شهر هرات (پژواک، ٢٧ قوس ١٤٠٠): يافتههاى پژواک نشان میدهد که در جریان موج اول کرونا، يک ماشين سى. تى. سکن در ولايت هرات، ١٩،٣ ميليون بالاتر از نرخ بازار به قيمت ٣٠،٨ ميليون افغانى، خريدارى شده است.
با شیوع کرونا در هرات، حکومت قبلى ٤٠٠ میلیون افغانی را برای مقابله با ویروس کرونا در این ولایت اختصاص داده بود که از این میان، بیش از ٢٣٦ میلیون آن، مصرف و حدود ١٦٤ میلیون باقیماندۀ آن به وزارت مالیه بازگردانده شد.
سندی که به اختیار آژانس خبری پژواک گذاشته شده، نشان میدهد که بیشترین مصرف بودجۀ کرونا توسط مقام ولایت هرات، ریاست صحتعامه و ریاست اطلاعات و فرهنگ این ولایت، صورت گرفته است.
ادارۀ تفتیش در حکومت قبلى گفته بود که حدود ٢٠ میلیون افغانی از بودجۀ اختصاص یافته برای مقابله با ویروس کرونا در هرات، اختلاس شده و ٢١ تن به اتهام این قضیه به نهادهای عدلی و قضایی معرفی شدهاند.
ادارۀ تفتیش گفته که این افراد متهم به خریداری اجناس به قیمت بالا نسبت به نرخ بازار، خریداریهای غیرمرتبط و تفاوت قیمت در خریداری عین جنس در ولایات مختلف شدهاند.
طبق اسنادی که به پژواک رسیده، یک پایه دستگاه «سی. تی. اسکن» ٣٢ سلایسجرمنی از شرکت زیمنس به تاریخ ٣-٢-١٣٩٩ به ارزش ٣٠ میلیون و ٨٠٠ هزار افغانی، برای شفاخانۀ کووید 19 هرات خریداری شده است.
اما اسنادى را که پژواک از ادارۀ تفتیش حکومت قبلی بهدست آورده، نشان ميدهد که قیمت این دستگاه در بازار ١١،٥ میلیون افغانی میباشد که حدود ١٩،٣ میلیون افغانی به قيمت بالاتر خريدارى شده است.
جمشید رسولی، سخنگوی پیشین لویڅارنوالی، چهارم ماه عقرب سال گذشته در یک کنفرانس خبری در کابل گفته بود که این اداره دوسیۀ مظنونین فساد اداری در راستای مصارف بودجۀ کرونا در ولایت هرات را تکمیل کرده و ۲۱ تن را در پیوند به آن متهم شناختهاند.
اين ماشين سى. تى. سکن به امضای عبدالحکيم تمنا رئيس قبلى صحتعامۀ هرات خريدارى شده است. اما نامبرده ميگويد که بررسی ادارۀ تفتیش معیاری نیست و باید هيأت حقیقتیاب برای تحقیق در این مورد، وارد هرات میشد.
تمناگفت: «بهدلیل اینکه افراد ادارۀ تفتیش مسایل تخصصی طبی را نمیدانستند، به گونۀ غیرفنی ماشین سی. تی. اسکن را بررسی کردند. نمیخواستیم که آبروی تیم پرکار صحی در زمان بحران کرونا بریزد و حقوق شان پایمال شود. خواست ما در آن زمان این بود که تیم تخصصی حقیقتیاب و کسانی که به تجهیزات طبی و قیمتآن آشنا میباشند، این را ارزیابی کنند و اتهام پس گرفته شود.»
در همین حال، غلام حبیبهاشمی، عضو شورای ولایتی هرات و همچنین عضو کمیتۀ نظارت از مصرف بودجۀ کرونا، یکی از متهمان اختلاس در بودجۀ کرونا، از نحوۀ بررسی ادارۀ تفتیش انتقاد میکند.
او در صحبت با آژانس خبری پژواک گفت: «ما به باشندهگان هرات اطمینان میدهیم، تمام چیزهایی که بهخاطر مقابله با ویروس کرونا خریداری شده است، به شکل شفاف بوده است.»
اسنادی که به دسترس پژواک رسیده نشان میدهد که ریاست صحتعامۀ هرات از تاریخ ٢٥ ثور ١٣٩٩ تا ١٩ قوس ١٣٩٩ش، مبلغ ١٥٦ میلیون و ٣٩٥ هزار و ٢٥ افغانی، ادارۀ محلی از تاریخ ٥ حمل تا ١٨ قوس ١٣٩٩ ش. مبلغ ٣٣ میلیون و ٥٩٤ هزار و ٨٩٩ افغانی و ریاست اطلاعات و فرهنگ، مبلغ ٢٠ میلیون و ٢٠٥ هزار و ٧٢٧ افغانی را برای مقابله با ویروس کرونا در هرات به مصرف رساندهاند.
اما برخی از باشندهگان و فعالان مدنی هرات میگویند که بودجۀ اختصاص یافته برای مقابله با ویروس کرونا، به گونۀ درست و مؤثر به مصرف نرسیده است.
آمنه کاکر، یکی از فعالان مدنی هرات، ادارۀ محلی سابق این ولایت را به ناتوانی در راستای نظارت از مصارف بودجۀ کرونا، متهم میکند.
او به شکل نمونه میگوید: «پول زیاد روی برگههای آگاهیدهی مصرف شد، اما در زمان شیوع کرونا، هیچ کمکی این برگهها برای بلندبردن آگاهی مردم نکرد. بیشتر مردم هرات از کرونا آگاهی نداشتند و به کرونا مبتلا شدند.»
قابل ذکر است که نخسين واقعۀ مثبت کرونا در سطح افغانستان در هرات به ثبت رسيده بود و اين ولايت در محراق توجه مبارزه عليه ويروس کرونا قرار داشت.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP