هرات (پژواک، ١٩ سنبله ۱۴۰۱): شمارى از دختران دانشآموز در ولایت هرات میگویند، آموزش و تعلیم از جملۀ حقوق هر شهروند است و اکنون با بسته ماندن مکاتب شان نسبت به آیندۀ مبهم شان، نگران اند.
آنها از حکومت سرپرست میخواهند که هر چه زودتر دروازههای مکاتب دخترانه را به روی شان بازگشایی کنند.
شبنم یک تن از شاگردان صنف نهم لیسۀ دخترانۀ «فتح» ولایت هرات در صحبت با پژواک گفت، نگران این است که در نتیجۀ مسدود بودن مکتبش آیندۀ او و همنوعانش چه خواهد شد؟
به گفتۀ وی، در این وضعیت هیچ امیدی برای برآورده شدن آرزوهای خود منحیث یک نوجوان ندارد.
موصوف میافزاید، شاگردان با ادامۀ مسدود ماندن مکتبها، بیشتر از پیش امید شان را نسبت به آینده از دست دادهاند.
او گفت: «علاقۀ شغلی که در آینده برای خود دارم؛ امیدی نیست که بتوانم به این وضعیت درس بخوانم، کار کنم یا بتوانم وظیفۀ مورد علاقۀ خود را به دست آورم.»
ستارۀ پانزده ساله یک تن دیگر از شاگردان لیسۀ «مهری» در صحبت با پژواک ضمن نکوهش پالیسی «امارت اسلامی» در قبال مکاتب دخترانه از مردم خواست در مقابل حق فرزندان خویش بایستند.
نامبرده گفت: «زنان جز اجتماع و بشریت است و نیم پیکر یک جامعه را تشکیل میدهند، اگر مکاتب به روی نیمی از جامعه مسدود باشد و مانع تعلیم و تحصیل شان شویم، جامعه به سوی تاریکی سوق داده میشود.»
ستاره میافزاید، از چند سال به اینسو با انگیزۀ اینکه باید درس بخواند، در آینده یک داکتر ورزیده در ولایتش شود و به مردم خود خدمت کند، درس بخواند؛ اما مسدود ماندن مکاتب الی امر نامعلوم وی را نگران آینده کرده است.
در عین حال برخی از معلمان نیز بر بازگشایی مکتبهای دخترانه تاکید مى کنند.
وحیده ساغری یک تن از معلمان مکتب اناث در هرات در صحبت با پژواک گفت، اگر زن باسواد باشد، یک جامعه باسواد به بار خواهد آمد؛ اما اگر زن در جامعه بیسواد باشد افراد آن جامعه نیز بیسواد خواهند بود.
موصوف از حکومت میخواهد که دروازههای مکتب را برای دانشآموزان دختر بالاتر از صنف ششم بازگشایی کنند.
ساغری علاوه کرد: «زن نیز مانند یک مرد نیاز به آموزش دارد و میتواند درس بخواند، من از تمامی مسوولان میخواهم که دروازههای مکتبها را باز کنند و جامعه را به سو علم و دانش سوق دهند چو با سواد بودن زن جامعه نیز باسواد خواهد شد.»
از سوی دیگر، کارشناسان اجتماعی نیز مسدود ماندن مکتبهای دختران را در کشور به ویژه در هرات، به ضرر نظام تعلیمی کشور عنوان کرده و تاکید دارند که باید زمینۀ آموزش برای دختران فراهم شود.
هما بارکزی از کارشناسان اجتماعی در این ولایت در صحبت با پژواک میگوید، زنان تحصیل کرده میتوانند نقش بزرگی در با سواد ساختن اعضای خانواده و جامعۀ خود داشته باشند.
هما میگوید، یک سال از مسدود بودن مکتبهای دخترانه میگذرد و این موضوع بیباوری و ناامیدی را برای دختران دانشآموزش در هرات و تمامی کشور به وجود آورده است.
نامبرده به این باور است که اگر این موضوع همچنان ادامه داشته باشد، جامعه به سوی بیسوادی بیشتر خواهد رفت.
خواستیم در این مودرد نظر مسؤولان حکومتى ولايت هرات را نيز داشته باشيم، اما بعد از چندين روز منتظر ماندن آنها حاضر به مصاحبه در این مورد نشدند.
با این همه، شمار زیادی از فعالان و دختران در داخل و خارج از کشور برای بازگشایی مکاتب برای دختران بالاتر از صنف ششم کمپاینهای مختلفی را راه اندازی کردهاند.
آنان از حکومت سرپرست افغانستان خواسته اند که هرچه زودتر به همۀ دختران اجازه دهند تا در سرتاسر کشور به ادامۀ تعلیم شان بپردازند.
گفتنی است که مسدود ماندن مکاتب دخترانه واکنشهای گستردۀ داخلی و خارجی را در پی داشته است.
با آنکه مسؤولان حکومت سرپرست همواره میگویند، کار روی طرح بازگشایی مکاتب دخترانه جریان دارد؛ اما تا هنوز اين طرح نهايى نشده است.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP