کابل (پژواک، ۲۹ جوزا ۱۴۰۰): هر چند در جریان هفتۀ گذشته، ضمن مذاکرات کند صلح در دوحه میان نیروهای افغان و طالبان، درگیری های شدید نیز جریان داشت؛ اما تلفات افراد ملکی در این هفته نسبت به هفتۀ ماقبل آن، ۳۱ درصد کاهش یافته است.
- مذاکرات صلح در دوحه، با کندی و به شکل وقفه ای جریان دارد.
- قرار است یک هیئت بلند رتبه بخاطر گفتگوهای صلح از کابل وارد دوحه شود.
- امریکا با جامعۀ جهانی مشترکاً کار می کند تا در افغانستان صلح تامین شود.
- تنش میان مقامات افغان و پاکستانی در خصوص صلح و جنگ هنوز هم ادامه دارد.
- عبدالله: در آمادگی ضروری در حالت استثنایی پس از خروج نیروهای خارجی ناکام شدیم.
- مردم در ولایات مختلف، خواهان توقف جنگ و تامین صلح شدند.
- تلفات افراد ملکی، در جریان هفتۀ گذشته ۳۱ درصد کاهش یافته است.
حملات و تلفات افراد ملکی:
در جریان هفتۀ گذشته؛ در نتیجۀ ۱۸ حمله در ۱۱ ولایت کشور(کندز، کابل، هرات، ننگرهار، لغمان، لوگر، بلخ، بغلان، پکتیا، غور و سمنگان) ۴۴ فرد ملکی کشته شده و ۶۵ تن دیگر زخم برداشته اند.
در جریان هفتۀ گذشته؛ هر چند طالبان به حملات شان افزایش داده و جنگ در ولایات مختلف کشور شدت یافته بود، برخی ولسوالی ها به دست طالبان افتاد؛ اما تلفات افراد ملکی در این هفته نسبت به هفتۀ ماقبل آن کم بود.
در حملات، به نیروهای دولتی و مخالفان مسلح دولت نیز تلفات وارد می شود؛ اما پژواک بخاطری ارقام آن را نشر نمی کند که معلومات دقیق در این مورد به دست آورده نمی شود.
ژان آرنو نمایندۀ خاص سازمان ملل متحد برای افغانستان، در جریان هفتۀ گذشته در مورد افزایش تلفات افراد ملکی و حملات، ابرز نگرانی کرد و ادامۀ این وضعیت را برای سازمان ملل متحد و حمایتگران صلح در افغانستان، غیر قابل قبول خواند.
مذاکرات بطی صلح در دوحه:
هیئت مذاکرات صلح دولت و طالبان میگویند که گروه های تماس جانبین، به تاریخ ۲۵ ماه جوزا بر تنظیم مذاکرات صلح بحث کردند. این نشست پس از آن راه اندازی شد که یک روز قبل، اتحادیۀ اروپا بر آغاز مذاکرات اساسی صلح در افغانستان تاکید کرد.
از آغاز مذاکرات بین الافغانی صلح در دوحه، حدود ۱۰ ماه سپری شده؛ اما تاهنوز تنها بر طرزالعمل مذاکرات تفاهم صورت گرفته است و دیگر دستاورد ندارد.
برخی رسانه ها به آژانس خبری پژواک گفته اند که در کابل، تلاش ها جریان دارد که به شمول داکتر عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی و حامد کرزی رئیس جمهور سابق افغانستان، یک هیئت از کابل به دوحه سفر نماید؛ اما طالبان این اظهارات را شایعات مطبوعاتی خوانده اند.
اظهارات جهانیان بخاطر صلح و ثبات افغانستان:
مقامات امریکایی، ضمن حمایت از نیروهای افغان و ادامۀ کمک به افغانستان گفتند که آنها با جامعۀ جهانی، مشترکاً کار می کنند تا در افغانستان صلح تامین شود.
همچنان در جریان هفتۀ گذشته، ناتو نیز در نشست سران این سازمان تعهد کرد که در بخش تمویل نیروهای افغان، آموزش نیروهای افغان در خارج از افغانستان، حضور دایمی ملکی در افغانستان، و حفظ تاسیسات به شمول میدان هوایی بین المللی کابل کمک می نماید.
اندری ببیش نخست وزیر جمهوری چک میگوید که نیروهای این کشور، به حمایت و آموزش نیروهای دفاعی و امنیتی افغان ادامه خواهند داد.
وزارت امور خارجۀ ایران نیز گفته است که معضل افغانستان راه حل نظامی ندارد، کشورش خواستار صلح از طریق مذاکرات می باشد.
شاه محمود قریشی وزیر خارجۀ پاکستان نیز گفته است که کشورش، به همکاری در بخش تامین صلح با افغانستان آماده است.
تنش افغانستان و پاکستان:
توماس نیکلاسن نمایندۀ خاص اتحادیۀ اروپا برای افغانستان، در ملاقات با صادق خان نمایندۀ پاکستان گفته است که در بخش صلح، بسیار کم یا هیچ پیشرفت اساسی صورت نگرفته است؛ به این خاطر، نیاز است که به تلاش های صلح نفس تازه داده شود. به گفتۀ وی پاکستان میداند که استفاده از تمام نفوذ بر طالبان، به نفع این کشور است.
اما وزارت خارجۀ پاکستان میگوید که پس از این، باید تنها پاکستان ذمه وار در جنگ افغانستان دانسته نشود، صلح افغانستان تنها کار پاکستان نه، بلکه مسئولیت مشترک تمام جوانب است. شاه محمود قریشی وزیر خارجۀ پاکستان، همچنان ادعا کرده است که در داخل و خارج از افغانستان، حلقاتی وجود دارند که به گفتۀ وی، ضد صلح اند و منافع آنها در جنگ است.
قریشی گفته است که در خصوص افزایش خشونت از سوی طالبان "مبالغه" می شود؛ بخاطریکه عناصر تخریبی مثل داعش، در رویدادهای تازۀ خشونت دخیل است.
حمدالله محب مشاور امنیت ملی افغانستان، بار دیگر بر پاکستان شدیداً انتقاد کرده است، که سبب واکنش وزارت خارجۀ این کشور گردیده است.
محب در صفحۀ تویتر نگاشته است: "طالبان در سراسر افغانستان بر ضد مردم افغانستان، عملیات پر از خشونت را آغاز کرده است. ما میدانیم که آنها چرا و چطور ظرفیت این کار را پیدا می کنند. قریشی یا خبر ندارد یا نادان است و با آنها (طالبان) همدست است."
مقامات افغان و پاکستانی، قبل از این نیز با یکدیگر واکنش تند نشان داده اند.
حالت استثنایی و آمادگی نادرست:
عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی، طی یک نشست در کابل گفت که با اعلام خروج نیروهای خارجی از افغانستان، یک حالت استثنایی ایجاد شده است؛ اما "طوری که لازم بود، ما در گرفتن آمادگی به آن شکل که لازم بود، ناکام ماندیم."
به گفتۀ وی، از یک طرف مردم بخاطر درگیری ها نگران اند و از سوی دیگر، طالبان فکر می کنند که از طریق جنگ میتوانند به پیروزی برسند.
اما وی افزود که معضل افغانستان راه حل نظامی ندارد؛ اگر طالبان فکر می کنند که از طریق نظامی در افغانستان حاکمیت را به دست آورده می توانند، این محاسبۀ انها درست نیست.
ملت صلح می خواهد:
برخی باشندگان ولایت پکتیا بر ضد افزایش و ادامۀ جنگ اعتراض کردند، خواهان صلح بودند و ادعا داشتند که جامعۀ جهانی و امریکا در بخش به پایان رساندن جنگ در افغانستان، صادق نمی باشند.
شماری از متنفذین قومی و اعضای شورای ملی ننگرهار طی یک نشست، از افزایش خشونت و جنگ در کشور ابراز نگرانی کرند، بر آتش بس تاکید نمودند و گفتند که ادامۀ جنگ فرصت کنونی صلح را از بین می برد و کشور را، یکبار دیگر به سمت درگیری های داخلی می کشاند.
دها جوان در ولایت ننگرهار، کمپاین ملی صلح راه اندازی کردند. در این کمپاین علاوه بر مرکز جلال آباد در ولسوالی های این ولایت نیز در خصوص صلح، پروگرام آگاهی عامه تطبیق خواهد شد. آنها بر ادامۀ مذاکرات صلح تاکید داشتند و ابراز نگرانی کردند که اگر جنگ جاری توقف نیابد، بحران بشری ایجاد خواهد شد.
محمد کریم خلیلی رئیس حزب وحدت اسلامی، طی سخنانی در نشست جوانان، اعضای نهادهای مدنی، خانواده های قربانیان رویدادهای اخیر در کابل گفت که از فرصت ایجاد شده برای صلح، باید استفاده شود و معضل افغانستان از طریق "جنگ، زور و انحصار" حل شده نمی تواند.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP