کابل(پژواک، ۲۱سرطان ۹۹): سفارت افغانستان در امریکا برای بازسازی یک دیوار۷۰ متره،درخواست ۸۸هزار دالری یک شرکت را رد کرده و این کار را از طریق یک شرکت دیگر به هزینه یک میلیون، ۸۲۵ هزار و ۸۳۹ دالر امریکایی انجام داده است.
برای اعمار ۷۰ متر دیواربه شرکت ساختمانی (KADCON) یک میلیون ۵۸۶هزاردالر، برای سروی به شرکت (VIKA)۱۲هزارو ۷۵۰ دالر امریکایی، برای شرکت(ECS) به منظور بررسی خاک ۱۲هزار ۲۵۰ دالر امریکایی، برای مشوره تخنیکی برای شرکت(KCE) ۶۴ هزار ۸۳۹ دالر امریکایی و برای تهیه قرارداد و مشوره تخنیکی برای دی ال آی پیپر(DLA Piper) ۱۵۰هزار دالر امریکایی داده شده است.
نزدیک به ۲۱برابر قیمت بیشتر
به اساس معلومات، دیوار یاد شده نظر به قیمت شرکت، نخست ۲۰ اعشاریه ۷۴ چند با قیمت بلندتر اعمار شده و هر متر مربع این دیوارنزدیک به ۸۶۹۴ دالرامریکایی هزینه برداشته است.
یک منبع معتبر به آژانس خبری پژواک گفت که یک شرکت در واشنگتن آماده شده بود تا یک دیوار شرقی پارکینگ سفارت افغانستان در امریکا را که ۷۰ متر طول و سه متر ارتفاع دارد، در بدل بیش از ۸۸هزار دالر امریکایی اعمار مجدد نماید، اما سفارت افغانستان از طریق یک قرارداد به شرکت دیگر واگذار کرده و آن شرکت این دیوار را در بدل یک میلیون ۵۸۶هزار دالر امریکایی اعمار کرده است.
منبع می گوید، این دیوار که میان سفارت و یک خانه مسکونی می باشد، بنابر عدم توجه سفارت در اول حمل سال ۱۳۹۸ چپه شد و مالک خانه یاد شده چندین مراتبه طی نامه رسمی خواهان اعمار مجدد این دیوار شده بود.
وی کاپی اسنادی را در اختیار پژواک قرارداد که در هژدهم حمل سال گذشته سفارت افغانستان در امریکا با ضمیمه مکتوب شماره ۱۸ مورخ ۹ حمل سال ۱۳۹۸ به جانب وزارت خارجه فرستاده و نشان میدهد که شرکت ساختمانی جې جي (JG) امریکایی در مراحل ابتدایی اعلام آمادگی نشان داده بود که این دیوار را به هزینه۶۸۱۰۰ دالر امریکایی اعمار می کند که بعداً این رقم را به بیش از ۸۸هزار دالر امریکایی بلند برده است.
منبع می افزاید:«زمانیکه برای فسادکردن در پروژه، رویا رحمانی سفیر افغانستان در واشنگتن، مسوولیت اعمار دیوار را از برکت الله رحمتی گرفت و یما نظام مشاور همایون قیومی سرپرست پیشین وزارت مالیه را به حیث نظارت کننده این پروژه گماشت.»
منبع گفت:«سفیر در مشوره با یما نظام، همایون قیومی، شماری از اعضای کمیته ملی اداره تدارکات ملی و شادمحمد څرګند مشاور رییس جمهور، محاسبه قبلی پروژه را تبدیل کرده و در عوض آن به اساس مکتوب شماره۹۱۲ مورخ ۲۴میزان ۱۳۹۸ با شرکت ساختمانی امریکایی (KADCON) قرارداد یک میلیون ۵۸۶ هزار دالر امریکایی را آماده کردند که از سوی مرکز نیز تایید شده است.»
با هزینه اعمار ۷۰ متر دیوار تعمیر جدید به سفارت خریداری می شد
به گفته منبع، دیوار تخریبی حصه هفتم دیوار احاطوی سفارت را تشکیل میدهد که با پول اختصاص یافته برای اعمار دیوار یاد شده، در فاصله چند کیلومتری از ساحه دیپلوماتیک همچو تعمیر سفارت، یک تعمیر خریداری می شود.
او می گوید که برای اعمار دیوار یاد شده چهار قرارداد کوچک دیگر نیز عقد شده است.
به اساس مکتوب وزارت خارجه افغانستان، قبل از اعمار دیوار یاد شده سفارت افغانستان در واشنگتن، نخست برای بررسی خاک این دیوار برای شرکت (ECS) ۱۲هزار و ۲۵۰ دالرامریکایی داده شده است.
همچنان به اساس گزارش تفصیلی پروژه که در اختیار پژواک قرار گرفته، نشان میدهد که برای مشوره تخنیکی این پروژه برای شرکت (VIKA) امریکایی ۶۴هزار و ۸۳۹ دالر امریکایی پرداخت شده است.
به اساس معلومات، برای سروی پروژه برای شرکت (VIKA) امریکایی ۱۲هزار ۷۵۰ دالر امریکایی داده شده است.
یک منبع در وزارت خارجه می گوید که سفارت افغانستان در واشنگتن برای تهیه قرارداد و مشوره حقوقی برای شرکت (DLA Piper) امریکایی ۱۵۰هزار دالر امریکایی پرداخت کرده است.
به اساس کاپی مکتوب وزارت خارجه که در اختیار پژواک قرار گرفته، نشان میدهد که برای اعمار دیوار مربوطه به حساب بانکی سفارت افغانستان در واشنگتن یک میلیون ۵۸۶ هزاردالر امریکایی حواله شده است.
منبع به نقل از دیپلومات ها در بخش های مالی و اداری سفارت می گوید که پول شرکت های قراردادی به شکل مستقیم به شرکت ها داده نمی شد، بل از طریق چک به افراد سومی از سوی بخش مالی سفارت پرداخت می شد.
وی رویا رحمانی را به بی توجهی در قسمت حفاظت از تعمیر سفارت متهم می کند و می گوید که در اعمار مجدد دیوار سفارت فساد کرده و به کارکنان سفارت در مورد پروژه یاد شده معلومات نداده و آنها را بی خبر نگهداشته است.
قرارداد را کمیتۀ تدارکات ملی منظور کرده است
سفارت افغانستان در واشنگتن نیز برای اعمار دیوار قیمت های یاد شدۀ دو شرکت را تایید می کند و می گوید که قیمت آخری (یک میلیون و۵۸۶هراز دالر امریکایی) را کمیتۀ تدارکات ملی منظور کرده است.
سید نجیب هاشمی مسئول بخش مطبوعات سفارت افغانستان در واشنگتن به پژواک گفت که به طول ۷۰ متر دیوار یاد شدۀ سفارت از ۲۷ سالبدینسو در حالت فروریختن بود و سال گذشته از اثر بارندگی ها فروریخت، اما سفارت دراین مورد بار بار با “مقامات” تماس گرفته است.
وی می گوید، برای اعمار این دیوار شرکت جی جی (JG) برای سفارت نخست بطور تخمینی پیشنهاد۶۸ هزار و ۱۰۰ دالر داده بود که پس از تمام شدن پروژه تا یک زمان پاک کاری و دوباره ساختن در آن شامل نبود.
وی افزود:«همین شرکت با پذیرفتن شرایط یاد شده باز درخواست دیگر۸۸هزر و۱۸۰ دالر داد که از سوی وزارت امور خارجۀ امریکا و همسایۀ سفارت، بخاطری پذیرفته نشده که با این شرکت باورمند نبودند.»
هاشمی گفت:”همسایۀ سفارت با مقامات وزارت امور خارجۀ امریکا و یکتعداد اعضای کانگرس ارتباط داشت، از همین لحاظ موضوع اعمار دیوار را سیاسی کرد، می خواست این پروژه را با گرفتن وکلای خاص تمامکند و بلاخره،وی وکیل گرفت و از سوی سفارت (یما نظامی) مشاورحقوقی وزارت مالیه معرفی شد.”
وی نیز می پذیرد که به توافق هر دو طرف و به اساس اصول شاروالی واشنگتن دی سی، برای معلوم کردن حجم دیوار، تعیین ابعاد، چگونگی اعمار دیوار و برای اجرا کردن سروی، با شرکت بنام ویکا (VIKA) قرارداد۱۲ هزار ۷۵۰ دالر امریکایی به امضاء رسیده است.
سید نجیب هاشی می افزاید که برای اخذ مشورۀ تخنیکی یک قرارداد دیگر به ارزش ۶۸هزار ۷۵۰ دالر امریکایی با شرکت بنام کا سی ای (KCE) و برای معلوم کردن خاک یک قرارداد دیگر به ارزش ۱۲هزار و ۲۵۰ دالر امریکایی با شرکت بنام ای سی اس (ECS) شده است.
وی می گوید، پروژۀ اعمار دیوارراکمیتۀ تدارکات ملی بتاریخ ۱۱ سنبله ۱۳۹۸ به اساس فیصلۀ شماره۳۵۵۷ با شرکت های کا ای دی سی او ان (KADCON) به ارزش یک میلیون و ۵۸۶ هزار دالر امریکایی منظور کرده است.
یک منبع وزارت امور جارجه به پژواک گفت که شادمحمد څرگند مشاور رئیس جمهوربه مشورۀ همایون قیومی سرپرست وزیر پیشین مالیه، از معاون مالی وزارت امور خارجه خواسته است که در یک مکتوب پروژۀ یاد شده، به ارزش ۱،۶ میلیون دالر امریکایی، شرکت KADCON برنده اعلان کند و پیشنهاد۳۰۰ هزار دالر دیگر بکند.
منبع می گوید:”در نشست کمیتۀ تدارکات این موضوع از طرف همایون قیومی مطرح شده اما در بخش پروژۀ که تدارکات ملی در آن نظر می دهد، نوشته شده است که به رهنمایی قیومی و نظر به حالت اضطراری، پروژه باید منظور شود.”
به گفتۀ منبع، منظوری پروژۀ یاد شده به وزارت امور خاجه رفته است و آنها با سفارت افغانستان در امریکا شریککرده و پول را از وزارت مالیه کشیده است.
احمد رامین ایاز سخنگوی تدارکات ملی به آژانس خبری پژواک گفت که سفارت افغانستان در امریکا پروژۀ یاد شده را مطابق قوانین تدارکات کشور امریکا آغاز کرده بود که در آخر ۶ شرکت داوطلبیکرده است.
وی می گوید:”این پروژه از سوی وزارت امور خارجه به نشست۱۹۸ کمیسیون تدارکات ملی ارایه شده است و پس از بحث با در نظرداشت نقاط حقوقی گزارش ، وزارت نظربه حالت اضطراری، پروژه را منظور کرده است.”
مسئول بخش مطبوعات سفارت افغانستان در واشنگتن می گوید که کمیته تدارکات به اساس فیصلۀ یاد شده، نظارت پروژه به شادمحمد څرگند مشاور رئیس جمهور سپرده شده بود.
هاشمی می افزاید:”به شرکت ها بخاطری پول بطور مستقیم ارسال نمی شد که پیشرفت کاری اعمار دیوار دیده می شد و تایید شامحمد څرگند را می خواست.”
قابل یادآوریست که با شرکت یاد شده بنام جی جی (GJ) و با شادمحمدڅرگند از طریق ایمیل تماس گرفتیم، اما تاهنوز (۲۱ سرطان) جواب نداده اند.
“انصاری از وظیفه برکنار شد اما کارت های رسمی به سفارت را نه سپرد”
یک منبع مؤثق که نمی خواهند ازاو نام برده شودبه پژواک گفت، وقتیکه دیوار سفارت افغانستان در واشنگتن ساخته می شد، سفیر برای فساد در پروژۀ اعمار دیوار، مسئولیت این پروژه را از برکت الله رحمتی سلب کرد، پس حارث انصاری را از کابل خواست، تا بجای رحمتی این کار را به انصاری بسپارد.
منبع می افزاید:”سفیر به همین بهانه داماد شادمحمد څرگند نظارت کنندۀ پروژه، حارث انصاری را از کابل خوات اماپس از رسانه ای شدن موضوع، رئیس جمهور خواهان برکناری وی شد و حارث انصاری بجای رفتن به کابل، در امریکا پناهند شد و بیدون از اینکه کارت های رسمی اش را به سفارت بسپارد، مفقود شد.”
در رابطه به قضیۀ انصاری یک گزارش وزارت امور خارجه نشان می دهد که رویا رحمانی بدون درجریان گذاشتن تمام کارمندان سفارت، در رابطه به گماشتن انصاری به مرکز پشنهاد کرده است، در کتاب صادرۀ سفارت بجای موضوع گماشتن وی “موضوع اداری”نوشته شده اما پس از جنجالی شدن این مسئله، انصاری از سوی وزارت یاد شده از وظیفه برکنار شد.
اما حارث انصاری که در حال حاضر در امریکا است، به پژواک گفت، وی کارمند وزارت امور خارجه بود که از سوی رویا رحمانی به بخش تکنالوژی افغانستان در امریکا بطور خدمتی خواسته شد، اما پس از بیست روز، وزارت به اساس “دلایل نامعلوم” وی را منفک کرد.
وی تهمت های را که به امریکا رفته و در آنجا پناه گرفته و گفته می شود که پیش از این نیز چند بار به این کشور سفر کرده است، رد می کند.
او گفت که وی در مصر برای سفارت افغانستان بحیث سکرتر سوم انتخاب شده بود، اما از اثر منتظر شدن برای ویزه، بطور خدمتی به سفارت افغانستان در واشنگتن معرفی شد و حالا نمی داند که چرا منفک شده است؟
در مکتوب که از طرف وزارت امور خارجه به سفارت افغانستان در امریکا ارسال شده و یک کاپی آن به پژواک رسیده، آمده است که حارث انصاری برای حل مشکلات پروژۀ دیوار سفارت گماشته شده بود، اما در این باره از سفارت در مورد گماشتن وی برای این بخش دلایل خواسته شده است.
سید نجیب هاشمی مسئول مطبوعات سفارت افغانستان در واشنگتن می گوید که حارث انصاری از سوی وزارت امور خارجه بطور خدمتی به سفارت معرفی شده بود و پس از گذشت یک ونیم ماه، دوباره به کابل خواسته شد.
وی می گوید:”وقتیکه یک کارمند به کابل خواسته می شود، مثل دیگر سفارتخانه ها، این سفارت هم روند امور اداری پس رفتن وی، تا آماده کردن تکت تیاره انجام میدهد، اما نمی تواند آن کارمند را به پسرفتن مجبور یا دیپورت کند.”
گران هيواد سخنگوی وزارت امور خارجه بعد از در روز وقفه به پژواک گفت که این موضوع “تحقیقی، حساس و مهم است”، آنها برای جمع آوری معلومات، در این مورد دو نشست کرده و نشست سوم روز گذشته (بتاریخ ۲۱ سرطان) می کنند و پس از آن به پژواک معلومات خواهند داد؛ اما وی یکبار دیگر برای صبح امروز وعده سپرد.
پژواک، به همکاری مالی دنمارک و برنامه انکشافی ملل متحد (UNDP)، این گزارش را تهیه کرده است.
بازدیدها: 3
تماس با ما
خبرنامه
ارسال گزارش
اپلیکیشن موبایل پژواک