کابل (پژواک، ۱۹میزان ۹۹):یکهزار بادپکه سیار زمینی برای لویه جرگه مشورتی صلح، حدود ۴۴۰ هزار افغانی بلندتر از نرخ و بدون داوطلبی خریداری شده، که ۲۰پایۀ آن لادرک است و۱۳۰ پایۀ دیگر آن، نوع نسبتاً ارزان پکه ها می باشند.
لویه جرگه مشورتی صلح، به هدف اخذ مشوره در مورد رهایی۴۰۰ زندانی گروه طالبان، در هفدهم اسد سال روان در خیمه لویه جرگه در کابل برگزار شد و سه روز ادامه داشت.
حکومت به اساس مشورۀ این جرگه، چهارصد زندانی یادشده را رها کرد و پس از آن،گفتگوهای صلح میان افغانان در قطر آغاز شده است.
به اساسمعلومات ادارۀ عملیاتی و حمایوی انکشاف ملی ریاست جمهوری که مسئولیت تنظیم امور مربوط به تدویر این جرگه را عهده دار بود، در تدویر این جرگه، بیش از ۱۷۳میلیون افغانی هزینه شده است.
به اساس کاپی سندی که در اختیار آژانس خبری پژواک قرار گرفته است، ادارۀیادشده برای برگزاری جرگه مشورتی صلح، بر علاوه هزینۀ پول در بخش های دیگر، یک هزار بادپکۀ سیار زمینی را از طریق قرارداد با شرکت لوژستیکی «مسیح مصور» خریداری کرده است.
معلومات نشان میدهد که یک پایه بادپکه، به ۳۰۵۰ افغانی خریداری شده و در کُل، سه میلیون و پنجاه هزار افغانی در این بخش هزینه شده است.
مشاهدات تیم خبری آژانس خبری پژواک نشان می دهد که از جملۀ یک هزارباد پکه ریموت دارِ خریداری شده، بیست عدد در ذخیرگاه خیمۀ لویه جرگه موجود نبوده، ۸۵۰ عدد آن ساخت کمپنی «پاک فن پاکستانی» بوده و ۱۳۰ پایۀ دیگر،ساخت کمپنی «رایل فن پاکستانی» می باشد، که نوعی دوم، ارزانتر از پکه های پاک فن بوده؛ اما هر دو نوع، فی واحد به ۳۰۵۰ افغانی خریداری شده است.
خریداری بلندتر از نرخ بازار:
هر کدام پکه های یادشده، به ۳۰۵۰ افغانی خریداری شده است؛ اما به اساس نرخ فروشگاه «عثمان نوید» واقع در جاده نادر پشتون شهر کابل که در ١٢ میزان به پژواک داده است، قیمت یک پایه بادپکۀ ریموت دار ساخت کمپنی پاک فن، ۲۷۰۰ افغانی و قیمت یک پایه همچو پکۀ ساخت کمپنی رایل فن ۲۶۰۰ افغانی می باشد.
در همین حال، شرکت سعدالحسن علی خیل که می گوید واردات بادپکه های کمپنی پاک فن در افغانستان را انحصار کرده است،پکه های ریموت دار کمپنی پاک فن را ۲۵۵۰ افغانی می فروشد.
با در نظرداشت اینکه حداوسط قیمت های داده شدۀ يک پايه پکۀ ساخت کمپنی پاک فن از سوی فروشگاه و شرکت یادشده، ۲۶۲۵ افغانی می شود و ١٣ هزار افغانی هم از بابت ارزان بودن در قیمت ۱۳۰ بادپکۀ رایل فن تفاوت دارد؛گفته می توانیم که پکه های یادشده، حدود ۴۳۸۰۰۰ افغانی بلندتر از نرخ بازار خریداری شده است.
در همین حال، یک منبع که نمی خواهد نام او در گزارش ذکر شود، مدعی است که قیمت یک پایه بادپکه، در حالی ۳۰۵۰ افغانی نشان داده شده است که هرپایه بادپکه برای جرگه مشورتی صلح، به ۳۱ دالر امریکایی حدود (۲۴۰۰ افغانی) از شرکت وارد کننده خریداری شده است.
همچنان به اساس یک نوار صوتی که در اختیار پژواک قرار گرفته، یک تن از تاجران می گوید که یک هزار بادپکۀ سیار را به «قیمت خوب»،بالای یک ادارۀ ریاست جمهوری به فروش رسانده است.
محمد مسیح پاینده مدیر اداری شرکت لوژستيکی مسیح مصور، در صحبت با آژانس خبری پژواک گفت که با توجه به مالیه اى که شرکت های لوژستیکی به حکومت می پردازند، قیمت ها بلندتر نیست؛ زیرا به گفتۀ او شرکت ها مکلف اند که ۱۴ درصد از حجم معاملات شان را به حکومت مالیه بدهند.
همچنان او افزود که یک بادپکه در حالی ۳۰۵۰ افغانی بوده که بسته بندی و انتقال پکه ها به خیمه لویه جرگه نیز بر دوش شرکت مسیح مصور بوده و در آن زمان به دلیل گرمی هوا قیمت ها نسبت به حال(میزان) بلند بود.
وی معلومات در مورد اینکه بادپکه ها را از کدام شرکت خریداری کرده است؟ارایه نکرد؛ اما اضافه کرد که این قرارداد، به دلیلی به این شرکت داده شده است که قمیت پایینتر را ارایه کرده بود.
حجت الله مجددی مسئول مطبوعات اداره عملیاتی و حمایوی ارگ ریاست جمهوری، در مورد اینکه چرا بادپکه ها نسبت به نرخ بازار بلندتر خریداری شده است؟ گفت که شرکت قراردادی بنا بر کم بودن وقت، پکه ها را از منابع مختلف در بازار خریداری و جمع آوری کرده است؛ زیرا باید این پکه ها در یک روز تهیه و خریداری میشد.
وی افزود: «در صورتی که ما وقت بیشتر میداشتیم، حتماً از یک شرکت وارد کننده می خواستیم تا یک هزار پایه بادپکه را به کشور وارد می کرد تا در قیمت کاهش می آمد؛ اما به اطمینان گفته می توانم که نهایت تلاش صورت گرفته تا پول ملت بیجا مصرف نشود.»
همچنان مجددی نیز خاطرنشان کرد که قيمت خرید پرچون و خرید از طریق شرکت تفاوت دارد؛ زیرا اگر با شرکتی قرارداد صورت گیرد، شرکت نظر به قانون نافذۀ کشور، مکلف به پرداخت مالیه می باشد که روی قیمت ها تاثیر می گذارد.
خریداری بدون داوطلبی:
مجددی در مورد اینکه چرا پکه های یادشده، از طریق داوطلبی خریداری نشده؟ گفت که نظر به محدودیت اشد زمان، مصالح کشور و طبق حکم شماره ۱۱۰۶ مورخ ۱۴ اسد سال روان مقام عالی ریاست جمهوری؛ تهیه و تدارک اجناس، خدمات مشورتی و غیرمشورتی، ساختمان و سایر مصارف مربوط جرگه به اساس بل های مصرفی، اسناد و جداول طور نقده اجرا و محسوب گردیده است و نوعیت این قرارداد، «توافقنامه چهارچوبی» می باشد.
او افزود که اجرای این پروژه، از طریق منبع واحد و یا داوطلبی، به زمان بیشتر نیاز داشت و از همین رو، پروژه های جرگه به اساس «توافقنامه چهارچوبی» صورت گرفته است.
او گفت که با توجه به اهمیت و زمان اندک، این اداره نمی توانست که تمام مارکیت را می گشت تا یک شرکتی که قیمت نازلتر می داشت، پیدا می کرد و پکه ها را از آنها خریداری می کرد.
یک منبع در اداره تدارکات که نمی خواهد از او در گزارش نامبرده شود، گفت که قرارداد چهارچوبی، به اساس ضرورت اشد صورت می گیرد، که در آن پروژه به اعلان نمی رود، آفر گشایی صورت نمی گیرد و صرف از چند شرکتی که در راستای همان پروژۀ مورد ضرورت تجربه داشته باشد، نرخ گرفته می شود و قرارداد صورت می گیرد. او افزود که به اساس قانون تدارکات و طرزالعمل تدارکاتی، این شیوه مشکلی ندارد؛ زیرا این کار به اساس نیازمندی صورت می گیرد.
اما وی افزود که در قانون ارجحیت به داوطلبی باز داده شده و باید پروژه های مورد نظر، از طریق داوطلبی باز صورت گیرد.
وی همچنان گفت: «آمر اعطا نظر به قانون صلاحیت دارد که شیوۀ سپردن قرارداد را انتخاب کند؛ اما هر موردی را که انتخاب می کند، باید ادارۀ تدارکات ملی را از انتخاب شیوۀ تدارکاتی قناعت بدهد و دلایل موجه را ارایه کند.»
بیست پکه لادرک می باشد:
مشاهدۀ تیم خبری پژواک از ذخیرگاه پکه های یادشده در محوطه خیمۀ لویه جرگه نشان می دهد که ۹۸۰ پکه، در این ذخیرگاه موجود بوده است.
مجددی، مسئول مطبوعات اداره عملیاتی و حمایوی ارگ ریاست جمهوری می گوید که بیست پایه پکه در اتاق های شبانه مهمانان جرگه در پلتخنیک موجود است، هنوز جمع آوری نشده و به ذخیرگاه انتقال نیافته است.
اما یک منبع مسئول در خیمه لویه جرگه که نمی خواهد از او نام گرفته شود، گفت که ۲۰ پایه بادپکه مفقود شده و ممکن است برخی افراد با خود برده باشند.
منبع یادشده در مورد اینکه خیمه لویه جرگه و اتاق های ذیربط آن، در گذشته بادپکه داشت یا خیر؟ گفت که در گذشته حین تدویر جرگه ها از پکه هایی کرایی استفاده میشد.
تفاوت نوعیت ۱۳۰ پکه:
یک منبع که نمی خواهد نامش در گزارش ذکر شود گفت که شرکت قراردادی، باید پکه های ساخت پاک فن را خریداری می کرد؛ اما در میان این پکه ها ۱۳۰ پایه ساخت کمپنی رایل فن می باشند.
اما مجددی در این مورد گفت:«هر دو [پاک فن و رایل فن] در قرارداد ذکر شده است و کیفیت و قیمت هر دو، یکسان می باشد.»
این در حالی است که قیمت پکه های رایل فن، ۱۰۰ افغانی پایينتر نسبت به قیمت پکه های پاک فن در بازار کابل می باشد.
به اساس نرخ داده شده از سوی فروشگاه «عثمان نوید» واقع در جاده نادر پشتون شهر کابل؛ قیمت یک پایه بادپکه ریموت دار ساخت کمپنی پاک فن، ۲۷۰۰ افغانی و یک پایه همچو پکۀ ساخت کمپنی رایل فن، ۲۶۰۰ افغانی می باشد.
مجددی در مورد گفت:«نظر به اصول نمی توانیم نام کشور و یا کمپنی تولید کننده را مشخص سازیم، ولی شرکت قراردادی، دو نوع پکه قابل دسترس در بازار وقت و با کیفیتی که مزین به امضای هیات معاینه می باشد، اکمال نموده است.»
محمد مسیح پاینده مدیر اداری شرکت لوژستيکی مسیح مصور، در مورد گفت که این کار، در تفاهم با برگزارکننده گان لویه جرگه صورت گرفته است؛ زیرا جمع آوری یک هزار پکه از یک کمپنی در یک روز، ناممکن بود.
یک هزار پکه استفاده شده است یا خیر؟
برخی از اشتراک کننده گان لویه جرگه مشورتی صلح می گویند که در هر کدام از ۵۰ کمیته کاری این جرگه، یک تا دو پکه و در طعام خوری ها نیز شماری پکه ها استفاده شده و ممکن تعداد مجموعی پکه های استفاده شده به یک هزار نرسد؛ اما مشاهدۀ تیم خبری پژواک نشان می دهد که از جمع یک هزار پکه، حدود صد پکه هنوز در کارتن ها بوده، استفاده نشده و متباقی استفاده شده بود.
مجددیمی گوید که ۶۰۰ پکه برای ۳۰۰ اتاق لیلیه پوهنتون پلتخنیک، برای مهمانان و اعضای جرگه و ۴۰۰ پایۀ دیگر برای کمیته ها، خیمه های طعام خوری و دفاتر اداری دارالانشای لویه جرگه، در نظر گرفته شده بود که اکثریت آن استفاده شده و تعداد کمی آنها به شکل ریزرف وجود داشت.
پژواک، به همکاری مالی دنمارک و برنامه انکشافی ملل متحد (UNDP)، این گزارش را تهیه کرده است.
بازدیدها: 33
تماس با ما
خبرنامه
ارسال گزارش
اپلیکیشن موبایل پژواک