کابل (پژواک، ۱۶ ثور ۱۴۰۲): سازمان ملل متحد میگوید، در نشست دوحه روی ایجاد یک «رویکرد مشترک» به توافق رسیدهاند؛ شرکت کنندهگان این نشست بر تعامل برای ارایۀ کمکها به افغانستان تاکید ورزیدند و چین گفتهاست که جامعۀ جهانی باید گفتگوها و تعامل خود را با امارت اسلامی افزایش دهد.
خبرهای مهم هفتۀ گذشته:
- نشست دوحه پیرامون افغانستان؛ گوترش: روی یک رویکرد مشترک در مورد افغانستان با کشورهای منطقه به توافق رسیدهایم.
- ویست: اشتراک کنندهگان نشست دوحه به تعامل خود برای ارایۀ کمکهای حیاتی به افغانستان ادامه میدهد.
- روز جهانی آزادی مطبوعات؛ یوناما میگوید، محدودیتها بر رسانهها در افغانستان افزایش یافتهاست.
- مجاهد: در کنار رسانهها ایستادهایم و از آن حمایت میکنیم.
- چین: جامعۀ جهانی باید گفتگوها و تعامل خود را با حکومت سرپرست افغانستان افزایش دهد.
- ملل متحد: به فعالیتهای خود در افغانستان ادامه میدهیم.
تلفات
هفتۀ گذشته در رویدادهای مختلف در سراسر کشور هشت تن کشته و هشت تن دیگر زخمی شده بودند.
مقامهای امنیتی میگویند، از میان هشت تن که مشغول سرقت از یک خانه در مربوطات حوزۀ ۱۶ امنیتی شهر کابل بودند، هفت تن آنان را بازداشت و یک تن دیگرشان که دست به مقاومت زد، کشتهاند و فردی در کابل یک جوان را پس از مشاجرۀ لفظی کشته و برادرش را زخمی کردهاست.
گزارشها نشان میدهد که افراد مسلح ناشناس جوانی در لوگر و یک بزرگ قومی را در بلخ کشتهاند، جسد یک جوان در غزنی و جسد دختری در ارزگان پیدا شدهاست.
مقامهای محلی میگویند، در پی منازعه بر سر زمین در ننگرهار هفت تن زخمی شدهاند و در رویداد مشابهی در لوگر یک تن جان خود را از دست دادهاست.
طبق گزارشها، یک تراکتور در لوگر مورد انفجار ماین قرار گرفته که در نتیجه رانندۀ آن کشته شدهاست.
یادآوری: آمار یادشدۀ این تلفات بر اساس گزارشهای رسیده به پژواک نشان داده شدهاست، اما ممکن در مودر برخی رویدادها گرازشها را بدست نیاورده باشد و یا منابع آمار دقیق تلفات را اعلام نکرده باشند.
طبق معلومات منابع، هفتۀ ماقبل در رویدادهای مختلف در سراسر کشور ۱۳ تن کشته و ۱۱ تن دیگر زخمی شده بودند.
این درحالی است که قبل از وقوع تحول سیاسی در ماه اسد سال ماقبل در کشور، هر هفته در جنگها صدها فرد ملکی و افراد جناحهای درگیر کشته و زخمی میشدند.
نشست ملل متحد پیرامون افغانستان در دوحه
هفتۀ گذشته نشست دو روزۀ سازمان ملل متحد با حضورداشت نمایندهگان ویژۀ حدود ۲۲ کشور و دو سازمان بینالمللی در دوحه، پایتخت قطر برگزار شد.
انتونیو گوترش، سرمنشی ملل متحد در پایان این نشست گفتهاست که روی ایجاد یک «رویکرد مشترک» در مورد افغانستان با کشورهای منطقه به توافق رسیدهاند.
او گفتهاست، این نشست برای «به رسمیت شناختن حکومت طالبان» برگزار نشده بود، بلکه هدف آن یافتن یک رویکرد مشترک با کشورهای منطقه بودهاست.
هرچند موصوف جزئیات بیشتر را در مورد رویکرد مشترک ارایه نکرده، اما گفتهاست که در آینده نیز نشست دیگری برگزار خواهد شد.
همچنان، توماس ویست، نمایندۀ ویژۀ امریکا برای افغانستان گفتهاست، نشست دوحه برای به رسمیت شناختن امارت اسلامی نبود، بلکه به هدف بحث روی یک رویکرد در مورد افغانستان برگزار شده بود و شرکت کنندگان آن به تعامل خود برای ارایۀ کمکهای حیاتی به افغانستان ادامه میدهند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی گفتهاست، حکومت سرپرست افغانستان خواستار تعامل با جهان است و از کشورها و سازمانهای بینالمللی میخواهد که از نمایندهگان امارت اسلامی نیز برای اشتراک در این چنین نشستها دعوت کنند.
قبل از این نشست، شماری از نهادهای مدنی با ارسال نامهیی به سرمنشی سازمان ملل متحد گفته بودند، مردم افغانستان به نتایج این نشست امیدوارند و انتظار دارند که این نشست مشکلات کشورشان را از میان بردارد.
هرچند از نمایندهگان حکومت سرپرست افغانستان به نشست دوحه دعوت نشده بود، اما سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی ا.ا.ا در قطر با نمایندهگان چین و بریتانیا برای افغانستان دیدار و با آنان در رابطه به وضعیت افغانستان، تعامل و اتصال منطقوی گفتگو کرد.
بر اساس گزارشها، تام ویست نمایندۀ ویژۀ امریکا برای افغانستان گفتهاست که نشست دوحه بیشتر روی مبارزه با تروریزم، حقوق زنان و دختران، بحران انسانی و جلوگیری از مواد مخدر متمرکز بود.
نشست شانگهای
نشست وزیران خارجۀ کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای روز جمعه گذشته به میزبانی هند آغاز شدهاست و برای دو روز ادامه خواهد داشت.
بلاول بوتو زرداری، وزیر خارجۀ پاکستان در این نشست خواستار از بین بردن تهدید تروریزم شده و گفتهاست، یک افغانستان صلحآمیز و باثبات کلید صلح جهانی است.
در این نشست، جی شنکر وزیر خارجۀ هند گفتهاست، ایجاد حکومت همهشمول در افغانستان، مبارزه با تروریزم و رعایت حقوق زنان در اولویت این سازمان قرار دارد.
از سوییهم سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی امارت اسلامی در قطر در واکنش به این نشست گفتهاست، هر نشستی که در رابطه به افغانستان برگزار میشود، باید در آن در مورد حل مشکلات موجود و به رسمیت شناختن امارت اسلامی بحث شود.
در همین حال، حافظ ضیااحمد تکل معاون سخنگوی وزارت امور خارجۀ افغانستان میگوید، در نشست سازمان پیمان امنیت جمعی علاوه بر گفتگو در مورد مسایل امنیتی، سیاسی و اقتصادی افغانستان، روی همکاری کشورهای منطقه با امارت اسلامی جهت مبازره با ترورویزم و مواد مخدر نیز تاکید شدهاست.
روز جهانی آزادی مطبوعات
سوم ماه می مصادف است با روز جهانی آزادی مطبوعات و این روز از سوی ملل متحد به رسمیت شناخته شدهاست.
سازمان ملل به مناسبت این روز، در مورد آیندۀ رسانههای افغانستان ابراز نگرانی کرده میگوید که محدودیتها بر رسانهها از سوی حکومت سرپرست افزایش یافته و خبرنگاران مجبور اند که در فضای ترس و خطر فعالیت کنند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی در این رابطه گفتهاست که ارزش مطبوعات در هیچ کشوری بر کسی پوشیده نیست و فعالیت بیطرفانۀ مطبوعات سبب پیشرفت جامعه میگردد که صدای ملت را به حکومت و اقدامات و اعمال حکومت را به ملت میرسانند.
همچنان، مقامهای وزارت اطلاعات و فرهنگ میگویند، امارت اسلامی کدام رویکرد و پالیسی جدید را برای رسانهها نیاوردهاست و در پرتو ارزشهای اسلامی و ملی به آزادی مطبوعات متعهد است.
دفتر حمایت از رسانههای آزاد (نی) گفتهاست که پس از تحولات سیاسی به دلیل مشکلات اقتصادی در کشور بیش از نیمی از رسانههای آزاد فعالیتهای خود را متوقف کردهاند.
تاکید بر تعامل و گفتگوها با حکومت سرپرست
مایونینگ، سخنگوی وزارت امور خارجۀ چین گفتهاست که جامعۀ جهانی باید گفتگوها و تعامل خود را با حکومت سرپرست افغانستان افزایش دهد. وی افزود، جهان باید حکومت سرپرست افغانستان را برای ایجاد حکومت همهشمول و گسترش روابط دوستانه با همسایهگان تشویق کند.
همچنان، حامد کرزی رئیس جمهور پیشین افغانستان و توماس نیکلاسن نمایندۀ اتحادیۀ اروپایی برای افغانستان ضمن تاکید بر بازگشایی مکاتب و پوهنتونها بهر روی دختران و بازگشت زنان به وظایفشان، دیالوگ ملی را برای ثبات دایمی در افغانستان مهم دانستهاند.
ایران و هند از وضعیت بشری در افغانستان ابراز نگرانی کرده و از ایجاد حکومت همهشمول در این کشور اعلام حمایت کردهاند.
ادامۀ فعالیتهای نهادهای بینالمللی در افغانستان
سازمان ملل گفتهاست، هرچند با ممنوعیت کار زنان در ادارات آنان از سوی حکومت سرپرست، سطح کمکها کاهش یافته، اما آنان با وجود مشکلات نمیتوانند از تعامل دست بردارند.
سازمان ملل پس از ممنوعیت کار زنان در ادارات این سازمان در افغانستان، از پنجم اپریل تا پنجم می کار کارمندان خود را به تعلیق انداخت و از آنان خواست تا به وظایفشان حاضر نشوند.
هرچند ملل متحد گفتهاست که نهادهای بینالمللی در افغانستان به فعالیتهای خود ادامه میدهد، اما میافزاید که نتایج به تعلیق آوردن کار کارمندان این سازمان در افغانستان را در چند روز آینده اعلام خواهد کرد.
در همین زمان، جیلین ترگس معاون کمیشنری عالی سازمان ملل در امور پناهندهگان (یوانایچسیآر) – که هفتۀ گذشته به کابل آمده بود – گفتهاست که به فعالیتهای خود در افغانستان ادامه میدهند و نیز در مورد کار زنان در ادارت آنان با حکومت سرپرست گفتگو میکند.
بازدیدها: 121
تماس با ما
خبرنامه
ارسال گزارش
اپلیکیشن موبایل پژواک