بامیان (پژواک، ۲۱ دلو ۱۴۰۳): برخی باشندهگان بامیان از آنچه که کاهش چشمگیر آبهای زیرزمینی در این ولایت میخوانند، ابراز نگرانی نموده میگویند که خشکسالی و کمبود آب، زراعت و دسترسی به آب آشامیدنی را با مشکل روبهرو کردهاست.
حسن علی، باشندۀ منطقۀ شهیدان از مربوطات مرکز بامیان به آژانس خبری پژواک گفت: «به دلیل کاهش آبهای زیرزمینی و خشک شدن تعدادی از چشمهها در دو سال اخیر، نتوانستهام بخشی از زمینهای زراعتی خود را کشت کنم.»
او افزود که در فصل تابستان زمینهای زراعتی با کمبود شدید آب مواجه میشود و حتا دهاقین نمیتوانند شبها به آب کافی دسترسی پیدا نمایند تا کشتزارهای خویش را آبیاری نمایند.
به گفتۀ وی، کمبود آب و خشکسالیهای پیهم باعث شده که بسیاری از دهقانان از زراعت دست بکشند و به کشت للمی روی آورند، اما این روش نیز با محدودیتهایی از سوی ادارات دولتی روبهرو است.
عبدالکریم، یکی دیگر از باشندهگان بامیان گفت که کاهش سطح آبهای زیرزمینی نهتنها زراعت را با مشکل مواجه کرده، بلکه تأمین آب آشامیدنی را نیز دشوار ساختهاست.
او افزود: «در گذشته در قریۀ سرآسیاب مرکز بامیان، با حفر ۱۰ متر زمین، آب کافی به دست میآمد، اما اکنون حتا با حفر ۲۰ متر نیز آب بهسختی یافت میشود.»
پیامدهای کاهش آبهای زیرزمینی برای زراعت و محیط زیست
علی احمدی، یکی از آگاهان امور زراعتی در صحبت با پژواک گفت که کاهش آبهای زیرزمینی میتواند باعث تخریب ایکوسیستم شده که این موضوع میتواند بر تنوع زیستی تأثیر ناگوار داشته باشد.
به باور وی، کاهش آبهای زیرزمینی پیامدهای بسیار منفی از جمله، تخریب بافت زمین، کاهش کیفیت خاک، کم شدن تولیدات زراعتی، افزایش هزینههای زراعت، کاهش امنیت غذایی، افزایش مهاجرت و مشکلات اجتماعی را در پی خواهد داشت.
درعین حال، توره باز پویش استاد پوهنتون بامیان ضمن تاکید روی مدیریت منابع آبی در این مورد گفت، کاهش بارندهگی، حفر چاهها و استفادۀ بیرویه از آب طی سالهای اخیر میتواند مهمترین عوامل کاهش آبهای زیرزمینی در این ولایت باشد.
وی افزود که منابع آبی را میتوان از طریق آبیاری قطرهیی، ساخت چکدیمها، ایجاد حفرههای کوچک جهت جذب آب باران، اجرای پروژههای تغذیۀ مصنوعی آبهای زیرزمینی، کشت محصولات مقاوم به خشکی و آموزش دهاقین، دوباره احیا و مدیریت نمود.
وی از مسؤولین خواست تا با برنامهریزی دقیق و تطبیق اینگونه اقدامات از کاهش آبهای زیرزمینی جلوگیری نمایند.
در عین حال مسؤولین محلی از اقدامات پیشگیرانه و تطبیق بعضی پروژهها در این ولایت خبر میدهند
محمدابراهیم دادفر، رئیس حفاظت از محیط زیست بامیان در این مورد گفت، با آنکه تغییرات اقلیمی تاثیرات گسترده را در سطح کشور از جمله ولایت بامیان به وجود آوردهاست، اما بعضی اقدامات و فعالیتهای پیشگیرانه در این ولایت صورت گرفتهاست.
نامبرده افزود، برعلاوۀ توزیع اوجاقهای آفتابی به مردم، طی سال جاری بیش از ۱۰ هزار نفر در بامیان آگاهیهای محیطی را در یافت نمودند.
همچنان وی علاوه نمود، طی حدود یازده ماه گذشته هفت چکدیم و هزاران حفرۀ کوچک در مرکز و ولسوالیها نیز بهمنظور مدیریت آبهای طبیعی و جلوگیری از حوادث طبیعی ساخته شدهاست.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP