قلعۀنو (پژواک، ۲۹ قوس ۱۴۰۰): یک روانشناس در بادغیس، بیشترین علت اختلافات و خشونتها در اجتماع و خانوادهها را ناشی از فشارهای روانی چهار دهه جنگ دانسته، میگوید که صلح اجتماعی زمانی تأمین میشود که برنامۀ آگاهیدهی در این مورد، گسترش یابد.
داکتر محمدانور روستایی داکتر موظف دیپارتمنت روانی شفاخانه معتادین شهر قلعۀنو مرکز ولایت بادغیس، در مصاحبۀ ویژه با آژانس خبری پژواک گفت که چهاردهه جنگ به حدی روان مردم را تحت فشار قرارداده که شماری شهروندان کشور بیحوصله، تندمزاج و لجوج شده و در نتیجه در مقابل همدیگر از حوصله کار نمیگیرند و این امر میتواند، باعث ایجاد خشونتها و اختلافات بزرگ در خانوادهها و اجتماع شود.
به گفتۀ موصوف، تحقیقات انجام شده در بیشتر کشورهای جهان که جنگ را تجربه کرده اند، نشان میدهد که پس از پایان جنگ، بیشترین نفوس شان از مشکلات روانی رنج میبرده اند، در اجتماع و در خانوادههای شان خشونتها بسیار زیاد وجود میداشته باشد.
وی که بیشترین بخش کارش مشورههای روانی میباشد، گفت که روزانه شمار زیادی از مریضان روانی نزدش مراجعه میکنند که در اثر جنگ، نامنی و مشکلات اقتصادی روان شان متضرر شده و به یکی از مشکلات روانی دچار اند.
منبع میگوید که مریضان روانی، دارای افکار منفی، کمحوصله و ماجراجو میباشند و حین صحبت کمتر جانب مقابل را درک نموده و در نتیجه نزاعها میان اعضای خانواده، بین دو خانواده و یا چندین خانواده، دو قوم، دو قریه به میان آمده و بالاخره صلح اجتماعی برهم میخورد.
موصوف میافزاید: «اگر دلیل این خشونتها و نزاع بررسی شود، خواهیم دریافت که یک تعداد از افراد دخیل در آن، از مشکل روانی رنج میبرند.»
وی در ادامه علاوه کرد: «مریضان مختلف که به نزد من مراجعه میکنند که از اثر خشونتها شدیداً روان شان آسیب دیده است، بعضی حتا به مریضی جنون مبتلا گردیده و برخی دیگر به مواد مخدر روآورده اند.»
به گفتۀ او، اگر در محیط خانه و اجتماع، آرامش نباشد، خشونتهای گوناگون وجود میداشته باشد، عواقب ناگواری را در پی خواهد داشت.
این روانشناس میگوید: «خشونتها اعم از خانوادهگی، قومی و روانی عواقب ناگواری دارد؛ بعضی اوقات فرد از اثر این خشونتها دست به خودسوزی و حتا قتل میزند؛ کودکان بیشترین آسیب را متحمل میگردند و من منحیث یک داکتر تمام مردم را به آرامش خاطر، فرا میخوانم.»
وی راه حل و جلوگیری از خشونتها را در کنار اینکه برنامههای روان درمانی بیشتر شود، راهاندازی بیشتر برنامه های آگاهیدهی در مورد عواقب خشونتها میداند.
موصوف گفت، مردم باید به صلح و همدیگرپذیری، صبر و تحمل در مقابل همدیگر و دوری از خشونت، تشویق شوند؛ زیرا یگانه عامل نزاعهای اجتماعی و خانوادهگی عدم صبر وتحمل در مقابل همدیگر میباشد.
به باور او، برای راهاندازی برنامههای آگاهیدهی، رسانههای صوتی، چاپی و دیداری، مساجد و تکایا مؤثر واقع شده میتوانند.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP