Language

Don't you have an account with Pajhwok Afghan News?

Click here to subscribe.

تویتر سپیس پژواک (تناظر): سازمان‌های بین‌المللی جهت حل مشکلات مهاجران افغان در پاکستان اقدام کنند

کابل (پژواک، ۲۶ عقرب ۱۴۰۱): اشتراک کننده‌گان تویتر سپیس پژواک (برنامۀ تناظر)، روی گفتگوهای جدی میان افغانستان و پاکستان در مورد بدرفتاری و گرفتاری مهاجران افغان در پاکستان تاکید ورزیدند، گفتند که نهادهای بین‌المللی نیز باید پاکستان را برای جلوگیری از این مشکل، تحت فشار قرار دهند.

این بحث ساعت ۵:۳۰ شام گذشته به وقت افغانستان آغاز شد، حدود دو ساعت ادامه داشت که ۷۰۸ تن به گونۀ زنده به آن گوش دادند، شش تحلیلگر در مورد موضوع صحبت کردند و ده‌ها اشتراک کنندۀ دیگر، نظریات شان را به صورت نوشتاری به اشتراک گذاشتند.

عبدالحمید جلیلی اتشۀ پیشین مهاجران افغان درقونسلگری خیبر پشتونخوا گفت، اکنون بزرگترین مشکل متوجه افغان هایی است که پس از تحول به اساس ویزه به آن کشور رفته‌ اند، اما مدت زمان ویزۀ آن‌ها به پایان رسیده‌ و یا به طور غیرقانونی از طریق سپین بولدک وارد پاکستان شده‌اند.

او می‌گوید: «کسانی که از طریق  سپین بولدک می‌آیند، خیلی آزار و اذیت می‌شوند، در راه یک بر دیگر فروخته می‌شوند، از آن‌ها پول گرفته و زندانی می‌شوند که می‌توان گفت، هزاران تن در زندان‌های پاکستان از جمله کودکان و زنان زندانی می‌باشند.

وی افزود، حکومت پاکستان تمامی پروتوکل‌ها و کنوانسیون‌های دهه‌های ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ در مورد پناهجویان را که در سازمان ملل ارایه شده، امضا نکرده است، پس این به معنای این است که پاکستان خود را ملزم به رعایت حقوق مهاجران نمی‌داند، اما امتیازاتی را به‌نام مهاجرین دریافت می‌کند.

حاجی‌نظر خوگیانی بزرگ قومی در کوهات خیبر پشتونخوا نیز گفت، پولیس پاکستان در سند، وسایل شخصی و پول را از نزد مهاجران افغان گرفته و آنان را زندانی می‌کند.

وی می‌گوید: «در میان افراد دستگیر شده تنها مهاجران نه، بلکه تاجران، محصلان، داکتران و صاحبان مشاغل دیگر نیز موجود می‎باشند.»

بر اساس معلومات وی، در حال حاضر ۱۳۷۰ مهاجر افغان – که برخی از آنان کارت‌های مهاجرت (پی.آر.او) نیز دارند – در زندان سنترل‌ پیشاور، ،۱۷۰۰ زندانی در زندان سی.تی کراچی، ۸۰۰ زندانی در زندان مالیرکوت کراچی و زندان سوپرهای‌وی زندانی می‎باشند و در یکی از ولسوالی‌های پنجاب تا ۴۰۰ زن بازداشت شده‌اند.

وی افزود، این مشکلات به دلیل درگیری‌ها میان نیروهای مرزی دو کشور افزایش یافته‌است.

خوگیانی می‌افزاید: «نماینده، سفیر و قونسل افغانستان از آن‌ها پرسان نمی‌کند و نه وزیر مهاجرین در زمینۀ زندانیان افغان جستجو کرده است، اما تلاش‌های جنبش نجات پشتون در آزادی زندانیان نیز بی پیشینه است.»

به گفتۀ وی، حکومت سرپرست افغانستان باید برای حل مشکلات مهاجران افغان، با پاکستان گفتگو کند.

این در حالی است که وزارت امورخارجۀ افغانستان دو روز قبل رفتار نادرست پولیس پاکستان با مهاجران افغان را تقبیح کرده و از حکومت پاکستان به شدت خواسته که از تکرار همچو اعمال جلوگیری کند؛ این وزارت گفته‌است، تلاش‌ها صورت گرفته، اما تاکنون مشکل حل نشده‌است.

سبحان‌الله مصباح معاون کمیتۀ حقوق‌دانان افغانستان گفت، حقوق اساسی مهاجران افغان تنها اکنون از سوی حکومت پاکستان نقض نشده، بلکه این مشکلات از ۴۰ سال گذشته ادامه دارد.

وی می‌گوید: «پاکستان اخیراً قوانین سال ۱۹۴۶ و مسایل دستگیری‌ها را مطرح کرده‌است که بر اساس آن تعدادی از افغان‌ها را بازداشت کردند و این کار با ماده‌های ۱۳ و ۱۴ اعلامیۀ حقوق‌بشر و کنوانسیون ۱۹۵۱ مهاجران، منشور سازمان ملل‌متحد و پروتوکول‌های بین‌المللی در تضاد قرار دارد.»

وی افزود، سکوت کمیشنری عالی ملل‌متحد، حکومت سرپرست و جامعۀجهانی باعث شده تا بدرفتاری با مهاجران افغان در پاکستان روز به روز افزایش یابد، اما لازم است در این زمینه به شورای امنیت ملل‌متحد گزارش داده شود، جامعۀجهانی باید پاکستان را تحت فشار قرار دهد و کمیشنری عالی ملل‌متحد نیز باید مسؤولیت خود را انجام دهد.

به گفتۀ وی، تا زمانی که قانون‎ اساسی در افغانستان ایجاد نشود، افغان‌ها دارای نماینده در سطح بین المللی، هماهنگ‌کننده در ملل‌متحد و سفیر خود در پاکستان نباشند، با چنین حوادثی مواجه خواهند شد.

وی افزود: «بهترین راه این است که حکومت افغانستان این موضوع را از طریق سازمان‌ملل با پاکستان در میان بگذارد و شکایت خود نسبت به پاکستان را به شورای امنیت ارایه کند؛ زیرا این کار نقض حقوق‌بشر است که توسط پاکستان به طور دوامدار صورت می‌گیرد.»

سیدخالد سادات تحلیلگر امور حقوقی گفت، اینکه پاکستان اخیراً اعلام کرده‌است که اگر فردی بدون ویزه در این کشور بازداشت شود؛ به سه سال زندان محکوم می‌شود، این اصل را هیچ قانون و اصول جهانی نمی‌پذیرد.

او می‌گوید: «متأسفانه افغانستان اکنون در چنین وضعیتی نیست که در چارچوب قوانین بین‌المللی موضوع پناهجویان را از نظر حقوقی حل کند؛ زیرا در کنوانسیون‌ها و اصولی که افغانستان به آن ملحق است، گروه حاکم کنونی نمی‎تواند که بر اساس آن به پیش برود؛ چون به رسمیت شناخته نشده‌ و شخصیت حقوقی بین‌المللی ندارد و از بُعد سیاسی، پاکستان و ایران همواره تلاش کرده‌اند که از افغان‌ها به عنوان ابزار فشار علیه یکدیگر استفاده کنند.»

وی افزود، خشونت‌های زیادی در پاکستان قبلاً نیز وجود داشت، اما اینکه اکنون افزایش یافته، دلیل اصلی آن این است که اکنون کمک‌هایی مانند قبل برای مهاجران به پاکستان داده نمی‌شود و موضوع دیگر این است که پولیس پاکستان در بدل پول هر کاری را انجام می‌دهند.

امین‌الله شارق آگاه امور گفت، نزدیک به یک سال است که پاکستان روند ثبت‌نام مهاجران افغان را در کمیشنری عالی پناهجویان بسته‌ است و این اداره در حال حاضر، اسناد مهاجرتی را نمی‌دهد.

وی می‌گوید: «زمانی که مشکلات پاکستان با حکومت مرکزی افغانستان به میان آمد، آن‌ها در بدل آن، مهاجران افغان را هدف فشارهای جدی قرار داده‌اند.»

وی افزود، پاکستان این فشارها را برای اهداف خود افزایش می‌دهد تا بر حکومت افغانستان، اهداف خود را بپذیرد.

حشمت وجدانی فعال حقوق‌بشر ادعا کرد که فساد گسترده‌یی در ادارۀ کمیشنری عالی پناهجویان افغان در پاکستان وجود دارد.

وی می‌گوید: «زمانی که مهاجران در دفتر قراردادی این کمیشنری (شارپ) ثبت‌نام می‌کنند، پروسۀ شان را با تأخیر زیاد به پیش می‌برد و در نهایت توسط این اداره با آنان تماس گرفته می‌شود و برای‌شان می‌گوید، اگر می‌خواهید که مصاحبه تان زودتر صورت گیرد، باید تا ۳۰۰ دالر به آن‌ها بپردازید.»

وی افزود، که پاکستان با این فشارها، به جامعۀجهانی نشان می‌دهد که مانند سال‌های گذشته نسبت به مهاجرین افغان، به آن‌ها امتیاز بدهد.

وجدان همچنین از حکومت افغانستان می‌خواهد تا در این زمینه با پاکستان گفتگو کرده و راه‌حلی برای این مشکلات دریابد.

GET IN TOUCH

SUGGEST A STORY

آژانس خبری پژواک علاقمند است تا گزارش های شما را نشر کند. در صورت تمایل با کلیک کردن بر روی این لینک با ما تماس بگیرید.

PAJHWOK MOBILE APP

اپلیکیشن پژواک را بر روی تلفن هوشمند خود نصب کنید تا آخرین خبرهای ما را دریافت کنید. بیشتر