مزارشریف (پژواک، ۸ اسد ۱۴۰۳): شماری از دهاقین در بلخ از کاهش بیسابقۀ قیمت خربوزه در این ولایت ابراز نگرانی میکنند و از حکومت میخواهند که در زمینۀ بازاریابی برای محصولات شان آنان را کمک کند.
بازمحمد، یکی از دهاقین ولسوالی چمتال بلخ به پژواک گفت، امسال قیمت خربوزه بهگونۀ بیسابقه کاهش یافتهاست که به دلیل آن با ضرر مواجه هستند.
وی میافزاید، سال گذشته بازار خربوزه خوب بود؛ زیرا به کشورهای خارجی صادر میشد، اما مسدود شدن مسیر تورخم و خرابی شاهراه سالنگ باعث شده که آنها نتوانند محصولات خود را به سایر ولایات و کشورها صادر کنند.
موصوف همچنان میگوید که امسال بیشتر دهاقین حتی نمیتوانند مصارف خود را پوره کنند و از حکومت سرپرست میخواهند برای محصولات شان بازاریابی کند.
عبدالله فرد دیگر که از بیست سال به اینسو مصروف زراعت است، از حاصلات امسال خربوزه خرسند است اما کاهش قیمت این محصول وی را نگران کردهاست.
وی میگوید، در سالهای گذشته یک خربوزه الی حدود صد افغانی به فروش میرسید، اما اکنون قیمت آن از دو الی ۳۰ افغانی است که به دلیل آن دهاقین با ضرر مواجه هستند.
عبدالله از حکومت میخواهد که برای محصولات شان بازاریابی کند و یا سردخانههایی را برای محصولات آنان ایجاد کند تا این مشکل حل گردد.
در عین حال، محمدصابر یکی از فروشندهگان خربوزه میگوید، افزایش مالیات میوه تازه از سوی پاکستان باعث این شده که امسال خربوزه به خارج از کشور صادر نشود و قیمت آن کاهش یابد.
وی میافزاید، علاوه بر این خرابی شاهراه سالنگ و اجازه به وسایط بهگونۀ نوبتی نیز موجب این شده که خربوزه به سایر ولایات انتقال داده نشود.
شماری از دهاقین و فروشندهگان دیگر نیز نگرانیهای مشابه دارند و از حکومت میخواهند که برای محصولات شان بازاریابی و در زمینههای توزیع کود کیمیاوی و ایجاد سردخانهها با دهاقین کمک کند.
از سوییهم، مسوولین ریاست زراعت، آبیاری و مالداری بلخ به دهاقین اطمینان حمایت میدهند، اما کاهش نرخ خربوزه را افزایش حاصلات میدانند.
محمدحسین عظیمی، مدیر ترویج ریاست زراعت و مالداری بلخ میگوید که امسال نسبت به سال گذشته حاصلات خربوزه نزدیک به دو برابر افزایش داشته و حاصلات آن نیز زیاد است از همین رو قیمت آن کاهش یافتهاست.
براساس معلومات موصوف، سال گذشته در ۱۲ هزار هکتار زمین خربوزه کشت شده بود، امسال این رقم نزدیک به ۲۰ هزار هکتار افزایش یافتهاست.
عظیمی همچنان میگوید که سال گذشته از هر هکتار زمین حدود ۱۵ تُن خربوزه بدست آمده، اما امسال سطح آن به ۱۷ تُن افزایش یافتهاست.
وی از بازاریابی و حمایت در سایر بخشها به دهاقین اطمینان میدهد و از حکومت میخواهد تا از میوهجات وطنی استفاده کنند.
گفتنی است که خربوزه یکی از محصولات مهم کشور به ویژه ولایات شمالی کشور است و در ولسوالیهای بلخ، شولگره، چمتال، چهاربولک، نهرشاهی و دهدادی ولایت بلخ بیشتر کشت میشود.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP