کابل (پژواک، ۲۲ حوت ۱۴۰۱): شمار زیادی از باشندهگان، صرافان، دکانداران، رانندهگان و فروشندهگان اجناس و اموال در کابل از افزایش بانکنوتهای کهنه شکایت داشته میگویند، استفاده از این پول در معاملات روزانه آنان را با مشکلات جدی مواجه کردهاست.
آنان میافزایند، در مجموع همه بانکنوتها فرسوده و کهنه شده، اما نسبت به دیگر، بانکنوتهای ده، بیست، پنجاه و صد افغانیگی تا حدی فرسوده شده که اصلا قابل استفاده نمیباشد.
آنان در حالی خواستار جمعآوری بانکنوتهای کهنه و عرضۀ بانکنوتهای جدید به بازار هستند که حدود یک و نیم ماه قبل د افغانستان بانک از پرداخت ۱۰۰ میلیون پول جدید افغانی به بانکهای تجارتی خبر داد، اما هنوزهم این مشکل در کابل، پایتخت و سایر ولایات پابرجاست.
تابش باشندۀ سرک پنجم منطقۀ تایمنی از مربوطات ناحیۀ چهارم شهر کابل به آژانس خبری پژواک گفت، پول کهنۀ افغانی در بازارها به طور بیسابقۀ افزایش یافتهاست که مردم را در جریان داد و ستد روزمره با مشکلات زیادی مواجه کردهاست.
وی میگوید، رانندهگان و دکانداران پولهای کهنه را نمیگیرند و به گفتۀ او، زمانی که از صرافان بانکنوتهای کوچک را طلب میکند، آنان نیز پول کهنه میدهند.
وی از د افغانستان بانک میخواهد که بانکنوتهای کهنه را از بازارها جمعآوری و بجای آن بانکنوتهای جدید را به بازار عرضه کند.
جمشید که باشندۀ منطقۀ کارتۀنو از مربوطات ناحیۀ هشتم شهر کابل است، نیز شکایت مشابهی دارد.
وی به پژواک گفت: «پول آنقدر کهنه شده که نه قابل استفاده و نه هم قابل نگهداری میباشد، حتا شمارههای بیشتر بانکنوتها معلوم نمیشود، لازم است تا بانکنوتهای جدید به بازار عرضه شود.»
شمسالله کارمند پمپ تیل منطقۀ تایمنی شهر کابل نیز شکایت دارد که رانندهگان پولهای کهنه را برای آنان میدهند اما آنان مجبور اند که پول را بگیرند، زیرا پول کشور است.
موصوف میگوید، بسیاری از صرافیها و بانکها نیز بانکنوتهای کهنه را نمیگیرند که این کار آنان را با مشکلات زیادی مواجه کردهاست.
وی از بانک مرکزی میخواهد که بانکنوتهای جدید افغانی را چاپ و به بازار عرضه کند.
از سوی دیگر، صرافان شهر کابل نیز میگویند، با گذشت هر روز پول فرسودۀ و کهنۀ افغانی در بازار افزایش مییابد که آنان را با مشکل مواجه ساختهاست.
بصیر کریمی یکی از صرافان در سرای شهزادۀ شهر کابل به پژواک گفت، در این اواخر با گذشت هر روز مشکل پول کهنۀ افغانی بیشتر میشود و مردم عام از زند آنان بانکنوتهای کهنه را نمیگیرند.
وی میگوید، هرچند چندی قبل د افغانستان بانک از چاپ بانکنوتهای جدید خبر داد، اما تاکنون به اندازۀ کافی به بازار عرضه نشدهاست.
موصوف نیز از د افغانستان بانک خواست که پول کهنۀ افغانی را از بازار جمعآوری و بجای آن بانکنوتهای جدید به بازار عرضه کند.
عبدالرحمن زیرک، سخنگوی اتحادیۀ صرافان سرای شهزاده در کابل به آژآنس خبری پژواک گفت، چالش فرسوده شدن بانکنوتهای پول افغانی در مارکیتهای اسعاری بیشتر شدهاست.
وی میگوید: «از ولایات همواره شکایات به ما میرسد که بانکنوتهای افغانی به اندازۀ کافی کهنه شدهاست و مراجعین را با مشکلات روبهرو کرده، ما این مشکل را با د افغانستان بانک و وزارت مالیه در میان گذاشتهایم، آنان به ما وعده داده بودند که انشاءالله بهزودی به این مشکل رسیدهگی خواهد شد.»
زیرک افزود، مدتی قبل بانکنوتهای جدید از سوی د افغانستان بانک به بانکهای خصوصی تحویل داده شدهاست تا آن را از طریق پرداخت معاشات توزیع کنند.
موصوف این کار را یک اقدام بجا دانسته میگوید، اگر پول تازه چاپ شده به یک شخص، شرکت یا صرافی داده شود، در آن فساد به وجود میآید و مردم آن را با تفاوت میفروشد.
وی میافزاید، برای همه افغانها لازم است تا بانکنوتهای پول افغانی را به گونۀ درست نگهداری کنند تا از فرسوده شدن آن قبل از وقت جلوگیری شود.
حسیبالله نوری، سخنگوی د افغانستان بانک به آژانس خبری پژواک گفت، این بانک به عنوان بانک مرکزی کشور که یکی از وظایف آن تهیۀ طرح پالیسیهای پولی و چاپ و نشر بانکنوتهای پول افغانی میباشد – با در نظرداشت تقاضا و سیاستهای معقول پولی بانکنوتهای جدید را به باراز عرضه و در مقابل آن بانکنوتهای فرسوده را از بازار جمعآوری میکند.
وی میگوید: «شما در جریان هستید که مدتی قبل د افغانستان بانک پروسۀ توزیع بانکنوتهای جدید پول افغانی را به بانکهای خصوصی آغاز و در مقابل بانکنوتهای کهنه را جمعآوری کرد، این پروسه ادامه دارد و بر اساس طرزالعمل واضیح بانک مرکزی انجام میشود.»
او افزود، بانکنوتهای جدید پول افغانی به کیفیت بالا چاپ شدهاست اما این که داد و ستد در کشور با پول نقد بیشتر است، از سوی مردم طوری که لاز است نگهداری نمیشود و این کار باعث این شده تا بانکنوتهای پول افغانی قبل از زمان معین فرسوده شود.
موصوف نیر از تمام شهروندان خواست که تدابیر لازم را برای حفاظت بانکنوتها در نظر بیگیرند، تا پیش از وقت کهنه نشود و مسؤولیت ملی شان را در این زمینه ایفا بکنند.
هرچند موصوف در مورد اندازه و چگونگی بیشتر بانکنوتهای جدید چاپ شدۀ پول افغانی معلومات ارایۀ نکرد، اما شاهمحمود محرابی، رئیس کمیتۀ تفتیش بانک مرکزی بهتاریخ ۱۹ حوت به شماری از رسانهها گفته بود که بانکنوتهای جدید چاپ شده در فرانسه تا ماه می سال ۲۰۲۳ میلادی به افغانستان خواهد رسید.
بانک مرکزی افغانستان در پنجم دلو سال جاری گفته بود، ۱۰۰ میلیون بانکنوتهای جدید پول افغانی را برای تمام بانکهای تجارتی کشور توزیع کرده که در بدل آن بانکنوتهای فرسوده از این بانکها گردآوری کردهاست.
منبع در آن زمان افزده بود که این پول شامل بانکنوتهای ده، بیست، پنجاه و صد افغانیگی میباشد.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP