کابل (پژواک، ۷ سرطان ۱۴۰۳): یک داکتر متخصص میگوید که بیشتر مادران قبل و بعد از ولادت به دلیل نگرانیها، کمخونی، ضعیفی وغیره دچار افسردهگی میشوند که در صورت طولانی شدن آن بیشتر از دو هفته باید به داکتر روانشناس مراجعه کرد.
چرا مادر پس از زایمان افسرده میشود؟
داکتر یاسمین یزدانی، متخصص نسایی ولادی در شهر کابل به آژانس خبری پژواک گفت: «افسردهگی پس از ولادت یک حالتی است که هر خانمی بعد از ولادت آن را تجربه میکند، در ظرف دو تا سه روز بعد از ولادت این حالت ایجاد میشود و تا دو هفته دوام پیدا میکند که این حالتش را بهنام “بلو” یاد میکنند که یک حالت نارمل است که هر کس میتواند آن را تجربه کند.»
به گفتۀ وی، برخی اوقات افسردهگی در نزد بعضی از مادران کمی طولانی شده و حتی تا سه ماه ادامه میداشته باشد و این به دلیل همان فشارهای جسمی و روانی که در هنگام ولادت به مادر وارد میگردد، به میان میآید.
موصوف افزود: «دیگر فکتورهای هورمونی، فکتورهای بیولوژیکی، روانی نیز سبب این حالت شده میتواند که در این حالت خانمها خسته هستند و علاقه ندارند به کارهایی که قبلا به آن زیاد علاقه داشتند، اعتماد به نفس شان پایین است، بیخوابی دارند و علاقه ندارند زیاد در بین اجتماع باشند و صحبت کنند، حتی ارتباط خود را با دوستان و اقارب خود قطع میکنند.»
همچنان، او میگوید که برخی اوقات اتفاق میافتد که قبل از داشتن فرزند، بین زن و شوهر مناسبات خوب نیست و وقتی که طفل به دنیا میآید، مادر در تشویش و نگرانی میباشد که پس از آن وضعیت زندهگی چگونه خواهد بود به همین دلیل مادر افسردهتر میگردد.
وی اضافه کرد: «متاسفانه این مشکل [افسردهگی پس از زایمان] در کشور ما زیاد است؛ یکی از علتهای آن کمخونی در نزد مادر است، کمخونی یک حالتی است که مادر یا هر شخصی که باشد یا هر انسانی که باشد را خسته میسازد و همچنان زیادتر خوش ندارند که بین اجتماع باشند، به خاطری که یک حالت خوب ندارند و ضعیف میباشند.»
به گفتۀ او، بیشتر زنانی که برای بار اول مادر میشوند با این مشکل مواجه میگردند؛ زیرا به حالتهایی که قبلا آن را تجربه نکردهاند، مواجه میشوند و تحت فشار روحی میباشند که چگونه مسؤولیت مادری را پیش ببرند.
داکتر یزدانی توصیه کرد که باید یک مادر در زمان بارداری و در زمانی که تازه ولادت کرده از سوی شوهر و خانوادهاش مورد حمایت قرار گیرند.
موصوف گفت که در صورت مشاهدۀ علامات افسردهگی یک مادر به داکتر روانشناس مراجعه کند تا تحت تداوی قرار گیرد.
در این حال، نعمتالله ابراهیمی استاد روانشناسی و نویسندۀ مسایل روانشناسی و انگیزیشی به پژواک گفت: «افسردهگی بعد از زایمان طبیعی بوده؛ زیرا یک انسان، انسان دیگری را متولد میکند افسرده میباشد و افسردگی در حدود یک هفته الی ۱۵روز را در بر میگیرد، ولی اگر توجه و تداوی و دقت کامل به آن نشود به شش ماه و بالاخره به سالها و در انتها به عادت تبدیل میشود و عادت تداوی سختتری دارد.»
وی در مودر دلایل ایجاد افسردهگی در نزد مادران پس از ولادت میگوید: «تقریبا ۴۵ درصد مادران قبل از زایمان وارخطا میباشند؛ زیرا تعداد شان از قبل خاطرۀ تلخ از زایمان دارند، نسبت به زایمان بعدی ترس و هراس میداشته با شند.»
موصوف نیز گفت که خشونتهای خانوادهگی، مشکلات اقتصادی، عدم حمایت از سوی خانواده به ویژه همسر نیز باعث ایجاد افسردهگی نزد زنان پس از زایمان میگردد.
به گفتۀ او، احساس خستگی، نداشتن حوصلۀ گپ زدن، فکر نکردن، خود را بی ارزش احساس کردن، احساس حقارت، احساس گناه، بیصبری و گیریه کردن، بیخوابی و یاد فراموشی از علایم افسردهگی میباشد.
موصوف گفت که اگر افسردهگی بیشتر از شش ماه و یک سال ادامه پیدا کند، خطرناک بوده و ممکن است که مادر به خود و طفلش صدمه برساند.
ابراهیمی توصیه کرد که در چنین وضعیت باید با مریض برخورد نیک و شایسته داشت، از خشونت خانوادهگی جلوگیری کرد، مریض را حمایت و همکاری کرد تا از افسردهگی کاسته و مریض بهزودی شفایاب شود.
مادرانیکه پس از ولادت افسردهگی را تجربه کردهاند
خانمی با نام مستعار (گلدسته) میگوید که دو ماه قبل ولادت کرده و پس از ولادت برایش دلتنگی و بیحوصلهگی شدید پیدا شده و شبها خواب ندارد.
وی افزود: «همیشه در تشویش میباشم که چقسم طفل خوده کلان کنم، برایم یک مشکل کلان معلوم میشه از همی خاطر فکر کنم که دلتنگی و بیخوابی پیدا شده.»
همچنان فوزیه محرابی که مادر شش فرزند است میگوید که پس از هر ولادتش برای مدت بسیار طولانی دلتنگی، سردردی، ترس و بیخوابی نزدش ایجاد میشود.
موصوف افزود: «وقتی که ولادت میکنم شدید کمخون میشوم، دست و پاهایم میلرزد.»
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP