کابل (پژواک، ۱۶ دلو ۱۴۰۱): هفتۀ گذشته، امریکا در واکنش به محدودیتهای اعمال شده بر تحصیل دختران، صدور ویزا برای برخی از مقامهای امارت اسلامی را منع کرد و شماری از سازمانهای بینالمللی اعلام کردند که افغانستان در عرصههای اقتصادی، امنیتی و مبارزه با فساد پیشرفتهای چشمگیری داشتهاست.
- منابع مختلف خواستار لغو محدودیتهای اعمال شده بر تحصیل دختران و کار زنان شدند.
- امریکا بر صدرو ویزای برای برخی از مقامهای کنونی و پیشین امارت اسلامی محدودیت وضع کرد.
- امارت اسلامی: اعمال فشارها مسایل را حل نمیکند، بلکه از راههای دیپلماتیک باید اختلافات حل شود.
- سازمان شفافیت بینالمللی: افغانستان در مبارزه با فساد از ۲۴ کشور پیشی گرفتهاست.
- اتحادیۀ اروپا: افغانستان در عرصههای اقتصادی، امنیتی و مبارزه با فساد پیشرفتهای چشمگیری داشتهاست.
- تام وست برای گفتگو در مورد افغانستان به کشورهای پاکستان، آلمان و سویس سفر کرد.
- مجاهد: اگر ویست برای گفتگو در مورد مسایل داخلی افغانستان سفر میکند، هیچ فایدهیی ندارد.
- متقی در واکنش به اظهارات مقامهای پاکستانی: برف بام خود را بر بام دیگران نیندازید.
اتحادیۀ اروپا، پاکستان، روسیه و ایران بر ایجاد حکومت فراگیر در افغانستان تأکید ورزیدند.
تلفات
هفتۀ گذشته در رویدادهای مختلف در سراسر کشور ۹ تن کشته شدهاند.
بر اساس گزارشها، افراد مسلح ناشناس یک تن را در ننگرهار، دو – دو تن را در قندهار و بلخ کشتهاند، فردی در غور برادرش را کشتهاست، یک پولیس در بادغیس از اثر شلیک گلولۀ اشتباهی سلاحش جان باختهاست و جسد مردی جوان در فاریاب نیز پیدا شده؛ همچنان مقامهای محلی میگویند، مردی در پروان در انفجار ماین خودش کشته شدهاست.
یادآوری: آمار تلفات یادشده بر اساس گزارشهای رسیده به پژواک نشان داده شدهاست، اما ممکن در مورد برخی رویدادها گزارشی دریافت نکرده باشد و یا منابع آمار دقیقی این تلفات را اعلام نکرده باشند.
طبق معلومات منابع، هفتۀ ماقبل در پی رویدادهای مختلف در سراسر کشور ۱۳ تن کشته و سه تن دیگر مجروح شده بودند.
این درحالی است که قبل از وقوع تحول در ماه اسد سال گذشته در کشور، هر هفته در نتیجۀ جنگها صدها غیرنظامی و افراد دو طرف درگیر جنگ کشته و زخمی میشدند.
کار زنان، تحصیل دختران و تحریمهای امریکا
وزارت تحصیلات عالی به تاریخ ۲۹ سال جاری گفت که تحصیلات عالی دختران در کشور تا امر ثانی به حالت تعلیق درآمدهاست. فعالیت مکاتب دختران بالاتر از صنف ششم نیز از آغاز سال تعلیمی متوقف شدهاست.
همچنان، وزارت اقتصاد به تاریخ ۳ ماه گذشتۀ جدی به مؤسسات داخلی و خارجی در افغانستان دستور داد تا وظایف کارمندان زن خود را تا امر ثانی به حالت تعلیق درآورند.
بر اساس گزارشها، هفتۀ گذشته، آنتونیبلینکن وزیر امور خارجۀ امریکا گفتهاست، بر صدور ویزا برای برخی از مقامهای کنونی و پیشین امارت اسلامی که مسؤول اعمال محدودیتها بر زنان و دختران هستند، محدودیت وضع کرد. وی در این مورد از هیچ مقام رسمی نام نبردهاست.
اما شیخ هبتالله آخندزاده، رهبر امارت اسلامی در دیدار با قوماندانان قول اردوها گفتهاست که فشارهای بینالمللی هیچ فایدهیی ندارد، بلکه باعث بیاعتمادی بیشتر میشود.
از سوییهم، وزارت امور خارجۀ افغانستان محدودیتهای وضع شده بر ویزای شماری از مقامهای امارت اسلامی از سوی امریکا را محکوم کرده و گفتهاست، اعمال فشارها مسایل را حل نمیکند، بلکه موارد اختلافی باید از راههای دیپلماتیک حل گردد.
جیهاد ایرگنیای، سفیر ترکیه در کابل در دیدار با ملا محمدعباس آخند سرپرست وزارت رسیدهگی به حوادث طبیعی، خواستار اجازۀ کار زنان در چارچوب شریعت اسلامی شد.
این در حالی است که وزارت تحصیلات عالی به تمام پوهنتونها و مؤسسات تحصیلات عالی خصوصی کشور دستور دادهاست که ثبتنام دختران در امتحان کانکور سال آیندۀ هجریشمسی را تا امر ثانی به حالت تعلیق درآورند.
پس از این تصمیم، اتحادیۀ پوهنتونهای خصوصی افغانستان گفتهاست، اگر در مورد فیصلۀ ممنوعیت تحصیلات عالی دختران تجدید نظر صورت نگیرد، فعالیت بسیاری از پوهنتونهای خصوصی متوقف خواهد شد؛ اما وزارت تحصیلات عالی از تعیین هیأتی برای بررسی مشکلات این پوهنتونها خبر میدهد.
همچنان، سازمان همکاریهای اسلامی از به تعلیق افتادن ثبتنام دختران در آزمون کانکور سال آینده در افغانستان ابراز نگرانی کرده و از امارت اسلامی خواستهاست تا در مور تصمیمات خود مبنی بر تحصیل دختران تجدید نظر کند.
مارتینگریفیتس، رئیس هیأتی از سازمان مللمتحد که به افغانستان آمده، ابراز امیدواری کردهاست که حکومت سرپرست افغانستان به زنان اجازۀ کار در مؤسسات غیردولتی را صادر کند.
وی همچنان گفتهاست که با وجود ممنوعیت و محدودیتهای کار زنان در نهادهای غیردولتی ملی و بینالمللی از سوی حکومت سرپرست افغانستان، آنها به فعالیتهای ارایۀ کمکهای بشردوستانه در افغانستان ادامه خواهند داد.
کمیتۀ بینالمللی نجات در گزارش تازۀ خود نوشتهاست که این کمیته برای کار زنان در افغانستان از وزارتخانههای صحت عامه و معارف حکومت سرپرست تضمین دریافت کردهاست.
منیر اکرم نمایندۀ پاکستان در سازمان ملل از اظهاراتش در مورد تحصیل دختران افغان عذرخواهی کرده و گفتهاست که جلوگیری از تحصیل زنان و دختران، نه توجیۀ اسلامی دارد و نه هم بخشی از فرهنگ پشتونها میباشد.
وی در سخنرانی خود در نشست سازمان مللمتحد گفته بود که محدودیتهای وضع شده بر تحصیل دختران در افغانستان بیشتر از فرهنگ پشتونها سرچشمه میگیرد، نه از مذهب و بر اساس همین فرهنگ باید زنان در خانه نگهداری شوند.
اما مقامهای حکومت سرپرست افغانستان گفتهاند، این تصمیمات موقتی است و تلاش میشود تا راهحلی در چارچوب شریعت اسلامی برای آن پیدا شود.
مقامها همچنان گفتهاند که کشورهای دیگر باید در امور داخلی افغانستان مداخله نکنند.
مبارزه در برابر فساد و پیشرفت در عرصۀ اقتصادی
گزارش سازمان شفافیت بینالمللی نشان میدهد که افغانستان در سال گذشته در مبارزه با فساد اداری از ۲۴ کشور پیشی گرفته و از نظر شفافیت از میان ۱۸۰ کشور یکصد و پنجاهمین مقام را کسب کردهاست.
اما وزارت مالیه ارقام منتشر شدۀ از سوی سازمان شفافیت بینالمللی در مورد مبارزه با فساد اداری در افغانستان را ناقص خوانده و خواهان تجدید نظر در این زمینه شدهاست.
فردیناند جینرش، شارژدافیر اتحادیۀ اروپا در دیدار با مقامهای افغان گفتاست که افغانستان در عرصههای اقتصادی، امنیتی و فساد پیشرفتهای بیسابقه داشتهاست.
همچنان، بانک جهانی گفتهاست که قیمت مواد غذایی و نفتی در افغانستان کاهش یافتهاست، ارزش افغانی در برابر ارزهای خارجی ثابت باقی ماندهاست، میزان صادرات نیز افزایش چشمگیری یافته، معاشات کارمندان دولتی به موقع پرداخت شدهاست و میزان عواید ملی به گونۀ بیپشینه افزایش داشتهاست.
امارت اسلامی افغانستان ضمن استقبال از گزارش بانک جهانی در مورد وضعیت اقتصادی، از این بانک خواستهاست تا پروژههای ناتمام خود را از سر گیرد.
سفرهای ویست به پاکستان، جرمنی و سویس
هفتۀ گذشته، وزارت امور خارجۀ امریکا علام کرد که توماس ویست، نماینده ویژۀ این کشور برای افغانستان برای مشورت با شرکای خود به پاکستان، جرمنی و سویس سفر خواهد کرد.
او میگوید، که در دیدار با مقامهای پاکستانی پیرامون کمکهای مهم بشردوستانه، دسترسی میلیونها افغان به تحصیل و تأثیرات فرامین جکومت سرپرست افغانستان گفتگو کردهاست.
ویست میگوید، در سفرش به جرمنی با مقامهای این کشور در مورد بازگشت زنان افغان به کار و همچنان ارایۀ کمکهای حیاتی به مردم افغانستان صحبت کردهاست.
اما ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی در مورد سفرهای ویست میگوید: «اگر وی به کشورها سفر میکند و پیرامون افغانستان به ویژه مسایل داخلی افغانستان بحث میکند، هیچ جایی را نمیگیرد و نه هم فایدهیی خواهد داشت؛ بهتر این است که امریکا واقعیت را درک کرده و راه گفتگو و اعتمادسازی را برای حل مشکلات اختیار کند.»
رد کردن اظهارات مقامهای پاکستانی
خواجه محمدآصف، وزیر دفاع پاکستان پس از حمله بر مسجد پولیس در شهر پیشاور، مرکز خیبر پشتونخوا – که در آن ۱۰۰ تن کشته و ۲۰۰ تن دیگر زخمی شدند – یک بار دیگر مدعی شده که «تروریستها» از خاک افغانستان علیه آنها استفاده میکنند.
اما وزارت دفاع ملی افغانستان این اظهارات وزیر دفاع پاکستان را رد و اطمینان داده که از خاک افغانستان علیه هیچ کشور منطقه و جهان استفاده نخواهد شد.
همچنان، مولوی امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجۀ افغانستان در این باره گفتهاست که حکومت پاکستان باید در مورد حملۀ پیشاور تحقیق کند و افغانستان را مقصر نداند. وی افزود: «از وزرای پاکستان میخواهم که برف بام خود را بر بام دیگران نیندازند.»
در عین حال، برخی از آگاهان امور سیاسی افغانستان با اشاره به اظهارات اخیر مقامهای پاکستانی گفتهاند، این کشور برای بیگناه جلوه دادن خود اظهارات بیاساس را در مورد افغانستان مطرح میکند.
تأکید بر تشکیل حکومت همهشمول در افغانستان
وزرای امور خارجۀ پاکستان و روسیه هنگام دیدار در مسکو بار دیگر از حکومت سرپرست افغانستان خواستند تا به وعدههای خود که به مردم و جامعۀجهانی سپرده بود، عمل کرده و یک حکومت فراگیر را تشکیل دهد.
همچنان، توماسنیکولسن نمایندۀ ویژۀ اتحادیۀ اروپا برای افغانستان میگوید، با مقامهای پاکستانی در مورد وضعیت بشری در افغانستان، تاثیرات به تعلیق درآمدن کار زنان در موسسههای غیردولتی و ضرورت ایجاد حکومت همهشمول گفتگو کردهاست.
محمد صادقخان، نمایندۀ ویژۀ پاکستان برای افغانستان در ملاقات با توماس ویست گفتهاست که اسلامآباد از ادامۀ تعامل با حکومت سرپرست افغانستان حمایت میکند.
وزیر امور خارجۀ ایران در دیدار با همتای قطری خود بر ایجاد حکومت فراگیر در افغانستان تأکید کرده و این موضوع را برای بازگشت دوباره به ثبات، رفاه و توسعۀ افغانستان مهم دانستهاست.
اما امارت اسلامی افغانستان همواره حکومت خود را همهشمول خوانده و چنین درخواستها را تلاشی برای مداخله در امور داخلی این کشور دانستهاست.
این در حالی است که لیندا توماسگرینفیلد، نمایندۀ امریکا در سازمان ملل متحد میگوید، واشنگتن و سازمان ملل بر اساس اقدامات امارت اسلامی قضاوت میکنند. او افزودهاست که امارت اسلامی به دلیل سیاستهایش در قبال دختران و زنان به رسمیت شناخته نشدهاست.
بازدیدها: 28
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP