زرنج (پژواک، ۱۸ اسد۱۴۰۰): علمای دینی و آگاهان طب، ضمن اظهار نگرانی از عدم رعایت فاصلۀ دو متری و پوشیدن ماسک حین ادای نماز در مساجد، میگویند که رعایت این رهنمود به نماز خلل وارد نمی کند.
به دنبال شیوع ویروس کرونا در جهان، آگاهان طب و سازمان صحی جهان، برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، استفادۀ ماسک، رعایت فاصلۀ دو متری، شستن مکرر دستها، عفونی سازی محیط زیست را به مردمان جهان توصیه نمودند.
چشم دید خبرنگار آژانس خبری پژواک از برخی مساجد در شهر زرنج، نشان میدهد که در برخی مساجد، نمازگزاران بدون داشتن ماسک و رعایت فاصله اجتماعی، نماز را ادا می کنند و در فاصله بسیار نزدیک کنارهم نشسته به وعظ و نصیحت ملا امام گوش میدهند.
قاری رحمت الله محمدی یکی از ملا امامان در شهر زرنج به آژانس خبری پژواک گفت که در اکثر مساجد، نمازگزاران رهنمودهای صحی را رعایت نمی کنند.
موصوف افزود: “ویروس کرونا کشنده، خطرناک و مهلک است، جامعه بشری را تکان داده، باید همگی ما در مقابل آن مبارزه کنیم، راه مبارزه همین است که در برابر آن خود را نگاه کنیم، چگونه نگاه کنیم؛ همینکه رهنمودهای صحی را رعایت کنیم، ولی متاسفانه اکثریت مردم ما آنرا نادیده می گیرند.”
وی گفت که پوشیدن ماسک و رعایت فاصله دو متری در بیرون از منزل بسیار مهم است، نمازگزاران در مساجد باید هر دو را جداً رعایت کنند؛ در غیر آن عدم رعایت رهنمودها از سوی نمازگزاران، نگران کننده است.
به گفته موصوف، علمای دین همیشه نمازگزاران را به رعایت رهنمودهای صحی تشویق کرده و گفته اند، حین ادای نماز فاصلۀ دو متری و استفاده از ماسک را نادیده نگیرند.
وی گفت که اکثر شهروندان کشور به شمول باشندگان نیمروز، نه تنها در مساجد بلکه در سایر مکان ها نیز از ماسک استفاده نمی کنند و فاصله اجتماعی را رعایت نمی نمایند.
موصوف در ادامه خاطر نشان ساخت: “در شهر و جاهایی که مردم بیشتر هجوم دارند، ماسک استفاده نمیشود، اگر از آنها بپرسیم که چرا ماسک نمیزنید؟ میگویند مریضی از طرف خداوند است با وجود معلومات کاملی که دارند، بازهم عقاید دینی شان تاثیر بیشتری بالای شان دارد.”
مولوی رحمانی یک تن از علما و نمازگزاران شهر زرنج، به آژانس خبری پژواک گفت با آنکه علما و ملاامامان در مساجد، نمازگزاران را به رعایت فاصله دو متری و استفاده از ماسک ملزم می دانند؛ اما در بیشتر مساجد این توصیۀ آگاهان طب و علمای دین، از سوی نمازگزاران نادیده گرفته می شود.
وی نیز افزود که رعایت فاصله و پوشیدن ماسک حین ادای نماز در مساجد، اصلا خللی به نماز وارد نمی کند، بلکه عمل نیک پنداشته می شود؛ زیرا نمازگزار در حفظ جان خودش و سایر نمازگزاران توجه کرده است.
وی که نیز از بالای برخی نمازگزاران در شهر زرنج انتقاد دارد، گفت: “متاسفانه برخی هموطنان ما کرونا را که جامعۀ بشری را تکان داد، انسان ها و علمای طب در برابر آن عاجز مانده اند، نادیده می گیرند، حداقل اگر رهنمودهای صحی از سوی شهروندان رعایت شوند، در گسترش این ویروس فوق العاده موثر واقع می شود؛ اما می بینیم که اکثریت هموطنان ما بدون ماسک، بدون رعایت فاصله اجتماعی، مریضان بدون سپری کردن قرنطین خانگی در میحط و اجتماع می برآیند و در تکثیر این ویروس کمک میکنند.”
موصوف نیز بر رعایت فاصله اجتماعی و پوشیدن ماسک حین ادای نماز در مساجد، تاکید کرد و گفت که رعایت این دو رهنمود، به نماز خلل وارد نمی کند.
این عالم دین افزود: “امیدواریم همه درک کنند شرایط سختی است مریضی به سرعت گسترش پیدا میکند و این مریضی مسلمان، کافر، زن ، مرد را نمیشناسد همه را مصاب میکند؛ پس برای همه ضروری است که مطابق با رهنمودهای وزارت صحت عامه عمل کنند و رهنمودهای صحی را خوب رعایت کنند.”
مولوی حزب الله رئیس حج و اوقاف ولایت نیمروز، به پژواک گفت که این ریاست همیشه به ملاامامان هدایت داده است تا نمازگزاران حین ادای نماز، هردو مورد [استفاده از ماسک و رعایت فاصله دو متری] رامد نظر بگیرند.
وی رعایت رهنمودهای صحی از سوی شهروندان را واجب دانسته افزود: “ما با علمای کرام، با مردم بارها در این موضوع صحبت کردیم. این را گفتیم که حفظ جان انسان، از همه چیز اولویت دارد. خداوند(ج) به جبر و اکراه بر سر بندگان خود راضی نیست.”
موصوف درادامه خاطر نشان کرد، شرعیت این را برای مسلمانان برای امت مسلمین جواز دانسته، در زمان صحابه پیامبر حضرت محمد (ص) مرض طاعون شیوع پیدا کرد، نبی اکرم (ص) میفرمایند از مریضی جزام فرار کنید مانندی که از شیر فرار میکنید؛ یعنی شیر چقدر یک حیوان درنده و کشنده است. با دست خالی اگر با شیر مواجه شوید، طبعا نمیتوانید مقابله کنید؛ بناءً فرار میکنید. از همین مریضی جزام هم از کسی که اورا گرفته بود، دوری کنید واکنون کرونا نیز مانند همان امراض است که در آن زمان شیوع پیدا کرده بود.
او افزود پس از شیوع ویروس کرونا، علمای طب برخی توصیه هایی برای مردم داشتند و علمای دین این توصیه ها را تایید کرده و رعایت آن را به مسلمانان واجب دانستند.
مولوی حزب الله گفت: “متاسفانه نه در مساجد ماسک میزنند، نه در مراکز مزدحم و حتی تالار ها و جاهایی که… ما میبینیم مردم همکاری نمی کنند. بناءً تلفات ما یا چرخه ویروس فوق العاده زیاد شده، همه از این است که مردم همکاری نمیکنند. از نگاه شرعی هم مشکلی نیست. از نگاه اخلاقی هم مشکلی نیست و اخلاقا ما مکلف هستیم که منتقل ویروس کرونا نباشد، حداقل به خود و به خانواده خود و جامعه باید مسائل طبی را رعایت کنیم؛ این که مردم ما عادی گرفتند، از نگاه شرعیت گناه است.”
به گفته او، درحال حاضر در حرم شریف و اکثر مساجد جهان، فاصله دومتری رعایت می شود. باید افغان ها هم مانند سایر مسلمین، رهنمودهای صحی را جداً رعایت کنند.
داکتر بسم الله حکیمی داکتر موظف در شفاخانه ولایتی نیمروز، به پژواک گفت که عدم رعایت رهنمودهای صحی از سوی شهروندان فاجعه می آفریند، باید شهروندان برای حفظ جان شان، این رهنمودها را رعایت کنند.
در همین حال، داکتر فریداحمد نصرت سرپرست ریاست صحت عامه ولایت نیمروز گفت که باید تمام شهروندان، رهنمودهای صحی را رعایت کنند و یگانه راه جلوگیری از گسترش این ویروس رعایت رهنمودها می باشند.
موصوف، افزایش آمار مبتلایان به ویروس کرونا را نگران کننده خوانده گفت: «متاسفانه در موج سوم کرونا، واقعات مثبت و آمار فوتی بسیار زیاد است و این ویروس در حال گسترش است و متاسفانه مردم ما کمتر همکاری می کنند، این بیماری را نادیده گرفته و رهنمودهای صحی را رعایت نمی کنند.»
وی پوشیدن ماسک و رعایت فاصله دومتری را نه تنها در مساجد، بلکه در همه جا بسیار ضروری دانست و گفت که متاسفانه هنوز هم مردم در اجتماع، کمتر این دو مورد را رعایت می کنند.
رئیس صحت عامه نیمروز افزود که جهت رعایت رهنمودهای صحی در مساجد از سوی نمازگزاران، تاکنون چندین بار را ریاست حج و اوقاف نیمروز صحبت داشته اند و این ریاست همواره برای ملا امامان گفته اند که باید حین ادای نماز، هردو مورد را برای نمازگزاران بازگویی کرده و آنان را مجبور به رعایت فاصله و پوشیدن ماسک کنند.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP