Language

Don't you have an account with Pajhwok Afghan News?

Click here to subscribe.

دختران درميدان وردگ ازتعليم عقب مانده اند

دختران درميدان وردگ ازتعليم عقب مانده اند

author avatar
31 Jul 2011 - 11:04
دختران درميدان وردگ ازتعليم عقب مانده اند
author avatar
31 Jul 2011 - 11:04

شهر باميان (پژواک،٩اسد٩٠):نبود لیسۀ نسوان در ولسوالی های  دایمیرداد و حصۀ اول بهسود ولايت میدان وردگ، باعث نا تمام ماندن تعليمات دختران شده است.

عوامل ديگرعدم ادامۀ تعليمات، مشکلات امنيتى و مانع شدن دختران توسط والدين شان از رفتن به ليسه هاى مختلط عنوان ميشود.

اين دختران ميگويند که سخت علاقه دارند که تعليمات عالى نمايند و در آينده به حيث اشخاص تعليم يافته و روشنفکر به جامعه تقديم شوند.اما اين مشکلات، سد راه آنان ميگردد.

زرگل ١٧ ساله باشندۀ گردن دیوار حصۀ اول بهسود ميگويد که  تا صنف هشتم درس خوانده و دوسال ميشود که به علت مخالفت والدين، نتوانسته در ليسۀ مختلط به تعليماتش ادامه بدهد.

اوبه آژانس خبرى پژواک گفت: ((  مره پدرم گفت لیسه دخترانه نیس،  با بچه ها یکجای درس نخوان نام بدگی داره.))

این دختر مى افزايد که بسیارعلاقه داشت که درس هایش را ادامه بدهد. اما قسمت نبوده که درس بخواند ونبود لیسه دختران  باعث شده است که وی از درس محروم بماند.

زرگل با ابراز تاسف ميگويد: ((آرزو داشتم که صنف دوازده را تمام کنم ، پوهنتون هم بروم ، داکتر شوم و در منطقه خود مردم بخصوص مادران حامله را تداوى کنم… مگر آرزويم نا تمام مانده است!))

اما برخى فاميل ها رفتن دختر جوان را در کنار پسران به مکتب درست نمى دانند.

 عبدالعظيم پدر يکى از اين دختران در حصۀ اول بهسود در حالى که با خشونت حرف ميزد، گفت که در ولسوالى شان ليسۀ نسوان وجود ندارد و آنها نمى خواهند که دختران جوان شان در ليسه با پسران يکجا درس بخوانند.

وى علاوه کرد: ((دخترم را به مکتب ابتدائيه و متوسطه که سه الى چهار ساعت پياده فاصله داشت، شخصاً مى بُردم! مگر حالى که جوان شده، نمى خواهم که با پسران يکجا به ليسه برود و يکجا درس بخواند.))

از نظر نامبرده ،درس خواندن مختلط با پسران؛ يکنوع ننگ دانسته ميشود و زمانى حاضر اند که دختران خود را به ليسه بفرستند که خاص براى دختران باشد.

شمار ديگر دختران ميگويند  با وجودى که کدام ممانعتى از سوى فاميل وجود ندارد، اما نبود ليسه باعث ناتمام ماندن تعليمات شان گرديده است.

زهره از قریه چکه خور ولسوالی دایمیرداد به پژواک گفت:(( من تاصنف نهم مکتب خوانده ام اما بخاطریکه در ولسوالی ما لیسه دخترانه وجود ندارد؛ مجبور شدم مکتب را ترک نمایم!))

اين دختر ١٩ ساله که از سه سال بدينسو از درس باز مانده است، مى افزايد که  هرچند فامیلش اجازه میدهد که در لیسه های مختلط به درس ادامه بدهد، اما لیسه مختلط از قریه شان، پنج ساعت پیاده،فاصله دارد.

 زهره گفت: (( به همين خاطر، مجبور شده ام که صبر کنم و تعليماتم را نا تمام بمانم.))

در این دو ولسوالی مشکلات دیگری که وجود دارد، مناطق کوهستانی وجمعیت پراکنده در ساحات وسیع زندگی میکنند که هم از لحاظ نورم معارف قابلیت ایجاد لیسه دخترانه را ندارد وتمام دختران که دوره ابتدايیه را به پایان میرسانند؛ دیگر نمی توانند به دروس شان ادامه دهند .

شیرحسن سرمعلم مکتب متوسطه  انقلاب ولسوالی دایمیرداد ميگويد :دخترانى که جوان میشوند دیگر به مکتب نمی آیند.

وی مى افزايد که از يکطرف نورم وزارت معارف ایجاب نمی کند که برای دختران مکتب جداگانه ساخته شود، زیرا اگر یک مکتب برای منطقه وسیع ساخته شود؛ از لحاظ دوری راه دختران نمیتوانند به مکتب رسیدگی نمایند.

موصوف علاوه ميکند که از طرف ديگر، اگر در هر منطقه یک مکتب ساخته شود تعداد شاگردان به آن حد نیستند که ایجاب یک لیسه را نماید.

شیخ احمد یکی از موسفیدان ولسوالی حصه اول بهسود ميگويد که صدها دختر در اين ولسوالى به علت نبود لیسه دخترانه از درس باز مانده اند

او گفت: (( گناه مردم هم نیست؛ فاصلۀ مکتب  در قریه ها دو الی چهارساعت می باشد  واز راههای بیابانی شاگردان به مکتب میروند ،نشود خدای نخواسته کدام روی سیاه گی پیش آید به این علت است که مردم دختران شان را به مکتب مختلط نمیگذارند…))

اين موسفيد افزود در صورتى که لیسۀ دخترانه درساحه فعال گردد، مردم حاضراند دختران شان را به مکتب بفرستند.

از میان صدها دختریکه ترک تعلیم کرده اند،تنها نجیبه ازدهن نوده وخدیجه ازقول آهنگران حصۀ اول بهسود توانسته اند که در صنف دهم لیسه ذکور تازه تأسیس شدۀ گردن دیوار  باپسران یکجا درس بخوانند.

نجیبه ميگويد: ((من وخدیجه تنها دخترانی هستیم که در مقابل گپای مردم فامیل وبستگان مقاومت نموده  به درسهای خود ادامه دادیم .))

آنها از ساير دختران نيز خواستند که بر نقش قدم آنها  گام بگذارند و نه تنها با ادامۀ تعليم، آيندۀ خود را تضمين کنند، بلکه به مردم و جامعۀ خود نيز خدمت نمايند.

اما محمد باقر نوری ولسوال حصۀ اول بهسود، درس خواندن مختلط پسران ودختران را درست نمیداند و به اين نظر است که دختران وپسران هردو جوان اند ویکجا بودن آنان مشکلات به بار می آورد.

وی افزود که باید ریاست معارف میدان وردگ در زمینه رفع مشکلات دختران طرحى را ایجاد نمايد که بیش از این؛ دختران از مکتب باز نمانند.

محمد امین مدیر معارف حصه اول بهسود، باتأیید اینکه در ولسوالی لیسه دخترانه وجود ندارد ميگويد: (( شمارى ازدخترانى که درلیسه های پسرانه بطور مختلط درس میخوانند؛  بسیار محدود است .))

او علاوه ميکند که هرچند تاهنوز برای دخترانى که در مکاتب متوسطه مختلط درس میخوانند کدام مشکل پیش نیامده، اما عُرف وعنعنات مردم ایجاب نمی کند که دختران شانرا در لیسه های مختلط شامل سازند.

 ولسوالی حصه اول بهسود دارای ٣٤ مکتب به شمول هفت لیسه ذکور است؛اما هیچکدام از این لیسه ها دخترانه نیست. ازمجموع مکاتب ابتدائیه تنها چهار باب آن دخترانه اند.

مجموع شاگرانى که درمکاتب بهسود شامل درس اند به ٧٣٠٠ تن ميرسد که  ٣٢٠٠  تن آنان را دختران تشکیل میدهند.

همچنین در ولسوالی دایميرداد  ٢٢ مکتب به شمول هفت لیسۀ ذکور فعال است و هیچ لیسه دخترانه وجود ندارد.

فضل الرحمن طارق ریيس معارف ولایت میدان وردگ ميگويد که اگر چه تاحال آمارى در مورد دختران باز مانده از مکتب ندارند، اما تاييد ميکند که دختران زيادى به دلايل ناامنى و نبود ليسه، از ادامۀ تعليم بازمانده اند.

اما او گفت که امسال تصميم دارند که دو لیسه را در ولسوالی حصۀ اول بهسود ایجاد نمایند؛ ولو که تعمير هم نداشته باشد. تشکيلات آنرا درست ميکنند؛ تا دختران به تعليمات خود ادامه بدهند.

رييس معارف ادعا کرد:(( از اينکه ولسوالى دايميرداد، مورد تهديد مخالفان  مسلح دولت قرار دارد، اگر دختران جوان به مکتب بروند، خود و فاميل شان تهديد ميشوند. ازهمين لحاظ در آنجا ساخت ليسه را در نظر ندارند .))

به گفتۀ طارق، مشکل نا امنی نه تنها مربوط به  دایمیرداد ميشود، بلکه در ولسوالی های جغتو و چکنیز معارف را با مشکل مواجه ساخته است .

در حالى از اين مشکلات خبر داده ميشود که  چهار سال قبل، شماری از شاگردان در مکتب متوسطه چلم جای ولسوالی حصۀ اول بهسود به علت نبود تعمير در فضاى باز، روى سرگین حیوانات مى نشستند و درس میخواندند.

علت استفاده از سرگين اين بود که از يک تپه به حيث مکتب کار گرفته ميشد و اين تپه، پر از سنگلاخ و خار بود، از همين جهت شاگردان از سرگين به حيث فرش استفاده مينمودند.

 پخش اين خبر از طريق پژواک، با عث شد که در این منطقه، مدرن ترین مکتب  ساخته شود و فعلا این مکتب به بهره برداری سپرده شده و شاگردان  در آن مشغول فراگیری درسهای شان هستند.

بازدیدها: 23

GET IN TOUCH

SUGGEST A STORY

آژانس خبری پژواک علاقمند است تا گزارش های شما را نشر کند. در صورت تمایل با کلیک کردن بر روی این لینک با ما تماس بگیرید.

PAJHWOK MOBILE APP

اپلیکیشن پژواک را بر روی تلفن هوشمند خود نصب کنید تا آخرین خبرهای ما را دریافت کنید. بیشتر