کابل (پژواک، اول اسد ۱۴۰۳): با گذشت حدود سه هفته از افزایش تعرفۀ گمرکی پاکستان بر میوههای تازه و سبزیجات افغانستان، مسؤولین اتاق تجارت مشترک افغانستان و پاکستان میگویند، تنها راه بیرونرفت از این مشکل وضع تعرفۀ ترجیحی بین دو کشور است.
حکومت پاکستان در ۲۹ جون با نشر اطلاعیۀ تعرفۀ گمرکی را بر میوههای تازه و سبزیجات افغانستان تا چند برابر افزایش داد و از اول جولای آن را به اجرا گذاشتهاست.
این اقدام پاکستان باعث ضرر به تاجران افغان شده و آنها خوستار پایین آمدن هر چه زودتر این تعرفۀ گمرکی اند.
اتاق تجارت مشترک افغانستان و پاکستان با تایید این موضوع میگوید که تعرفۀ گمرکی بر میوهها و سبزیجات افغانستان نسبت به گذشته تا ۱۰ برابر افزایش یافتهاست.
خانجان الکوزی، یکی از مسؤولین اتاق تجارت مشترک افغانستان و پاکستان تاکید میکند که این تصمیم به نفع تاجران دو کشور نیست.
او افزوده است: «در سالهای گذشته در همین روزها اضافهتر از ۵۰۰ کانتینر میوه و سبزی به پاکستان میرفت؛ اما حالا ۲۰ کانتینر هم به مشکل میرود، آن هم قیمت تمام میشود.»
الکوزی گفت که این مشکل را با حکومت پاکستان شریک ساختهاند اما برای شان گفته شده که حکومت این کشور به دلیل «قرضداری عمیق» تعرفه را بالای تمام کالاهای خارجی بالا بردهاند.
با این حال، او میگوید که تنها راه بیرونرفت از این مشکل وضع تعرفۀ ترجیحی بین افغانستان و پاکستان است، تا تعرفه بالای اقلام مورد نیاز دو کشور کاملاً از بین برود.
شماری از تاجران افغان نیز افزایش تعرفۀ گمرکی بالای سبزیجات و میوههای تازه افغانستان از سوی پاکستان را یک چالش جدی در این فصل میدانند.
امید حیدری، تاجر میوۀ تازه میگوید، این اقدام نه تنها به تاجران و دهاقین افغانستان، بلکه باعث ضرر تجار پاکستان نیز میشود.
او با تاکید بر اینکه روابط تجارتی نباید سیاسی شود، از هر دو کشور خواست تا به این مشکل رسیدهگی کنند.
رفیعالله، تجار دیگر که پیش از این به پاکستان زردآلو صادر میکرد، میگوید در صورت که به این چالش رسیدهگی نشود، هیچ مفادی برای آنها نخواهد ماند.
با این حال، شماری از آگاهان اقتصادی میگویند که برای جلوگیری از ضایع شده سبزیجات و میوههای کشور، باید در تمام ولایتها سردخانه ساخته و بر گزینههای بدیل پاکستان فکر شود.
عبدالنصیر رشتیا، آگاه اقتصادی میگوید که همه ساله پاکستان در فصل میوه این چنین اقدامات را انجام میدهد و برای مقابله با آن افغانستان نیز تعرفۀ فصلی را بالای محصولات پاکستان وضع کند.
او همچنان از حکومت سرپرست خواست تا برای جلوگیری از خرابشدن محصولات در تمام ولایات کشور سردخانه ایجاد کند.
لمر خپلواک، دیگر آگاه اقتصادی میگوید که برای صادرات محصولات کشور تنها به پاکستان اتکا نشود و بالای بنادر دیگر همچنان دهلیزهای هوایی توجه شود.
این نگرانی و خواستها را با عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت در میان گذاشتیم، اما تا نشر گزارش پاسخ دریافت نکردیم.
گفتنی است که پاکستان همهساله در فصل برداشت میوههای تازۀ افغانستان، به بهانههای مختلف مانعهایی را فراراه صادرات این محصولات ایجاد میکند.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP