Language

Don't you have an account with Pajhwok Afghan News?

Click here to subscribe.

هفتۀ گذشته ۱۵ تن در افغانستان کشته و شمار دیگری زخمی شده بودند

هفتۀ گذشته ۱۵ تن در افغانستان کشته و شمار دیگری زخمی شده بودند

کابل (پژواک، ۱۳ جوزا  ۱۴۰۲): هفتۀ گذشته نمایندۀ ويژۀ سرمنشی ملل متحد با امیرخان متقی در مورد نقشه‌راه تعامل صحبت کرد، سران کشورهای آسیای مرکزی و اتحادیۀ اروپا بر تأمین حقوق زنان در افغانستان تاکید ورزیدند و ذبیح‌الله مجاهد گفت که گام‌هایی در زمینۀ حقوق و آموزش زنان برداشته می‌شود.

خبرهای مهم هفتۀ گذشته

  • نمایندۀ ویژۀ سرمنشی ملل متحد با مولوی امیرخان متقی در مورد نقشه‌راه تعامل در آینده گفتگو کرده‌است.
  • سران آسیای مرکزی و اتحادیۀ اروپا بر ایجاد حکومت فراگیر و تأمین حقوق زنان در افغانستان تاکید کردند.
  • مجاهد: حکومت همه‌شمول است، مسایل داخلی به افغان‌ها واگذار شود و در زمینۀ حقوق و آموزش زنان نیز گام‌هایی برداشته می‌شود.
  • نظامانی: پاکستان همواره نظر مثبت خود را پیرامون تعامل با امارت اسلامی با جهان در میان گذاشته‌است.
  • کابل روی تفاهم دو جانبه برای حل موضوع آب با تهران تاکید می‌کند.
  • ایران: گفتگوها با کابل در مورد آب هملند موفقانه ادامه دارد، انتظار می‌‎رود نتایج خوبی در پی داشته باشد.
  • بانک جهانی می‌گوید، تغییر مثبت در وضعیت اقتصادی افغانستان به میان آمده‌است.
  • بانک انکشافی اسلامی به ارزش هشت اعشاریه یک میلیون دالر قراردادهای کمکی را با افغانستان امضاء کرد.
  • یو‌ان‌اچ‌سی‌آر: به حمایت از افغان‌ها، به ‌ویژه بیجاشده‌گان و عودت‌کننده‌گان ادامه می‌دهیم.

هفتۀ گذشته در پی رویدادهای مختلف در سراسر کشور ۱۵ تن کشته و بیش از ۱۱ تن دیگر زخمی شده بودند.

مقام‌ها می‌گویند، نیروهای امنیتی یک قوماندان گروه «داعش» و همکار وی را در ننگرهار کشته‌اند و در درگیری میان افراد امنیتی و سارقان مسلح در کابل یک سارق کشته شده‌است.

گزارش‌ها نشان می‌دهد که افراد مسلح ناشناس تاجری را در قندهار و دو تن را در باغیس کشته‌ و یک تن دیگر را زخمی کرده‌اند، در انفجار گلولۀ هاوان در میدان‌وردک سه تن جان باخته و یک تن دیگر زخمی شده‌است، در انفجار ماین بجامانده از جنگ‌های گذشته در لوگر یک تن جان باخته و در نتیجۀ انفجار یک گلولۀ کهنه در نورستان سه کودک زخمی شده‌اند.

همچنان، به اساس گزارش‌ها، در پی منازعه برسر زمین در میدان‌وردک یک تن کشته شده‌است، در حادثۀ مشابهی در ننگرهار نیز یک فرد کهن‌سال کشته شده، در منازعه میان دو خانواده در نورستان چهار تن زخمی شده‌اند و فردی در ننگرهار برادر و برادرزاده‌اش را کشته‌ و مادر و برادر دیگر خود را زخمی کرده‌است.

وزارت امور داخله گفته‌است، مرزبانان ایرانی به سمت افغانستان در مربوطات نیمروز تیراندازی کرده که با واکنش متقابل مواجه شده‌ و در پی  درگیری از هر دو طرف  یک – یک تن کشته و شمار زیادی نیز زخمی شده‌اند.

یادآوری: آمار یادشدۀ این تلفات بر

 اساس گزارش‌های رسیده به پژواک نشان داده شده‌است، اما ممکن در مودر برخی رویدادها گرازش‌ها را بدست نیاورده باشد و یا منابع آمار دقیق تلفات را اعلام نکرده باشند.

طبق معلومات منابع، هفتۀ ماقبل در رویدادهای مختلف در سراسر کشور ۱۹ تن کشته و چهار تن دیگر زخمی شده بودند.

این در حالی است که قبل از وقوع تحول سیاسی در ماه اسد سال ماقبل در کشور، هر هفته در جنگ‌ها صدها فرد ملکی و افراد جناح‌های درگیر کشته و زخمی می‌شدند.

تأکید بر تشکیل حکومت فراگیر

روز گذشته، سران کشورهای آسیای مرکز و اتحادیۀ اروپا در نشستی در قرغزستان تعهد خود را نسبت به‎ پیشرفت، امنیت، صلح و ثبات افغانستان ابراز داشته و بر ایجاد حکومت همه‌شمول و تأمین حقوق زنان در این کشور تاکید کرده‌اند.

ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی امارت اسلامی در این باره به پژواک گفت که حکومت سرپرست شامل تمام اقوام می‌باشد. او می‌گوید: «مسایلی که مسایل داخلی افغانستان است، باید به افغان‌ها واگذار شود و روی بخش‌هایی که آن‌ها از آن ابراز نگرانی کرده، کار می‌کنیم.» او افزود که پیرامون حقوق و آموزش زنان نیز گام‌هایی برداشته می‌شود.

دید و بازدید مقام‌ها

مولوی امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجۀ افغانستان در دیدار با روزا اوتوتبایوا، نمایندۀ ویژۀ ملل‌متحد در مورد تعامل بین افغانستان و جامعۀجهانی، وضعیت جاری افغانستان و منطقه و نقشه‌راه تعامل در آینده گفتگو کرد.

همچنان، عبیدالرحمن نظامانی، شارژدافیر پاکستان در افغانستان در دیدار با مولوی عبدالکبیر، کفیل و معاون سیاسی ریاست‎الوزاء گفته‌است که برای توسعۀ داد و ستد تجارتی میان دو کشور زمینه‌ مساعد شده‌ و آنان آمادۀ هر نوع کمک در این زمینه می‌باشند.

نظامانی گفته‌است، مقام‌های پاکستانی همواره نظر مثبت خود را در مورد تعامل، آزادی دارایی‌های منجمدشدۀ افغان‌ها و افزایش کمک‌های بشری به امارت اسلامی با جهان در میان گذاشته‌است.

این در حالی است که آژآنس رویترز به نقل از یک منبع گفته‌است، نخست وزیر قطر که بیست روز قبل (۲۱ ثور) به قندهار سفر کرده بود، با رهبر امارت اسلامی گفتگو کرده‌‎، اما حکومت سرپرست تاکنون در این باره چیزی نگفته‌است.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی در آن زمان گفته بود که نخست وزیر قطر در ملاقات با ملا محمدحسن آخند، رئیس‌الوزراء پیرامون «همکاری‌ها در زمینه‌های معارف، صحت و اقتصاد» گفتگو کرده‌است.

اما رویترز در گزارشی نگاشته‌است که محمد بن عبدالرحمن آل‎ثانی، نخست‌وزیر قطر در این سفر با مولوی هبت‌الله آخندزاده، رهبر امارت اسلامی نیز دیدار کرده و هر دو طرف در مورد آموزش دختران و ممنوعیت کار زنان در مؤسسات غیردولتی و بیرون رفت افغانستان از انزوای بین‌المللی گفتگو کرده‌اند.

آب هلمند و حق‌آبۀ ایران

ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران هفتۀ ماقبل با لحن تهدیدآمیز از حکومت سرپرست افغانستان خواستار حق‌آبه ایران از دریای هلمند شد.

اما ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی در پاسخ به اظهارات رئیس جمهور ایران گفت: «مقام‌های ایران نخست معلومات‌شان را از راه‌های قانونی تکمیل و سپس درخواست خود را با الفاظ مناسب مطرح کنند، اینکه واقعیت درست مطالعه نشده باشد و اظهاراتی بیان می‌شود که فضای سیاسی میان دو برادر و کشورهای مسلمان خراب کرده می‌تواند، این به نفع هیچ طرف نیست و باید تکرار نشود.»

حکومت سرپرست افغانستان اجرای معاهدۀ سال ۱۳۵۱ هجری شمسی در خصوص آب هلمند بین دو کشور را راه‌حل مناسب برای مشکل حق‌آبۀ ایران دانسته‌است.

مولوی امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجۀ افغانستان هفتۀ گذشته در دیدار با حسن کاظمی قمی، سفیر ایران در کابل در مورد حق‌آبۀ این کشور گفته‌است که مسایل میان دو طرف از مجرای گفتگوی و تفاهم دو جانبه بهتر حل شده می‌تواند.

هفتۀ گذشته، امیرعلی حاجی‌زاده قوماندان نیروهای هوایی سپاه پاسداران ایران گفت، «دشمنان» در تلاش اند تا تنش اخیر میان افغانستان و ایران را به جنگ مبدل کنند، اما هرگز چنین نخواهد شد نباید چنین مسایل بزرگ نشان داده شود.

حسین امیر عبداللهیان، وزیر خارجۀ ایران گفته‌است، گفتگوها با حکومت سرپرست افغانستان در مورد آب هلمند موفقانه ادامه دارد و انتظار می‌رود نتایج خوبی را در پی داشته باشد.

این در حالی است که شماری از افغان‌ها از موضع امارت اسلامی در مورد حق‌آبۀ ایران حمایت نموده‌، برخی در بدل آب از ایران تیل می‌خواهند و شماری دیگر می‌گویند که آب اشک‌ کوه‌های سر به فلک کشیدۀ شان است و اول باید زمین‌های خود را سیراب کند.

وضعیت اقتصادی افغانستان

بانک جهانی در گزارش اخیرش گفته‌است که بهای مواد خوراکی و نفتی کاهش یافته، ارزش پول افغانی در برابر اسعار خارجی ثابت باقی مانده‌، علاوه بر افزایش میزان صادرات میزان واردات و عواید ملی نیز افزایش یاقته‌است‌، معاشات کارمندان دولتی به‌موقع پرداخت شده، میزان تولید مواد غذایی در داخل کشور افزایش یافته و در زمینۀ دریافت پول از بانک‎ها نیز تسهیلاتی فراهم شده‌است.

امارت اسلامی از گزارش اخیر بانک جهانی استقبال کرده و از این بانک خواسته‌است که کار پروژه‌های نیمه‌تمام خود در افغانستان را از سر گیرد.

ادامۀ کمک‌ها

بانک انکشافی اسلامی به ارزش هشت اعشاریه یک میلیون دالر قراردادهای کمکی را با افغانستان امضاء نمود و برنامۀ جهانی غذای سازمان ملل بیش از ۳۰ هزار تُن مواد خوراکی را در ماه اپریل سال جاری به افغانستان وارد کرده‌است.

کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهنده‌گان گفته‌است که به حمایت از افغان‌ها، به‌ویژه بیجاشده‌گان و عودت کننده‌گان ادامه می‌دهد.

بازدیدها: 147

GET IN TOUCH

SUGGEST A STORY

آژانس خبری پژواک علاقمند است تا گزارش های شما را نشر کند. در صورت تمایل با کلیک کردن بر روی این لینک با ما تماس بگیرید.

PAJHWOK MOBILE APP

اپلیکیشن پژواک را بر روی تلفن هوشمند خود نصب کنید تا آخرین خبرهای ما را دریافت کنید. بیشتر