هرات (پژواک، ۲۳ میزان ۱۴۰۱): مسؤولان ریاست معادن و پترولیم هرات میگویند، دستکم ۲۸ معدن در این ولایت وجود دارد که در حال حاضر کار بر روی استخراج شش معدن آن جریان دارد.
مولوی فضلاحمد منیب خاموش رئیس معادن و پترولیم هرات در صحبت با پژواک، این ولایت را قطب اقتصادی افغانستان عنوان کرده و میافزاید که معادن سنگ رخام، سنگ مرمر، آهن، نمک، گچ و زغال سنگ مهمترین معادن اين ولايت میباشد.
بهگفتۀ خاموش، در هرات نُه معدن سنگ مرمر، پنج معدن سنگ رخام، شش معدن مواد ساختمانی، دو معدن زغال سنگ و معادن دیگری مانند مس، سرب، نمک و گچ نيز در اين ولايت وجود دارد.
موصوف علاوه کرد که آنان در تلاش اند به جز استخراج شش معدن فعال، زمینۀ استخراج معادنهای دیگر را نیز در این ولایت ايجاد نمايند.
او دلیل متوقف بودن کار استخراج معادن دیگر را واضع نکرد؛ اما تاکید دارد که کار استخراج آن به دلایل مختلف معطل است و اگر استخراج این معادن صورت گیرند، ۸۰ درصد مشکلات اقتصادی کشور مرفوع خواهد شد.
رئیس معادن و پترولیم همچنان گفت که در چند ماه اخیر از استخراج معادن دستکم ۷۷ میلیون افغانی عواید جمعآوری شدهاست و در حال حاضر در این بخش بیش از یک هزار نفر مصروف کار اند.
با این حال، آگاهان اقتصادی به این باور اند که معادن ثروت یک کشور بوده و استخراج معادن سبب اشتغالزایی برای افراد جامعه شده و حتا باعث جلوگیری از مهاجرت به کشورهای بیرونی نیز میشود.
گلابالدین حیدری، آگاه مسایل اقتصادی در صحبت با پژواک میگوید، دولت باید با سکتور خصوصی داخلی هماهنگی داشته باشد و ماشینآلات مورد نیاز آنان را از کشورهای بیرونی جهت استخراج معادن خریداری و در اختیار منابع بشری خویش قرار دهد و به موقع از سکتور مربوطه حمایت شود.
نامبرده تصریح کرد، اگر حکومت بتواند معادن را بهگونۀ درست مدیریت و استخراج کند، بحران اقتصادی به صفر کاهش یافته، کشور به استقلال اقتصادی خواهد رسید و برای مردم نیز زمینۀ کار فراهم خواهد شد.
بر اساس معلومات ریاست معادن و پترولیم، استخراج دو معدن سنگ مرمر در ولسوالی چشت با شرکت «برادران عادل» قرارداد شدهاست که از این میان استخراج معدن ذغالسنگ بند سبزک در ولسوالی کرخ با شرکتهای «وطن درخشان» و «ناصر امید» عقد قرارداد شدهاست.
مسؤولان شرکتهای قراردادی میگویند، در حال حاضر روزانه ۳۰۰ تُن زغالسنگ و سالانه ۲۵ هزار تُن نمک از معادن هرات استخراج میکنند که مستقیم و غیرمستقیم نزدیک به هزار نفر در این معادن مصروف کار هستند.
گلاحمد هوشنگ مدیر مالی و اداری شرکت «وطن درخشان» میگوید که زغالسنگ بیشتر برای کورههای خشت پزی، حمامها و کارگاههای صنعتی در ولایت هرات و قندهار استفاده میشود.
در همین حال، ناصر امید رئیس شرکت «ناصر امید» میگوید که سالانه دستکم ۲۵ تُن نمک استخراج میکند و در شهرک صنعتی پروسس شده، جهت استفاده به بازار هرات و به ولایتهای جنوبی کشور عرضه میشود.
با این همه، شهروندان هرات نیز خواستار فراهم شدن زمینۀ استخراج معادن در کشور هستند.
نذیراحمد غوثی و ملا افضل دو تن از شهروندان هرات میگویند که دولت باید برنامه و فکر اساسی به خاطر استخراج معادن داشته باشد تا برای مردم زمینۀ اشتغالزایی ایجاد شود.
به گفتۀ آنان، حکومت باید زمینۀ کار را برای شهروندان فراهم کند و استخراج معادن یگانه راهی است، اگر از سوی حکومت برنامهریزی شود، برای بیشتر مردم زمینه کار فراهم میشود.
در حکومت پیشین ناامنیها، دخالت برخی از کشورهای منطقه، عدم سروی معادن و استخراج غیرمعیاری آن از جمله مهمترین عواملی بود که تعدادی زیادی از معادن ولایت هرات دست نخورده باقی مانده بود.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP