تالقان (پژواک، ٢٤ ثور ١٤٠١): کاسهتراشی یکی از قدیمیترین صنایع دستی کشور است که هنوز هم در تخار از کارهای پر درآمد محسوب میشود؛ اما با افزایش ظروف وارداتی در بازارهای کشور، این صنعت علاقهمندانش را تقریباً از دست دادهاست.
شمسالدین ٦٥ ساله که از کاسهتراشان مشهور ولسوالی ورسج ولایت تخار است، این شغل را از نیاکانش به ارث برده و از ٥٠ سال به اینسو تیشه میزند، تا کاسه تولید نماید.
او می گوید، از طریق همین صنعت، نیازمندی های خانوادۀ خود را تامین می کند و خرسند می باشد.
گذاشتن چوب در داخل آب، کندنکاری و صیقل، از عمدهترین بخش های این صنعت را شکل میدهد که کار آن را برای کاسه تراشان ساده و سرعت میبخشد.
امین الله پسر شمس الدين که با برادرانش در کنار معلمی با پدرش همکاری میکند میگوید، در صورتیکه آنان حمایت مالی شوند، این صنعت وطنی را رشد خواهند داد.
او می افزاید، مصارف یک خانوادۀ ده نفری را از طریق این صنعت تامین می کنند.
در حالیکه در بازار های کشور دستگاه و وسایل کندنکاری و صیقل چوب به فروش میرسد، اما کاسه تراشان در ولسوالی ورسج به دلیل مشکلات اقتصادی از وسایل و امکاناتی استفاده میکنند که دهها سال قبل ساخته شده اند.
آنان می گویند، اگر حکومت در این خصوص توجه نماید، میتوانند از این صنعت، خانواده های زیادی تامین نفقه نموده و زندهگی شان را به پیش ببرند.
بازارچۀ «ده جنگلک» هم در یکی از بخش های ولسوالی ورسج تخار قرار دارد، شمس الدین هم تولیداتش را در اینجا به فروش میرساند، مشتریان وی از تالقان و دیگر ساحات دوردست تخار به اینجا میآیند و کاسه های چوبی میخرند.
عبدالجلیل از مشتریان وى می باشد که از شهر تالقان مرکز ولایت تخار به این ولسوالی سر زده است.
وی می گوید، یکی از اهدافی که پای وی را به این ولسوالی کشانده است، خریداری کاسه های چوبی می باشد.
به باور وی، غذا در کاسه های چوبی لذت و مزۀ دیگری نسبت به ظروف وارداتی دارد.
او می افزاید، با آنکه افزایش ظروف وارداتی جایگاه این صنعت را به چالش کشیده است، اما هنوز هم به دلیل علاقهیی که مردم نسبت به این صنعت دارند، بازار خرید و فروش آن خوب است.
عتیق الله شریفی که از کارشناسان عرصۀ اقتصاد می باشد، در این باره می گوید که تولیدات داخلی از جمله تولیداتی می باشد که از جایگاه خاصی نزد شهروندان برخوردار است.
وی می افزاید، اگر حکومت در این خصوص توجه نماید، میتوان اقتصاد مردم را تغیير داد.
در همین حال، خالدالدین حقجو آمر تجارت و صنعت تخار می گوید، تولیدات داخلی بدون شک در رشد اقتصادی کشور نقش عمده و اساسی دارد.
وی اطمینان می دهد که حکومت در تلاش ایجاد بازار مناسب برای تولید کنندهگان این صنعت می باشد.
این در حالی است که صنعت کاسه های چوبی، از قدیمی ترین صنعت هایی می باشد که هنوز هم در بخش هایی از ولایت تخار مروج می باشد و از این طریق بعضی از خانواده ها امرار معیشت می کنند.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP