[restrict paid="true"]
کابل (پژواک، ۷ میزان ۱۴۰۲): سرگی لاوروف، وزیر خارجۀ روسیه در نشست فارمت مسکو گفتهاست که خواهان توسعۀ روابط با حکومت سرپرست افغانستان اند و ابراز امیدواری کرد که غرب هرگز بار دیگر به افغانستان و منطقه بر نگردد.
پنجمین دور نشست مشورتی فارمت مسکو در بارۀ افغانستان، امروز (جمعه، ۷ میزان) با حضور نمایندهگان بیش از ده کشور (روسیه، هند، ایران، قزاقستان، قرقیزستان، چین، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان ) بهشمول هیأتی از امارت اسلامی به رهبری امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه در کازان روسیه برگزار شد.
در این نشست بر ایجاد حکومت فراگیر، تامین حقوق بشر و مبارزه با تروریزم گفتوگو شد.
سرگی لاوروف وزیر خارجۀ روسیه در شهر کازان خطاب به نمایندهگان فارمت مسکو گفت: «ما تماسها خود را در چندین بعد توسعه و ادامه میدهیم.»
وی نحوهٔ خروج نیروهای ایالات متحده از افغانستان را «شکست مفتضحانۀ کامل» توصیف کرد و ابراز امیدواری کرد که غرب هرگز بار دیگر به افغانستان و منطقه برنگردد.
لاوروف گفت: «ما برگشت زیربناهای نظامی ایالات متحده و ناتو به خاک افغانستان و کشورهای همسایهٔ آن را غیر قابل قبول میپنداریم.»
موصوف ابراز امیدواری کرد که مقامات حکومت سرپرست افغانستان «هر اقدامی برای تشدید تلاش های ضد تروریستی و مبارزه با مواد مخدر انجام» بدهند، زیرا به گفتهٔ او، مسکو نگرانی امنیت دارد.
امیر خان متقی سرپرست وزارت خارجه در این نشست به کشورهای منطقه اطمینان داد که امارت اسلامی به تعهداتش پابند است.
وی افزود، که کشورهای دیگر نباید در مسایل داخلی افغانستان، دخالت کنند.
متقی گفت: «ما از همه کشورها، به ویژه کشورهای همسایه خویش توقع داریم، طوری که ما برای نحوهی حکومتداری دیگران نسخه پیشنهاد نمیکنیم، آنها نیز به جای پیشنهاد نسخه برای نحوهی حکومتداری برای افغانستان، با امارت اسلامی افغانستان در همه عرصهها کار رسمی را آغاز کنند.»
ضمیر کابلوف، نماینده ویژه رییس جمهور روسیه برای افغانستان که این نشست را میزبانی میکرد ادعا کرد، که حکومت سرپرست افغانستان نتوانسته در بخش مبارزه با گروههای تروریستی به شمول داعش خوب عمل کند.
ضمیر کابلوف همچنان از مسدودماندن داراییهای افغانستان از سوی ایالات متحده امریکا انتقاد میکند.
وی گفت: «مسدود کردن پولهای افغانستان توسط واشنگتن نتیجه معکوس دارد و فقط وضعیت بد در این کشور را تشدید میکند، این وضعیت، شرایط زندگی را برای افغانهای عادی پیچیدهتر میکند.»
از جانب دیگر یو شیائویونگ، نماینده ویژه چین برای افغانستان، در این نشست گفت: «جامعه منطقهای و بینالمللی باید از ایالات متحده بخواهد که به تعهدات و مسوولیتهای خود در قبال افغانستان عمل کند. همان گونه که میدانیم، اشغال ۲۰ ساله افغانستان از سوی امریکا و ناتو سبب مشکلات زیادی برای مردم افغانستان و نیز ویرانی این کشور شده است. ایالات متحده و متحدانش کمکها را به افغانستان قطع کردهاند، داراییهای این کشور را نیز مسدود کرده و تحریمهای یکجانبهای را بالای افغانستان وضع کردهاند که مشکلات مردم این کشور را بدتر کرده است.»
نمایندگان ایران و پاکستان دو کشور همسایه، نیز بر تعامل با افغانستان، و ایجاد حکومت فراگیر تاکید ورزیدند.
آصف درانی، نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان، گفت: «پاکستان معتقد است که با انجام تعامل با مقامهای کنونی افغانستان، ما میتوانیم به آوردن صلح در این کشور و نیز رفاه و آرامش مردم افغانستان کمک کنیم.»
حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه ایران برای افغانستان گفت: «برقراری حق تحصیل و آموزش بدون تبعیض جنسیتی، جلب مشروعیت سیاسی نظام حاکم با پذیرش و ایفای نقش همهای اقوام، مذاهب و اقشار مردم و تضمین امنیت همسایهگان موضع گرفت.»
هم چنان نمایندگان عربستان، امارات متحده عربی ، قطر و ترکیه در این نشست به عنوان ناظر دعوت شده بودند.
روسیه، چین ، ایران و پاکستان به شمول پنج کشورهای آسیای میانه از برگزار کنندگان این نشست بودند.
[/restrict]
تماس با ما
خبرنامه
ارسال گزارش
اپلیکیشن موبایل پژواک