کابل (پژواک، ۲۹ سنبله ۱۴۰۲): ادارۀ ملی احصائیه و معلومات میگوید، امسال در افغانستان بیش از دو میلیون هکتار زمین گندم زرع گردیده که از آن ۴.۳ میلیون متریک تُن حاصلات بدست آمده و این رقم نسبت به سال قبل نزدیک به ۱۳ درصد افزایش را نشان میدهد.
این داره، امروز ۲۹ سنبله با نشر گزارشی نوشتهاست که با استفاده از تکنالوژی ریموت سنسینگ که شامل تحلیل و تجزیۀ تصاویر ماهوارهیی میباشد، ساحات تحت کشت للمی و آبی گندم را تثبیت نموده و ارقام آن را در گزارش تولید گندم سال ۱۴۰۲ ارایه نمودهاست.
یافتههای این اداره نشان میدهد که در سال روان در مجموع دو میلیون هکتار زمین گندم کشت شده که از این میان یک اعشاریه ۳۴ میلیون هکتار آن آبی و ۶۸۰ هزار هکتار دیگر آن للمی میباشد.
در این گزارش تذکر رفته که براساس ارقام بدست آمده، ساحات کشتشدۀ گندم، ۷۱ درصد از مجموع ساحات کشتشدۀ کشور را تشکیل میدهد.
به نقل از منبع، ارقام بدست آمده نشاندهندۀ آن است که ساحات تحت کشت گندم، نسبت به سال گذشته در بخش آبی چهار اعشاریه چهار درصد و در بخش للمی ۱۵ درصد افزایش یافتهاست.
در گزارش نوشته شده که علت مهم این افزایش، کشت گندم عوض کشت کوکنار و بارانهای بهموقع بودهاست. بهطور نمونه تنها در هلمند با کاهش ساحات تحت کشت کوکنار، ساحات تحت کشت گندم ۴۹ درصد افزایش یافتهاست.
به نقل از این گزارش، این ارقام بیانگر آن است که در سال ۱۴۰۲ در تمام کشور چهار اعشاریه ۳۵ میلیون متریک تن گندم تولید شده که نسبت به سال گذشته نزدیک به ۱۳ درصد افزایش را نشان میدهد.
ادارۀ احصائیه و معلومات نوشتهاست که با در نظرداشت برآورد نفوس، نیاز گندم در سطح کشور شش اعشاریه ۶۲ میلیون متریک تن تخمین گردیده که نسبت به تولیدات سال ۱۴۰۲ حدود دو اعشاریه ۲۷ میلیون متریک تن گندم کمبود را نشان میدهد.
ارقام ادارۀ ملی احصائیه و معلومات نمایانگر این است که در سال ۱۴۰۲ ولایتهای هلمند و کندز بیشترین و ولایتهای پنجشیر، سمنگان و نورستان کمترین تولید گندم آبی را داشتهاند.
از سوییهم، در سال ۱۴۰۲ ولایتهای تخار و فاریاب بیشترین و ننگرهار و بامیان کمترین تولید گندم للمی را داشتهاند.
ارقام همچنان نشان میدهد که در سال ۱۴۰۲ حاصل هرهکتار زمین کشتشدۀ گندم آبی دو اعشاریه ۸۳ تن و حاصل هر هکتار زمین کشتشدۀ للمی صفر اعشاریه ۸۱ تن بوده که در بعضی ولایات زیاد و در بعضی ولایتهای دیگر کم است.
در کنار این، تولید و ضرورت گندم هر ولایت از نگاه شرایط اقتصادی و اجتماعی متفاوت بوده و ارقام نشاندهندۀ آن است که ولایتهای هلمند، کندز، فراه، تخار و قندهار با در نظرداشت نیاز شان ۵۰ الی ۱۰۰ هزار متریک تن تولید بیشتر دارند و از جمع باقی ولایتهای کشور بعضی ولایات به ۲۵ تا ۵۰ هزار متریک تن، تعدادی ۵۰ الی ۱۰۰ هزار و تعداد دیگر به بیش از ۱۰۰ هزار متریک تن کمبود گندم مواجه اند.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP