، مجبور هستند که با پرداختن کرایۀ بلند و تحمل دوری راه دوباره نزد همان شفاخانه مراجعه نموده، ادویۀ  خود را بگیرند.

به گفتۀ وی، اگر نسخه‌ها کمپیوتری و شفاف نوشته شود مریض‌داران بدون سرگردانی می‌توانند ادویۀ خود را از هر نقطه که زنده‌گی می‌نمایند، بدست بیاورند.

حسین عابد یکی دیگر از باشنده‌گان تخار که سال‌ها می‌شود از بیماری فشار خون رنج می‌برد می گوید: «نزد یکی از داکتران مراجعه نموده بودم برایم نسخه نوشت سپس تصمیم گرفتم که ادویه خود را از دواخانه‌های شهر به قیمت ارزان بدست بیاورم، اما نزد هر ادویه فروش که مراجعه نمودم، توان خواندن نسخه را نداشتند، حال محبور هستم که بار دیگر نزد وی مراجعه نموده، ادویه را از دواخانۀ شخصی اش خریداری نمایم.»

عبدالودود ضیایی، مریض‌دار دیگر در تالقان می‌گوید، از صبح تاکنون حدود ۱۰۰ دواخانه را سر زده‌است تا ادویۀ مریض خود را بدست بیاورد، اما به دلیل اینکه نسخه شفری و قید نوشته شده‌، هیچ ادویه فروش قادر به خواندن آن نشده‌است.

موصوف علاوه کرد: «اگر از دواخانۀ خود داکتر مربوطه ادویه را خریداری نمایم بلند حساب می‌کند، بنا ما پول زیاد نداریم، از داکتران و مسؤولین صحی می‌خواهیم مشکلات اقتصادی مردم را مد نظر گرفته، جلو نوشتن نسخه‌های شفری را بگیرند.»

با این حال، داکتر عزیزالله بسیج، کارشناس عرصۀ صحی در تخار با آنکه نسخه‌های شفری را یک دردسر برای مردم دانسته می‌گوید: «نسخه‌ یک پارچۀ پیشنهادی داکتر به دواخانه‌ها می‌باشد که ادویه فروشی‌ها مطابق پیشنهاد و هدایات داکتران، برای مریضان ادویه می‌دهند.»

به گفتۀ وی، نسخۀ پیشنهادی داکتر باید عام فهم و در تمامی دواخانه‌های شهر قابل خواندن باشد و بیمار به هیچ عنوان برای خرید ادویه و مداوای بیماری‌اش، دچار مشکل و سرگردانی نشود.

داکتر عزیزالله بسیج، موجودیت روابط میان داکتران، دواخانه‌ها و کمپنی‌های ادویه را به هدف تأمین منافع شخصی می‌داند که به همین دلیل بیشتر نسخه‌های مریضان به‌گونۀ شفری نوشته می‌شود.

او که سال‌‎ها می‌شود به هدف تداوی مریضان در ولایات شمال‌شرقی از جمله تخار ایفای وظیفه می‌نماید می‌افزاید که نسخۀ یک داکتر نباید خارج از الفبای انگلیسی، شفری و در نهایت دردسرساز برای مریضان و مریض‌داران باشد.

موصوف در ادامه از مسؤولین صحی خواستار توجه و کنترول این وضعیت در سراسر کشور می‌باشد.

در همین حال، داکتر عبدالقهار احمدی، رئيس صحت عامۀ تخار با آنکه از ادامۀ تلاش‌ها برای کنترول نسخه‌های شفری اطمینان داد، اما هشدار می‌دهد با شفاخانه‌هایی که پس از این دست از نوشتن نسخه‌های شفری بر ندارند، برخورد جدی و قانونی خواهد شد.

با تلاش‌های مکرر موفق به گرفتن دیدگاه مسؤول هیچ شفاخانۀ خصوصی در مورد نسخه‌های شفری نشدیم و هیچ مسؤول شفاخانه‌های خصوصی نیز در این مورد حاضر به مصاحبه نشد.

این در حالی است که وزارت صحت عامۀ کشور چندی پیش اعلام کرده بود که از نسخه‌های شفری و غیرقانونی داکتران به‌گونۀ جدی جلوگیری خواهد کرد و با اکثریت معاینه‌ خانه‌هایی که نسخه‌های رمزی را به مردم داده، برخورد قانونی صورت گرفته‌است.

این وزارت از مردم نیزخواسته بود تا در این قسمت با وزارت صحت عامه همکاری نموده و اگر داکتری را مشاهده کردند که نسخۀ شفری را می‌نویسد، در مورد او به آمریت قوانین صحی و بررسی این وزارت شکایت نموده تا موضوع از سوی مسئوولین بررسی گردد.

GET IN TOUCH

SUGGEST A STORY

آژانس خبری پژواک علاقمند است تا گزارش های شما را نشر کند. در صورت تمایل با کلیک کردن بر روی این لینک با ما تماس بگیرید.

PAJHWOK MOBILE APP

اپلیکیشن پژواک را بر روی تلفن هوشمند خود نصب کنید تا آخرین خبرهای ما را دریافت کنید. بیشتر