مزارشریف (پژواک، اول عقرب ۱۴۰۲): شماری از باشندهگان و ادویه فروشان در بلخ میگویند، برخی از شفاخانهها و داکتران در این ولایت برای بیماران نسخۀ شفری مینویسند و با این کار تجارت میکنند.
آنان تأکید میورزند که داکتران باید با در نظرداشت فقر مردم از نوشتن نسخههای شفری خودداری کنند.
فرشید، باشندۀ شهر مزارشریف در این مورد به پژواک گفت: «گاهی اوقات که اعضای خانوادۀ ما مریض میشوند و به هر شفاخانۀ خصوصی یا داکتر که مراجعه میکنیم، شاهد نسخههای نوشته شدۀ شفری میباشیم، بدون دواخانۀ شفاخانۀ مربوطه کسی دیگر آن را خوانده نمیتواند، پس از مجبوریت به همان شفاخانه یا دواخانه برمیگردیم و یک نسخه دوا که قیمت اصلی آن پنج یا ششصد افغانی میباشد، آن را به هزار یا یکونیم هزار افغانی میگریم.»
وی میگوید که شماری از داکتران با انجام این کار بالای مردم و مریضان تجارت میکنند.
فریدون، باشندۀ دیگر شهر مزارشریف نیز میگوید، نسخههای شفری باعث شده تا ادویه به قیمت بلند فروخته شود، در حالی که مردم مشکلات شدید اقتصادی دارند.
او افزود، یسیاری از مریضدران ولسوالیها محصولات زراعتی شان را میفروشند، به دشواریها پول بدست میآورند و به شفاخانههای شخصی مراجعه میکنند، زمانیإکه پس از برگشت به خانه دوای شان تمام میشود، سپس مجبور هستند تا کرایۀ گزاف پرداخت کنند و از مناطق دوردست به همان شفاخانه مراجعه کرده و ادویۀ خود را بدست بیاورند.
به گفتۀ وی، اگر نسخهها به گونۀ شفاف کمپیوتر نوشته شود، پس مریضداران میتوانند دوای مورد نیاز خود را بدوند تکلیف از دواخانۀ محل نزدیک شان بدست بیاورند.
اکبرشاه احمدی، یکی از دوا فروشان در مزارشریف نیز میگوید که داکتران به هدف مفاد شخصی به مریضان نسخههای شفری و قیدی مینویسند تا بیماران مجبور شوند که از دواخانههای مربوط آنان دوا بگیرند.
وی میافزاید که بیشتر ادویه فروشیها نسخهها را خوانده نمیتوانند، برخی دیگر دواهای نادرست به مردم میدهند که باعث وخیم شدن وضعیت مریض میشود.
احمدی همچنان میگوید، یک نسخه دوا که داکتران در دواخانههای مربوط شان به ۱۵۰۰ افغانی میفروشد، قیمت آن در دواخانههای دیگر ۸۰۰ افغانی میباشد.
سمیعالله پویا، دوا فروش دیگر نیز چنین اظهار میکند و میگوید، نه تنها در بلخ، بلکه شماری از داکتران در کابل و برخی ولایتهای دیگر نیز برای مریضان نسخههای شفری مینویسند.
این افراد از حکومت و مسؤولین میخواهند تا جلو این کار داکتران را بگیرند.
تلاش کردیم نظر برخی از داکتران در مورد نسخههای شفری نیز داشته باشیم اما موفق به انجام این کار نشدیم.
در همین حال، داکتر جاوید سراجی، آمر قوانین صحی ریاست صحت عامۀ ولایت بلخ از جلوگیری نوشتن نسخههای از سوی داکتران در این ولایت اطمینان داد.
وی میگوید، اگر داکتران از نوشتن نسخههای شفری خودداری نکنند، با برخورد جدی قانونی مواجه خواهند شد.
وی میافزاید، از یکونیم سال گذشته بر اساس هدایت وزارت صحت عامه معاینهخانه و شفاخانۀ حدود ۵۰ داکتر را به دلیل نوشتن نسخههای شفری برای پنج زور مسدود نمودهاست.
این در حالی است که مدتی قبل وزارت صحت عامل اعلام کرد که از نسخههای شفری و غیرقانونی ار سوی داکتران به گونۀ جدی جلوگیری میکند.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP