شهر خوست (پژواک، ۷ جوزا ۱۴۰۲): مسؤولین شماری از پوهنتونهای خصوصی در خوست میگویند که پوهنتونهای شان به دلیل کاهش محصلین در استانۀ سقوط قرار دارند.
آنان میافزایند، جذب محصلین در پوهنتونهای خصوصی به دلیل مشکلات اقتصادی و برخی موارد دیگر کاهش یافتهاست.
هرچند در این مورد ارقام دقیق در خوست وجود ندارد اما اتحادیۀ مؤسسات تحصیلات عالی و پوهنتونهای خصوصی گفتهاند که تعداد محصلین پوهنتونهای خصوصی در افغانستان ۴۰ درصد کاهش یافتهاست.
این اتحادیه مشکلات اقتصادی و وضع ممنوعیت بر محصلین دختر از سوی حکومت سرپرست از عوامل عمدۀ کاهش جذب محصلین عنوان کردهاست.
گلمحمد جنتزی، رئیس پوهنتون خصوصی تحصیلات عالی احمدشاه ابدالی در خوست میگوید، در این اواخر تعداد محصلین آنان کاهش یافته و با این کار روند تحصیلی نیز با کندی مواجه شدهاست.
موصوف به آژانس خبری پژواک گفت، اگر وضعیت به همین منوال ادامه یابد، ممکن در آیندۀ نزدیک دروازههای تعداد زیادی از پوهنتونهای خصوصی به دلیل مشکلات اقتصادی بسته شود.
وی میگوید: «با رویکار آمدن امارت اسلامی، اکنون بخش دختران تقریبا فلج شدهاست؛ محصلان ما مشکلات زیادی دارند و ما نیز با مشکلات اقتصادی روبه رو هستیم، علاوه بر این مالیات مستوفیت و شاروالی را نیز پرداخت میکنیم.»
سیداحمد سعیدی، معاون امور محصلان پوهنتون خصوصی پامیر در این ولایت با اشاره به مشکلات اقتصادی مردم میگوید که شماری از جوانان تلاش دارند به خارج از کشور بروند، به همین دلیل در پوهنتون ثبتنام نمیکنند.
وی به پژواک گفت: «در مقایسه با گذشته تفاوت دارد؛ زیرا اکثریت محصلان در گذشته وظیفه داشتند و اکنون اکثریت مردم بیکار اند؛ برخی محصلان از تحصیلات کشیدند، برخی محصلین به کشورهای خارج رفتند و تعداد محصلین کاهش یافتهاست.»
در همین حال، محصلان پوهنتونهای خصوصی نیز میگویند که شمار زیادی از محصلین تحصیلات شان را به دلیل وضعیت بد اقتصادی در نیمه رها کردهاند.
داوود یکی از محصلین به پژواک گفت که حکومت باید برای بهترشدن این وضعیت حداقل مالیات پوهنتونهای خصوصی را کاهش دهد و همچنان مسؤولین پوهنتونها نیز فیس محصلان را کم کنند.
ثناالله محصل دیگر میگوید: «به دلیل مشکلات اقتصادی بسیاری محصلان پوهنځیهای خود را ترک کرده و فیسی که از سوی پوهنتون تعیین شده، پرداخت کرده نمیتوانند، به همین دلیل آنان پوهنتون را ترک کردند. مشکلات اقتصادی در برابر محصلان چالش بزرگی است که برای تحصیلات آنان در سکتور خصوصی مشکلاتی را ایجاد میکنند، اگر برای حل این مشکل یک طرح عملی ایجاد شود، بسیار کار خوب خواهد شد.»
وزارت تحصیلات عالی به تماس پژواک در این باره پاسخ نداد.
چند روز قبل عبدالسلام حنفی، معاون اداری رییسالوزرا در نشستی که به هدف رشد و حمایت از سکتور خصوصی برگزار شده بود، گفته بود که چهار درصد از مالیۀ انتفاعی ربعوار در سال مالی ۱۴۰۲ برای پوهنتونها، مدارس و مکاتب معاف شدهاست.
این در حالی است که علاوه بر خوست مسؤولین پوهنتونهای خصوصی در شماری از ولایات دیگر نیز شکایات مشابهی داشتند و گفته بودند که در این اواخر تعداد محصلان آنان کاهش یافتهاست.
بازدیدها: 141
تماس با ما
خبرنامه
ارسال گزارش
اپلیکیشن موبایل پژواک