قندهار (پژواک، ۱۴ جوزا ۱۴۰۲): باغداران قندهار میگویند، به دلیل نبود سردخانهها در این ولایت میوهجات شان همهساله به قیمت ناچیز به فروش میرسد؛ زیرا آنان ناگزیر اند تا میوهها را به محض رسیدن به ثمر بفروشند.
آنان میگویند، وقتی فصل برداشت حاصلات میوهجات داخلی به پایان رسد، میوهها از کشورهای خارجی وارد میشود و به قیمت بلند به فروش میرسد؛ در حالی که میوههای وطنی نسبت به میوۀ خارجی به گونۀ طبیعی به ثمر رسیده و خوشمزه میباشد.
این باغداران خواهان ساخت سردخانهها در این ولایت اند، تا بتوانند محصولات خود را برای مدتی نگهداری نموده و سپس به نرخ مناسب به فروش برسانند.
یکی از باغداران بهنام عبدالصمد میگوید: «زمانی که میوۀ ما به حاصل برسد باید آن را در یک یا دو روز بفروشیم که در غیر آن فاسد میشود؛ اگر سردخانه میداشتیم، میتوانستیم میوه را یک یا دو ماه نگهداری کنیم.»
سیدالله باغدار دیگری نیز میگوید، امسال حاصلات زردالو، آلو، آلوچه و شفتالو خوب بود، اما قیمت آن پایین میباشد.
وی افزود: «زمانی که حاصلات میوۀ خود را جمعآوری کنیم نخست باید آن را صادر و یا در همینجا بفروشیم که در غیر آن فاسد میشود؛ زمانی که زمینۀ صادرات آن فراهم نباشد و میوه در خارج ارزان باشد، باید نگهداری کنیم و برای نگهداری آن سردخانهها بسیار مهم است.»
اما مسؤولین اتاق تجارت قندهار میگویند، هرچند قندهار در زمینۀ تولیدات میوه یکی از ولایتهای مهم کشور به شمار میرود، اما تاکنون سرخانههای فعال در آن وجود ندارد.
آنان میگویند، برای نگهداری میوههای تازه موجودیت سردخانهها بسیار مهم میباشد.
انجنیر عبدالباقی بینا، معاون اتاق تجارت قندهار به آژانس خبری پژواک گفت، برای نگهداری میوهها در این ولایت یک سردخانه وجود دارد که به کمک هند ساخته شدهاست، اما مشکل این است که هوای سرد آن به یک اندازه است، یعنی اگر هر نوع میوه و محصولات دیگر در آن گذاشته میشود، در هوای یکسان نگهداری میشود.
به گفتۀ وی، درجۀ سردی هوای سردخانهها برای نگهداری میوهها وسایر محصولات متفاوت است، اما این سردخانۀ موجود دارای یک نوع هوا میباشد که مناسب نیست.
موصوف گفت: «برای نگهداری میوهها موجودیت سرخانهها بسیار مهم است اما در حال حاضر ما تنها یک سردخانه داریم که کچالو و سایر محصولات در آن نگهداری میکنیم، اما مشکل این است که برای تمام میوهها و محصولات مناسب نسیت، زیرا هوای آن یکسان بوده و طبقههای داخلی ندارد.»
به گفتۀ وی، برای سردخانهها برق ضروری میباشد اما نسبت به گذشته برق قندهار بهتر شدهاست، پس انتظار دارند تا مسؤولین در زمینۀ ساخت سردخانهها توجه داشته باشند.
بینا افزود، تاکنون به ارزش ۳۷۶ هزار و ۹۶۰ دالر، ۶۰۸ تُن زردالو و به ارزش ۵۳۴ هزار دالر ۱۶۴ تُن تربوز به خارج صادر شدهاست.
در هیمن حال، مسؤولین ریاست زراعت و مالداری میگویند، در تلاش ایجاد سردخانههای برای نگهداری میوهها میباشند.
آنان میافزایند، سردخانۀ ساخته شده به کمک هند را نیز طوری ترمیم میکنند که قابلیت نگهداری هر نوع میوه را داشته باشد.
مولوی شمسالرحمن موسی، آمر امور زراعتی ریاست زراعت و مالداری قندهار در مورد گفت: «موضوع سردخانهها را با وزارت در میان گذاشتهایم، تلاش میکنیم تا هم سردخانههای جدید ساخته شود و هم سردخانۀ ساخته شده به کمک هند ترمیم کنیم، تا هر نوع میوه در آن نگهداری شود.»
باغداران و تاجراین میوه در قندهار افزون بر نبود سردخانهها، همه ساله در فصل جمعآوری حاصلات از مسدود بودن راهها نیز شکایت میکنند، اما مسؤولین میگویند که امسال تلاش خواهند کرد تا در زمان برداشت حاصلات هیچگونه موانعی ایجاد نشود.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP