کابل (پژواک، ۱۵ دلو ۱۴۰۲): مسؤولین وزارت صحت عامۀ کشور در مراسم تجلیل از روز جهانی مبارزه با بیماری سرطان، نبود جای مناسب و امکانات لازم برای تداوی بیماران سرطانی را از مشکلات عمده خوانده از سرمایهگذاران خواستند که در این بخش سرمایهگذاری کنند.
از روز جهانی مبارزه با بیماری سرطان همه ساله بهتاریخ «چهارم فبروری» در اکثر کشورهای جهان بهشمول افغانستان تجلیل به عمل میآید.
در مراسمی که امروز در وزارت صحت عامه افغانستان تدویر یافته بود، اشتراک کنندهگان از افزایش بیماری سرطان به سطح جهانی سخن زدند؛ نمایندۀ سازمان صحی جهان گفت که در سال ۲۰۲۲ میلادی ۲۰ میلیون تن در سطح جهان به بیماری سرطان مبتلا شدهاند.
مسؤولین: بیماری سرطان در افغانستان در حال افزایش است.
داکتر رسولی منگل، آمر پروگرام ملی کنترول سرطان در این مراسم گفت که بیماری سرطان در افغانستان نیز در حال افزایش است.
وی میگوید که از ابتدای تاسیس پروگرام ملی کنترول سرطان در چوکات صحت عامه در سال ۱۳۹۵ تااکنون برای ۱۴۰هزار فرد مبتلا به این بیماری خدمات عرضه گردیدهاست.
موصوف خاطرنشان کرد که در حال حاضر روزانه ۱۳۰ بیمار سرطانی مراجعین دارند و زمینۀ تشخیص این بیماری در داخل کشور مساعد گردیدهاست.
اما منبع خاطرنشان کرد که در حال حاضر خدمات رادیوتراپی در کشور وجود ندارد و مریضان به خارج از کشور میروند.
موصوف در مورد اینکه در حال حاضر این پروگرام در چوکات شفاخانۀ ابن سینا فعالیت دارد گفت: «اکنون ما یک تعمیر مناسب نداریم، مریضان ما زیاد است، تعداد بسترهای ما کم است، با کمبود متخصصین مواجه هستیم، مشکلات مالی داریم که باید در این راستا توجه صورت گیرد.»
او اضافه کرد، باید در بخش ارتقای ظرفیت توجه صورت گیرد، برنامههای آموزشی برای متخصصین فراهم گردد و باید از متخصصینی که به خارج از کشور رفته دعوت شوند و برای آموزش دیگر کادرها اقدام نمایند.
موصوف از نهادهای خیریه، تجار و سرمایهگذاران خواست که در بخش تهیۀ ادویه، وسایل طبی، ایجاد یک شفاخانه مجهز اختصاصی برای بیماران سرطانی با وزارت صحت عامه کمک کنند و در این بخش سرمایهگذاری نمایند.
در همین حال، داکتر حبیبالله آخوندزاده حامد معین عرضۀ خدمات صحی وزارت صحت عامه افغانستان در مراسم یادشده، بیماری سرطان را لاعلاج خوانده و گفت که همه ساله سبب مرگ میلیونها تن در سطح جهان میگردد.
وی افزود که افغانستان جز جامعه جهانی است و سالانه تعداد زیادی از مردم نظر به دلایل مختلف به این بیماری مصاب میگردند.
همچنان داکتر دال آرا منوال، نمایندۀ سازمان صحی جهان در این برنامه گفت که در سال ۲۰۲۲ میلادی تقریبا ۲۰ میلیون تن در جهان به بیماری سرطان مبتلا شدهاند که از این میان نزدیک به ۷.۹ میلیون تن آنان از اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست دادند.
او افزود: «حجم بیماری سرطان تا سال ۲۰۵۰ میلادی در حدود ۷۷ در صد افزایش خواهد یافت.»
منبع عوامل این بیماری را چاقی، استفاده از تنباکو، آلودهگی هوا، رژیم غذایی نامناسب عدم تحرک فزیکی عنوان کرد.
وی در حالی که میگفت در سال ۲۰۲۲ بیشترین جلوگیری در بخش سرطان ثدیه بوده میگوید در سطح جهان بیشترین افراد به سرطانهای ریه مقعد، ثدیه، جگر و مری مبتلا شدهاند.
موصوف توصیه کرد که ورزش منظم نمایید، فعالیتهای فزیکی داشته باشید و از یک رژیم غذایی مناسب استفاده نمایید.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP