هرات (پژواک، ۶ اسد ۱۴۰۲): با بیشتر شدن نگرانیها از حفر چاههای عمیق از سوی زمینداران در مرکز و ولسوالیهای هرات، ادارۀ محلی این ولایت میگوید که بخاطر جلوگیری از کاهش آبهای زیرزمینی بندهای کوچک ساخته میشود.
استفادۀ بیرویه از آبهای زیرزمینی توسط انرژی آفتابی و حفر روزافزون چاههای عمیق از سوی دهقانان در هرات، نگرانیها را بابت کمبود منابع آب زیرزمینی در سالهای آینده در این ولایت به وجود آوردهاست.
انجنیر محمودشاه حیدریان یکتن از استادان انستیتیوت زراعت این ولایت در صحبت با پژواک میگوید، در صورتیکه محدویتهای لازم برای حفر چاههای عمیق توسط حکومت وضع نشود، سطح آبهای زیرزمینی بهطور نگرانکننده در سالهای آینده کاهش خواهد یافت.
موصوف تاکید دارد که اگر انرژی آفتاب رایگان است اما آب ارزش حیاتی دارد و باید بهگونۀ مناسب از آن استفاده گردد.
نامبرده از ادارۀ محلی این ولایت میخواهد تا بخاطر جلوگیری از کاهش آبهای زیرزمینی اقدامات و راه حل مناسبی را روی دست گیرد.
او گفت: «دهقانان از انرژی رایگان آفتابی از آب بهگونۀ بیرویه استفاده میکنند، مردم باید در استفادۀ آب صرفهجویی نمایند درست است اگر انرژی رایگان است اما آب ارزش حیاتی دارد و باید به اندازۀ مناسب استفاده گردد.»
از سوی دیگر، دهقانان در این ولایت نیز میگویند که آنان جهت خشکسالی و کمبود آب به حفر چاههای عمیق روی آورده اند و این امر برای فعالیتهای زراعتی شان یک نیاز مبرم است.
گلاحمد یکتن از دهقانان ولسوالی انجیل در صحبت با آژانس خبری پژواک میگوید که برای فعلاً در جویها، چشمهها و کاریزها آب وجود ندارد تا زمینها و کشتهای شانرا را آبیاری نمایند و مجبور اند تا دست به حفر چاه عمیق بزنند و از این طریق کشت شان را آبیاری نمایند.
موصوف علاوه میکند که اگر آنها چاههای عمیق راحفر نکنند، کشت زراعت شان بیحاصل خواهند ماند و بیشتر مردم بیکار و بار دوش جامعه خواهند شد که به گفتۀ وی، آبهای زیر زمین این ولایت از سه الی چهار سال بدینسو هشت الی یازده متر پایین رفتهاست.
او گفت: «خشکسالی بهوجود آمده، جوی و کاریزها آب ندارد و نمیتواند به زمینهای ما برسد، مجبور هستیم تا چاههای عمیق بزنیم و کشتهای خود را آبیاری نمایم، اگر چاههای عمیق نباشد، زراعت هم وجود ندارد و همه بیکار خواهند شد.»
عبدالظاهر یکتن دیگر از دهقانان ولسوالی اوبۀ این ولایت نیز میگوید که خشکسالیهای در سالهای اخیر باعث شدهاست تا اینکه همه کاریزها و جویهای آب خشک گردد.
وی گفت، این را میدانند که حفر چاههای عمیق باعث کاهش آبهای زیرزمینی شده اما از امارت اسلامی میخواهد تا بخاطر رشد کشت و زراعت و آبیاری شان آنها را حمایت و همکاری نماید.
موصوف تصریح کرد که خشکسالیها وحفر چاههای عمیق در سالهای آخیر باعث شده تا ۵۰ درصد آبهای زیرزمین نسبت به سال قبل کاهش یابد و این در حالی است که بیشترین زمینداران از روی مجبوریت در سطح مرکز و ولسوالیها به حفر چاههای عمیق الی صد متر و بیشتر آن روی آوردهاست.
با این حال، مسؤولان محلی در ولایت هرات از توقف حفر چاهای عمیق بدون جواز اطمینان میدهند و میگویند که از استخراج بیرویه و غیرقانونی آبهای زیرزمینی از روی یک پلان منظم جلوگیری جدی میشود.
مولوی نثاراحمد الیاس، سخنگوی والی هرات میگوید که ادارۀ محلی این ولایت بخاطر جلوگیری از کاهش آبهای زیرزمینی ساخت بندهای کوچک در شهر و ولسوالیهای هرات را در پلان دارند.
موصوف علاوه کرد که ساخت این بندها باعث جلوگیری از کاهش آبهای زیرزمینی شده و برای کشتزارهای دهاقین نیز موثریت خود را خواهد داشت.
قابل یادآوری است که کاهش آبهای زیرزمینی یک نگرانی بسیار بزرگی برای زمینداران کشور، به ویژه دهقانان این ولایت شدهاست و چالش کمبود آب در این ولایت باعث شده که چندی پیش ریاست زراعت هرات کشت شالی را نیز برای دهقانان این ولایت ممنوع اعلام کند.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP