Language

Don't you have an account with Pajhwok Afghan News?

Click here to subscribe.

شماری از افراد متهم در قضیۀ دو میلیون دالر، با وجود صدور چندین جلب، هنوز احضار نشده‌اند

کابل (پژواک، ۱۰ جوزا ۱۴۰۱): یافته‌های پژواک نشان می‌دهد که افراد متهم در قضایای مختلف مربوط به بیش از دو میلیون دالر امریکایی در حالی ۳۰ مرتبه جلب شده‌اند؛ اما هنوز حاضر نشده‌اند؛ این در حالی است که از میان این افراد متهم دو تن آنان توسط محکمه به حبس نیز محکوم شده‌اند.

اسناد نشان می‌دهد که شماری از افراد متهم در این قضایا، در چند سال گذشته، چندین جایداد را فروخته‌ و پول آن را نیز دریافت کرده‌اند، اما فردی که جایدادها را خریداری کرده، ادعا می‌کند که جایدادها به او تسلیم نشده‌است.یکی از این متهمان گفت، این یک موضوع حقوقی است و اگر بدون محکمه شخص دیگری آن را بررسی می‌کند، موصوف بر وی عارض خواهد شد. فرد دیگری به‌نام (ایمل) می‌گوید که از درک جایدادهای فروخته شده فقط ۲۵۵ هزار دالر به او پرداخت شده‌است؛ اما با شماری از متهمان دیگر تماس پژواک برقرار نشد.

قوماندانی امنیۀ کابل می‌گوید که این قضیه تحت بررسی و تعقیب قرار دارد.

گزارش کامل

آژآنس خبری پژواک اسنادی را به دست آوره که پنج تن (ایمل‌احمد فرزند عبدالحق، عبدالحق فرزند احمد، سیدولی فرزند مهدی، احمد‌فهیم فرزند امیرمحمد و محمدسلیم فرزند فیض‌محمد) در پنج قضیه متهم می‌باشند.

چهار تن از افراد یادشده (ایمل، عبدالحق، محمدسلیم و سیدولی) در گذشته به عنوان کارمندان بخش استملاک شاروالی کابل نیز ایفای وظیفه نموده‌اند.

طبق یک سند عرفی که کاپی آن را پژواک به‌دست آورده‌است، ایمل و هدایت در ۱۵ میزان سال۱۳۹۱هـ. ش. در مقابل سیلوی‌مرکزی مربوط ناحیۀ پنجم شهر کابل، در بخش الف پروژۀ خوشحال‌خان، ۳۰ درصد از آپارتمان‌های بلاک ۲۴م – که شامل دو طبقه تکوی، هشت طبقه اتاق‎های نشیمن و یک منزل تخنیکی است – در بدل ۲۶۴هزار دالر امریکایی به عزیزالله فرزند محمدامیر فروخته شده‌است.

در سند آمده‌است که ایمل پول فروش این جایدادها را نقدا به‌دست آورده‌است.

بر اساس کاپی یک قبالۀ عرفی، ایمل به تاریخ ۱۷ سنبلۀ سال ۱۳۹۵ ش. در منطقۀ تجارتی قوای مرکز شهر کابل، ۲۱۸ متر مکعب زمین را در بدل ۵۵۰ هزار دالر امریکایی بر عزیرالله فروخته‌است.

همین سند نشان می‌دهد، اگر هر زمان در مورد این زمین دعوا صورت می‌گیرد، پس فروشندۀ زمین (ایمل‌احمد) مسؤولیت آن را به دوش دارد و حاضر به پرداخت یک میلیون دالر نیز خواهد بود.

طبق کاپی یک سند دیگر عرفی، ایمل در بخش الف پروژۀ خوشحال‌خان شهر کابل، دو اپارتمان مربوط بلاک یازده‌هم – که دارای سه و چهار اتاق می‌باشد – در بدل ۱۲۰هزار دالر بر عزیرالله فروخته و پول آن را نقداً دریافت کرده‌است.

قابل ذکر است، بر اساس کاپی یک سند دیگر عرفی، سیدولی، حاجی‌سلیم، عبدالحق پدر ایمل و احمدفهیم در معاملات یادشدۀ ایمل‌احمد، ضمانت سر و مال او را کرده‌اند.

اما ایمل‌احمد به آژانس خبری پژواک گفت که عزیزالله از ۹۳۴ هزار دالر مربوط به سه معاملۀ ذکر شده در فوق، ۲۵۵ هزار دالر امریکایی را به او پرداخت کرده و پول باقیمانده را به وی تسلیم نکرده‌است.

او با اشاره به اسناد عرفی در راستای معاملات یادشده گفت: «اگر در اوراق پولی را به من نسبت داده‌اند، در این زمینه شاهدان موجود اند، از آن‌ها پرسان کنند که آیا پول را به من داده یا خیر… هیچ یک آن چیزها را نمی‌پذیرم؛ بیاید در حضورم بگوید که پول را در کجا به من داده، به خدا راستی، به الله و رسول اگر داده باشد.»

این در حالی است که در اسناد یادشده، ظاهراً نشانۀ شصت ایمل نیز موجود است.

ایمل ادعا می‌کند: «وی (عزیزالله) ما را برد و اختطاف کرد؛ یک شب و روز ما را نگهداری کرد، زمانی که دانست، امارت در جریان است؛ باز مرا برده و به حوزه تسلیم کرد…چرا پاسخ نمی‌گوییم؟ که به زور نشان شصتم را می‌گیرد.»

پژواک یک نوار صوتی منسوب به ایمل را به‌دست آورده که ظاهراً در آن با عزیرالله صحبت می‌کند، می‌گوید: «زمین‌هایی که برایت نشان داده‌‌ام، تمام آن موجود است؛ یکی از آن هم بیجا نشده، یا خداناکرده خط را به تو داده‌ باشم و زمین را به کس دیگری، چنین کاری را انجام نداده‌ام.»

وی همچنان می‌افزاید که قضیۀ شان همین اکنون در محکمه جریان دارد و محکمه آن را حل خواهد کرد.

اما عزیزالله می‌گوید، از جایدادهای یادشده یکی از آن‌ها هم به وی سپرده نشده‌است؛ در حالی که موصوف تمام پول را پرداخت کرده‌است.تلاش نمودیم، تا در این زمینه نظر سید ولی، ضامن ایمل را نیز به دست بیاوریم، اما تماس با او حاصل نشد.

محکمۀ ابتدائیۀ حوزۀ اول شهر کابل در حکومت گذشته در ۱۳ قوس سال ۱۳۹۹هـ.ش حکم کرده که پول ذکر شده (۹۳۴ هزار دالر) را باید ضامن ایمل (سیدولی)، به عزیرالله پرداخت کند.

ادعاهای دیگری نیز بر ایمل وجود دارد.

یک تن به نام حاجی‌وکیل به پژواک گفت، ایمل‌احمد یک آپارتمان سه اتاقه را در بلاک‌ نهم بخش الف پروژۀ خوشحال‌خان به نرخ قطعی در بدل ۴۲ هزار دالر امریکایی بر وی، به‌فروش رسانده‌است. وی در این مورد کاپی یک سند عرفی را نیز با پژواک شریک ساخت.

حاجی‌وکیل می‌گوید: «زمانی که این خانه به تاریخ معین آن (از ۲۰ اسد تا ۲۰ سنبلۀ 1400) به من سپرده نشد؛ به حوزۀ پنجم امنیتی شهر کابل عارض شدم و آن‌ها مسأله را به بزرگان قومی راجع کردند.»

به بیان او، بزرگان قومی به تاریخ ۲۳ سبنلۀ ۱۴۰۰، فیصله کردند که به ایمل دو ماه بیشتر وقت داده شود و پس از آن خانۀ یاشده با حضورداشت منسوبین حوزۀ پنجم، به حاجی‌وکیل سپرده شود.

طبق کاپی فیصلۀ یادشده، ایمل‌احمد تعهد سپرده که اگر آپارتمان را در زمان معین تسلیم نکرد و تخلفی را مرتکب شد، پس «امارت اسلامی» در این مورد تصمیم می‌گیرد.

کاپی سند نشان می‎دهد که این فیصلۀ بزرگان قومی، مورد تایید مسؤول حوزۀ پنجم نیز قرار گرفته‌است.

حاجی‌وکیل می‌گوید: «زمانی که این فیصله نیز به موقع تطبیق نشد، به ریاست حقوقی شهر کابل عریضه کردم تا مشکل را حل کند.»

این ریاست روی این عریضه به آمریت حقوقی ناحیۀ پنجم شهر کابل نگاشته که در زمینۀ این موضوع اجراآت شرعی و قانونی را انجام دهد.

محمدشفیق یکی از اعضای مسلکی این آمریت می‌گوید، این قضیه پس از تحقیقات به محکمه سپرده شده‌است.

ایمل نیز می‌گوید: «دوسیه در محکمه است؛ پولی به من نداده‌اند… کجا، در حضور چه کسی و چه زمانی داده‌اند؟ پول چیزی نیست که پنهان پرداخت شود، بلکه در حضور یک شخص پرداخت می‌شود.»

پژواک کاپی یک سند دیگر عرفی را به‌دست آورده که طبق آن، ایمل در ۳۰ اسد سال ۱۴۰۰ نوشته که از داکتر میرآغا ۶۰ هزار و ۸۱۰ دالر قرضدار است و این پول را بدون چون و چرا ظرف یک ‌ماه پرداخت می‌کند.

در سند مدرک قرض مشخص نشده‌است.این سند از سوی یک عضو حوزۀ د‌هم نیز امضاء شده و نوشته است که تا زمان پرداخت پول، پاسپورت و تذکرۀ ایمل به گونۀ امانت نزد داکتر میرآغا خواهد بود.

پژواک موضوغ میرآغا را نیز با ایمل درمیان‌گذاشت، اما او پاسخی ارایه نکرد.شایان ذکر است، محکمۀ ابتدائیۀ حوزۀ سوم شهر کابل در حکومت گذشته، به تاریخ ۱۲ سرطان ۱۴۰۰هـ. ش، ایمل را در غیاب در یک قضیۀ «فریب» به چهار سال حبس و پرداخت ۳۲ هزار دالر محکوم کرده‌است.

کاپی یک سند دیگر نشان می‌هد که محکمۀ ابتدائیۀ حوزۀ اول به تاریخ ۱۸ جدی سال ۱۳۹۸ ش. سیدولی را – که ضامن معامله‌های ایمل است – به سه سال حبس و پرداخت ۳۲ هراز دالر امریکایی محکوم کرده‌است.

ریاست بررسی جرایم لوی څارنوالی به تاریخ ۲۳ دلو ۱۳۹۸ در کاپی مکتوبی – که به ریاست مبارزه با جرایم جنایی وزارت امورداخله ارسال شده – آمده‌است، سیدولی دستگیر شود، تا حکم بر وی تطبیق گردد.

قابل ذکر است، به‎ تاریخ ۱۳ سرطان ۱۳۹۴هـ.ش. طبق گزارش روزنامۀ «هشت‌صبح» – که شماری از افراد، ۲۴ بلاک بخش الف پروژۀ خوشحال‌خان شاروالی کابل را خودسرانه به فروش رسانده‌اند – که نام‌های انجنیر ایمل و سیدولی نیز در آن ذکر شده‌است.

به اساس خبر دیگر، لوی څارنوالی دو ماه پس از این گزارش هشت‌صبح، شماری از مقام‌های شاورالی کابل به شمول ایمل، سلیم و سیدولی را به فساد متهم و ممنوع‌الخروج اعلام کرده‌اند.

«یک ساختمان به دو تن به فروش رسیده و همزمان به چند فرد دیگر به گروی داده شده‌است»

کاپی سند یک دفتر رهنمای معاملات نشان می‌دهد که ضامن ایمل (احمدفهیم) نیز در ۲۶ جوزای ۱۳۹۸ ش. یک خانۀ سه طبقه‌ را در پروژۀ الف خوشحال‌خان – که شش آپارتمان و یک تهکوی دارد – در بدل ۲۰۰ هزار دالر امریکایی بر عزیزالله و به مامای وی (محمدیعقوب) به فروش رسانده‌است.

اما عزیرالله ادعا می‌کند که احمدفهیم خانۀ یادشده را بر یک تن دیگر به نام عظیم‎الله نیز در بدل حدود ۳۰۰ هزار دالر فروخته و عظیم‌الله نیز پنج آپارتمان آن را جدا – جدا به گروی داده‌است.

یک تن به‌نام احمدزبیر خروتی می‌گوید، یک آپارتمان را در ساختمان یادشده در سال ۱۳۹۶هـ.ش برای یک سال در بدل ۱۷ هزار دالر از عظیم‌الله به گروی گرفته بود.او می‌گوید، تا زمانی‌که عظیم‌الله برایش پول نداده باشد، وی در خانه‌ او اقامت خواهد داشت.

همچنان فرد دیگری به‎نام حاجی‌اسد به پژواک گفت، او هم در تعمیر مذکور یک آپارتمان را از عظیم‌الله به گروی گرفته‌است.

او در این زمینه بدون ارایۀ جزئیات گفت، فهیم و معامله‌داران او تعهد سپرده‌اند که به زودی پول وی را پرداخت خواهند کرد.

پژواک تلاش نمود تا در این مورد با عظیم‌الله نیز صحبت کند، اما تماس با وی برقرار نشد.

همچنان کاپی سند دیگر عرفی نشان می‌دهد که احمدفهیم فرزند امیرمحمد، در ۱۸ حمل سال ۱۳۹۶ از سهمیۀ ۳۰ درصدی‌اش در پروژۀ مکروریان پنجم شهر کابل – که حدود ۱۷ جریب زمین می‌شود – ۱۵ درصد آن را در بدل ۵۵۰ هزار دالر امریکایی بر عزیزالله به فروش رسانده و پول آن را دریافت کرده‌است.

طبق این سند، احمدفهیم مسؤولیت دعوای شخصی و دولتی را پیرامون این جایداد، برعهده گرفته‌است.

پژواک کاپی یک سند دیگر عرفی را نیز به‌دست آورده که بر اساس آن، عزیرالله در ۲۶ دلو سال ۱۳۹۸ ش. پنج‌ونیم بسوه زمین را در نزدیک سرک میدان‌هوایی شهر کابل به قیمت ۲۲۰ هزار دالر بر احمدفهیم فروخته است.

در این سند آمده‌است، از پول ذکر شده ۱۰۰ هزار دالر آن در معاملۀ یک ساختمان سه طبقه‌ مجرا شده‌است، اما عزیزالله ادعا می‌کند که ۱۰۰ هزار دالر مجرا نشده و همه پول یادشده (۲۲۰ هزار دالر) بالای احمدفهیم باقیمانده است.

پژواک این موضوع را با احمدفهیم در میان‌گذاشت و او گفت: «ما پیام شما را دریافت کردیم؛ این موضوع، یک موضوع حقوقی است که به ریاست محترم حقوق امارت‌اسلامی و ریاست محترم محاکم ربط دارد؛ آن‌ها حق هر گونه فیصله را دارند؛ هیچ‌کس به طور غیرقانونی نمی‌تواند این موضوع را بررسی کند، اما اگر شما و یا هر کس دیگر این موضوع را به گونۀ غیررسمی و غیرقانونی بررسی کنید، پس من به ایشان عریضه خواهم کرد و باز حق شکایت را نداشته باشید.»

۳۰ مرتبه صدور ‌جلب

محکمۀ ابتدائیۀ حوزۀ اول شهر کابل در حکومت قبلی، در ۱۳ قوس سال ۱۳۹۹ش، در مورد معامله‌های بلاک ۲۴ بخش الف پروژۀ خوشحال‌خان، بلاک ۱۱ بخش الف پروژۀ خوشحال‌خان و ۲۱۸ متر مربع زمین در قوای مرکز – که در فوق تذکر گردیده – حکم کرده که سیدولی، ضامن ایمل باید ۹۳۴ هزار دالر را به عزیزالله پرداخت کند؛ اما عزیرالله می‌گوید که این حکم عملی نشده و پس از این هم افراد متهم بارها جلب شده‌اند، اما حاضر نشده‌اند.

عزیزالله می‌گوید، پس از وقوع تحول در افغانستان، از ماه عقرب سال گذشته به اینسو به معینیت‌های امور تامیناتی و امنیتی وزارت امور داخله، ریاست حقوق کابل، ریاست بررسی جرایم و ریاست عمومی استخبارات مراجعه کرده و در راستای قضایای مذکور، شکایت نموده‌است.

معاون امور تامیناتی وزارت امور داخله حکم بازداشت افراد یادشده را صادر کرده؛ معینیت ارشد این وزارت به قوماندانی امنیۀ کابل امر کرده که در این زمینه اجراآت «جدی و قانونی» را انجام دهد، تا افراد متهم (ایمل، سیدولی، احمدفهیم، عبدالحق، محمدسلیم و محمدعظیم) به طور اصولی با قید ضمانت به این اداره معرفی و فرستاده شوند، تا در مورد آن‌ها اقدامات لازم انجام شود.

ریاست امینت عامۀ حوزۀ سوم محکمۀ عمومی ابتدائیۀ ولایت کابل، (ایمل‌احمد، عبدالحق، احمدفهیم، سیدولی، محمدسلیم و عبدالرزاق) را شش مرتبه به اتهام قضایای حقوقی و فریب، به محکمه جلب کرده‌است.

همچنان حوزه‌های مختلف امنیتی شهر کابل در زمینۀ احضار ایمل، سیدولی، احمدفهیم و محمدسلیم، ۲۴ جلب دیگر را نیز صادر کرده‌اند.

عزیرالله می‌گوید: «پولیس علاوه با موجودیت ده‌ها سند ذکر شده باز هم نمی‎تواند افراد یادشده را حاضر کنند، پس چه گونه عدالت تأمین خواهد شد.»

موصوف گفت، وی ایمل‌احمد را «به کمک مجاهدین» توسط جلب سیار دستگیر کرد و به همان روز او را به منسوبین حوزۀ پنجم شهر کابل تسلیم کرد؛ تا توسط موصوف افراد دیگر را بازداشت کنند، اما دوباره رها شد.

پژواک کاپی مکتوب مؤرخ ۱۳ جدی سال ۱۴۰۰هـ.ش محکمۀ ابتدائیۀ حوزۀ سوم شهر کابل را به‌دست آورده و در آن به قوماندانی امنیۀ کابل نگاشته شده‌است: «از ایمل‌احمد ضمانت معتبری – که قناعت عزیزالله در آن باشد – گرفته شود و پس از آن رها شود.»

اما عزیزالله ادعا می‌کند که قوماندانی امنیه در زمینۀ رهایی ایمل‌احمد از وی پرسان نکرده و نه هم قناعت موصوف را حاصل کرده و او را خودسرانه آزاد کرده‌است.

خالد ځدران سخنگوی قوماندانی امنیه دو روز قبل (هشتم جوزا) به پژواک گفت: «این نخستین باری است که از چنین موضوع خبر می‌شود که با وجود صدور جلب‌های متعدد برای فردی، ما اورا حاضر نکرده‌ایم؛ این مسأله به مسؤولین بلند پایۀ قوماندانی ما محول گردید، تحت بررسی قرار دارد.»

او می‌گوید: «ان‌شاءالله ما تلاش می‌کنیم که این فرد را پیدا و دستگیر کنیم، اورا بازداشت کنیم و حق جانب مقابل را به وی بسپاریم.»

پژواک در دو ماه گذشته تمام موارد ذکر شدۀ فوق در گزارش را با سخنگوی ستره محکمه در میان ‌گذاشته، اما تاکنون در این راستا پاسخ ارایه نکرده‌است.

GET IN TOUCH

SUGGEST A STORY

آژانس خبری پژواک علاقمند است تا گزارش های شما را نشر کند. در صورت تمایل با کلیک کردن بر روی این لینک با ما تماس بگیرید.

PAJHWOK MOBILE APP

اپلیکیشن پژواک را بر روی تلفن هوشمند خود نصب کنید تا آخرین خبرهای ما را دریافت کنید. بیشتر