زبان

آیا حساب کاربری در سایت پژواک ندارید؟

برای اشتراک اینجا کلیک کنید.

مسؤولین پوهنتون‌های خصوصی در تخار از کاهش شمار محصلان نگران اند

مسؤولین پوهنتون‌های خصوصی در تخار از کاهش شمار محصلان نگران اند

author avatar
18 Jun 2023 - 13:52
مسؤولین پوهنتون‌های خصوصی در تخار از کاهش شمار محصلان نگران اند
author avatar
18 Jun 2023 - 13:52

تالقان (پژواک، ۲۸ جوزا ۱۴۰۲): مسؤولین برخی مؤسسات تحصیلات عالی در تخار از مشکلات ناشی از ترک تحصیل محصلان ابراز نگرانی نموده می‌گویند که شمار محصلین در پوهنتون‌های خصوصی این ولایت ۸۰ درصد کاهش یافته‌است.

آنان می‌گویند که تحولات اخیر، فرار مغزها از کشور، فقر اقتصادی و ناامیدی جوانان از بهر نبود زمینه اشتغال‌زایی در کشور از دلایلی می‌‌باشد که جوانان به ادامۀ تحصیل کم‌علاقه شده‌اند و ادامۀ این وضعیت ورشکستگی تمام  بوده و از حکومت خواستار توجه در این راستا می‌باشند.

عبدالمعروف عارفی، رئيس پوهنتون خصوصی راه سعادت به آژانس خبری پژواک گفت: «پس از تحولات اخیر تعداد محصلین به‌گونۀ چشمگیری کاهش یافته، پیش از تحولات ۳۵۰۰ محصیل داشتیم که یک یک مجموعۀ آنان را دختران تشکیل می‌داد که اکنون اجازۀ تحصیل را ندارند ، فعلا ۷۰۰ محصل داریم که خود کاهش بی‌پیشینه را نشان می‌دهد.»

وی فرار مغزها، دامن‌گیرشدن فقر اقتصادی در میان خانواده‌ها و نبود انگیزه و امید برای اشتغال‌زایی پس از فراغت از پوهنتون را از دلایلی می‌داند که سبب ترک تحصیل جوانان در نهادهای خصوصی و باعث نگرانی آنان شده‌است.

موصوف در ادامه گفت، در هر صنف درسی که قبلا ۵۰ محصل وجود داشت اکنون ۱۰ محصل حضور دارد و یک تعداد پوهنتون‌های خصوصی یا اکنون فعالیت خود را به حالت تعلیق درآورده و یا هم به‌فروش گذاشته شده که این وضعیت نگران کننده می‌باشد.

وی از حکومت سرپرست خواستار توجه در این راستا است.

ذبیح‌الله خالد، معاون علمی مؤسسۀ تحصیلات عالی خصوصی پیمان در تخار نیز با ابراز نگرانی به پژواک گفت که  تحولات اخیر تأثیرات منفی زیادی بالای نهادهای تحصیلی در کشور داشته‌است که از جمله ممنوعیت تعلیم و تحصیل دختران از سوی حکومت سرپرست و مشکلات اقتصادی از دلایلی می‌باشد که میزان علاقه‌مندی جوانان به تحصیل کم‌رنگ شده‌است.

به گفتۀ وی، این نهاد خصوصی پیش از تحولات بیش از یک هزار محصل داشت اما اکنون بالاتر از ۲۰۰ محصل ندارد که این کاهش ۸۰ درصدی شمار محصیلن را نشان می‌دهد.»

موصوف وضعیت موجود نهادهای تحصیلی را در کشور نگران‌کننده دانسته می‌افزاید که همه دلسرد هستند و تلاش‌ها اکنون وابسته به پیدا کردن لقمه نانی شده‌است تا ادامۀ تحصیل.

وی  از حکومت سرپرست همچنان خواستار حمایت از نهادهای تحصیلی در کشور می‌باشد.

در همین حال، برخی از آگاهان امور و استادان پوهنتون، ورشکستگی نهادهای تحصیلی خصوصی را خطر جدی برای آیندۀ کشور می‌دانند.

صفی‌الله فایز، استاد پوهنتون در تخار در گفتگو با پژواک گفت، اگر پوهنتون‌های خصوصی با ورشکستگی مواجه شوند، نصف از جامعۀ این ولایت از نعمت تحصیل محروم می‌شود، چون پوهنتون‌های دولتی نمی‌توانند نیازمندی‌های نسل امروز را مرفوع نماید و ظرفیت جذب همه را نیز ندارند.

به گفتۀ وی، اگر نهادهای خصوصی حمایت نشوند جوانان از درس و تحصیل باز می‌مانند و این خود خطر جدی برای آیندۀ یک کشور می‌تواند باشد.

حنفی پارسا، آگاه امور در تخار وضعیت پوهنتون‌های خصوصی را نگران کننده دانسته به پژواک‌ گفت، ورشکستگی نهادهای خصوصی پیامدهای منفی بیشتر دارد.

به گفتۀ وی،  در ۲۰ سال گذشته نهادهای خصوصی شاهد رشد چشم‌گیری بوده، حالا که به یکباره‌گی‌ با رکود مواجه شوند، سبب می‌گردد که هزاران محصل از ادامۀ تحصل باز بمانند، هزاران کارمند وظایف خود را از دست دهند.

موصوف علاوه کرد: «سالانه از این طریق میلیون‌ها افغانی به خزانۀ دولت واریز می‌گردید که عدم ‌توجه در این بخش سبب می‌شودف دروازۀ این عواید نیز به‌روی دولت بسته شود، افراد سرمایه‌گذار علاقه برای سرمایه‌گذاری نمی‌داشته باشند و از همه مهمتر اینکه بخش اکادمیک و تحصیلی کشور نیز آسیب جدی را تجربه خواهد کرد که خود پیامد منفی برای یک کشور جنگ‌زده محسوب می‌شود.»

مسؤولین محلی در ولایت تخار و وزارت تحصیلات عالی در مورد این نگرانی‌ها ابراز نظر نکردند.

اما چندی قبل عبدالسلام حنفی، معاون اداری رییس‌الوزرا در نشستی که به هدف رشد و حمایت از سکتور خصوصی برگزار شده بود گفت که چهار درصد از مالیۀ انتفاعی ربع‌وار در سال مالی ۱۴۰۲ برای پوهنتون‌ها، مدارس و مکاتب معاف شده‌است.

ازسویی‌هم، محمدکریم ناصری مسؤول مطبوعات اتحادیۀ پوهنتون‌های خصوصی افغانستان در صحبت با پژواک گفت که برنامه‌هایی را روی دست گرفته‌اند تا شوق و علاقۀ جوانان برای تعلیم و تحصیل بیشتر شود که در این خصوص با رهبری وزارت تحصیلات عالی نیز صحبت شده‌است.

موصوف علاوه کرد که حکومت برای حمایت از مؤسسات تحصیلات عالی خصوصی یک کمیسیون ویژه را در هماهنگی با مسؤولین پوهنتون‌های خصوصی تشکیل داده‌است که در نتیجۀ آن چهار درصد مالیات معاف شده و تلاش‌ها نیز جریان دارد تا برق نهادهای تحصیلی از تجارتی به رهایشی نیز تبدیل گردد تا از رکود جلوگیری گردد.

موصوف مشکلات اقتصادی را از دلایل کم‌علاقه شدن محصلین به ادامۀ تحصیل دانسته اطمینان می‌دهد که تلاش‌ها برای حمایت و استوار نگهداشتن پوهنتون‌های خصوصی در هماهنگی با حکومت جریان دارد.

به گفتۀ وی، در ۲۴ ولایت کشور حدود ۱۴۰ پوهنتون و مؤسسۀ تحصیلات عالی خصوصی فعالیت داشتند که اکنون با مشکلات اقتصادی مواجه شده‌است، اما تلاش‌ها مبنی بر حل مشکلات همچنان ادامه دارد.

بازدیدها: 95

تماس با ما

ارسال گزارش

آژانس خبری پژواک علاقمند است تا گزارش های شما را نشر کند. در صورت تمایل با کلیک کردن بر روی این لینک با ما تماس بگیرید.

اپلیکیشن موبایل پژواک

اپلیکیشن پژواک را بر روی تلفن هوشمند خود نصب کنید تا آخرین خبرهای ما را دریافت کنید. بیشتر