کابل (پژواک، ۱۶ حوت ۱۴۰۲): تاکنون بیش از هفتصد شخصیت افغان از طریق کمیسیون مربوط به کشور برگشتهاند و برخی از آنان میگویند، امارت اسلامی آغوش خود را باید بازتر سازد.
تحلیلگران ایجاد این کمیسیون را میستایند میگویند، هیچگونه تغییر سیاسی و اختلاف فکری باید سبب ایجاد فاصله میان افغانها نشود و هر گامی که به هدف ترمیم فضای سیاسی، گردهم آمدن افغانها و جلوگیری از بیثباتی در آیندۀ برداشته میشود، قابل تحسین است.
امارت اسلامی اما میگویند که تا هنوز زمان زیادی از نظام نگذشته و آهسته آهسته همه ابعاد آن تکمیل خواهد شد.
پس از وقوع تحول سیاسی در ماه اسد سال ۱۴۰۰ در افغانستان، در کنار برخی افغانهای دیگر شماری از چهرههای سیاسی نیز کشور را ترک کرده و به سایر کشورها رفتند.
امارت اسلامی در ۲۶ حوت سال ۱۴۰۰ کمیسیونی را تحت نام «کمیسیون تماس با شخصیتهای افغان و عودت آنان» ایجاد کرد.
تاکنون ۷۱۱ شخصیت افغان به کشور برگشتهاند
احمدالله وثیق، سخنگوی کمیسیون تماس با شخصیتهای افغان و عودت آنان به آژانس خبری پژواک گفت که از ایجاد این کمیسیون تا کنون صدها تن فورمههای عودت به کشور را بدست آوردهاند و تا امروز (۱۳حوت ) از این طریق ۷۱۱ تن از خارج به کشورشان برگشتهاند.
وی بدون ارایۀ جزئیات گفت که افراد بازگشته شامل وزیران، مشاورین، معاونین، روسا و مسؤولین نظامی حکومت قبلی و تاجران ملی و مردم عام میباشند.
وثیق میافزاید که دهها تن دیگر بهمنظور عودت به کشور با کمسیون تماس گرفتهاند.
«تحول نظامها باعث نمیشود که به وطن خود پشت کنیم»
عبدالعزیز بابکرخیل، رئیس پیشین بانک ملی افغان نیز در ماه دلو سال گذشته از طریق همین کمیسیون به کشور برگشته است.
او میگوید : «این وطن و زادگاه ماست، ما میآیم و میرویم، با کشور یک پیوند ناگسستنی وجود دارد، کمیسیون بهگونۀ بهتر از من در میدانهوایی استقبال کرد، تا خانه مه را بدرقه کردند، اما بعدا کس دیگری را ندیدم، ارتباط افراد به کشورشان طبیعی است، تحول نظامها باعث این نمیشود که به وطن خود پشت کنیم، خودم هرگر نمیتوانم کشورم را فراموش کنم.»
وی از افغانهای مقیم خارج نیز خواست که به کشور خود برگردند و با این کار به اطمینان مردم در داخل کشور نیز افزوده خواهد شد.
بابکرخیل میگوید که امارت اسلامی باید آغوش خود را بهروی ملت بازتر کند، میان فرد، جامعه و حکومت بدون کدام مشکل ارتباط نورمال را ایجاد کند و شرایطی را فراهم سازد که در آن هر افغان احساس مالکیت کشور خود را داشته باشد و خود را در آن ببیند.
امانالله غالب، رئیس پیشین شرکت برشنای افغانستان نیز در ماه جوزای سال گذشته ار طریق همین کمیسیون به کشور برگشت.
او میگوید، افغانستان خانۀ مشترک همۀ ماست، برای دعوت نیازی نیست، اما ایجاد کمیسیون تماس با شخصیتهای افغان یک کار مثبت بوده که به نگرانیهای مردم عودتکننده پاسخ مثبتی را ارایه کرد و از طریق یک آدرس مشخص شخصیتهای افغان به کشور بر میگردند.
غالب نیز از افغانهای مقیم کشورهای خارجی خواست که به کشور خود برگردند.
وی گفت، در داخل کشور مشکلات بود، اما تصویری که توسط برخی افراد و رسانهها از حکومت کنونی افغانستان در خارج ارایه شده، آن چنان وضعیت در افغانستان وجود ندارد.
به گفتۀ او، اگر در کمیسیون به مردمعام، جوامع مدنی و افراد مسلکی عضویت داده شود، در این صورت افراد زیادی از طریق همین کمیسیون به کشور بر خواهند گشت و مردم به اطمینان و سخنان آنان باور خواهند کرد.
کمال ناصر اصولی، عضو ولسی جرگۀ پیشین نیز در ماه سرطان سال گذشته از طریق همین کمیسیون به کشور برگشت.
او میگوید: «افغانستان زادگاه ماست، با کمیسیون تماس برقرار کرده بودیم و به افغانستان برگشتیم، برخورد کمیسیون خوب است، اما در بعضی موارد در مورد اسناد سیاسیون پیشین اندکی سکتهگی بهمیان میآید و دیگر افغانستان خانۀ مشترک ماست و زندهگی مشترک حق همۀ ما میباشد و افغانها حق دارند که در اینجا یک نظام مشروع داشته باشند.»
وی از امارت اسلامی خواست، هر چه عاجل «حکومتداری را دایمی و مورد قبول مردم سازد، مشروعیت داخلی را پیدا کند» تا راه مشروعیت بینالمللی هموار و با آن سهولتهایی برای هموطنان ایجاد شود.
اصولی که در حال حاضر در ایالت متحدۀ عربی به سر میبرد، در پاسخ به این سوال که شماری از افراد بازگشته از طریق این کمیسیون دوباره به سایر کشورها رفتهاند گفت، کسانیکه به کشور بر میگردند، شماری از آنان در داخل کشور کاروبار دارند و کسانیکه کاروبار ندارند، مجبور هستند که برای کار و تجارت دوباره مثل سایر افغانها رفت و آمد کنند.
«هر تلاشی برای اتحاد افغانها قابل ستایش است»
قاضی نجیبالله جامع، آگاه امور سیاسی به آژانس خبری پژواک گفت، ایجاد کمیسیون تماس با شخصیتها افغان و عودت آنان یک کار مثبت است و هر اقدامی که برای ترمیم فضای سیاسی، ایجاد اتحاد بین افغانها و جلوگیری از بیثباتی در آینده برداشته میشود، باید از آن قدردانی شود.
وی گفت، هدف اصلی ایجاد این کمیسیون بازگشت افغانهای ناراضی از نظام کنونی به کشور است.
جامع میگوید: «افغانهایی که پس از تحول سیاسی در کشور به خارج رفتند، افغان هستند و این کشورشان است، هیچ کس جلو بازگشت آنان را گرفته نمیتواند، روز افتخار افغانستان نیز روزی خواهد بود که تمام افغانها به سخن یکدیگر گوش دهند، مشکلات خود را از راه گفتگو حل کنند، ما از آغاز تأکید داشتیم که هیچ گونه تغییر سیاسی و اختلاف فکری باید باعث ایجاد فاصله میان افغانها نشود، آنان باید به کشور برگردند، باید بالای شان اعتماد شود و برای شان فرصت داده شود تا در مورد احیای افغانستان، جلوگیری از جنگ دیگر، و تکرار نشدن تاریخ قبلی و تمام مسایل دیگر صحبت کنند و به پیشنهادهای شان گوش داده شود.
به گفتۀ وی، امارت اسلامی مسؤولیت دارد که به نگرانیها و پیشنهادات افغانهای داخل و خارج کشور گوش دهد.
وی میافزاید: «هر کشوری که از جنگ خارج میشود، نیاز دارد تا گفتگوی ملی صورت بگیرد، گفتمان ملی به این معنا که چه کسی به کی چوکی بدهد، چه کسی به کی وزارت بدهند و یا زعامت ملی سیاسی افغانستان را به اقوام تقسیم کند، این یک نسخۀ قدیمی و ناکام است و راه حل نیست، بهتر این است که امارت اسلامی شرایطی را فراهم بسازد تا تمام افغانها در مورد آینده صحبت کنند، در مورد چگونگی تعیین زعامت صحبت کنند، در مورد قانون اساسی صحبت کنند و از آن طریق شرایط ثبات سیاسی و انتقال قدرت فراهم گردد.»
جامع میگوید، حکومتداری خوب، ثبات، استحکام نظام، اتحاد ملت، جلوگیری از مداخله بیگانگان و کار کردن مشترک با جهان بحثهایی است که وضعیت امنیتی نستبآ بهتر کنونی فرصتی برای این کار بوجود آوردهاست.
به گفتۀ وی، امارت اسلامی باید حقوق تمام مردم را بدهند، برای قانونیت نظام اقدام کند، برای مراجعه به ملت باید روی مکانیزمهای مثل انتخابات و لویه جرگه کار کند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی میگوید، افغانهایی که به کشور بر میگردند، امنیت شان تأمین است، تمام سهولتهای زندهگی برای شان فراهم است و امارت اسلامی نیز به تعهدات خود متعهد است.
وی در مورد خواستههای آگاهان و برگشتکنندهگان گفت: «تمام جوانب نظام نیز آهسته آهسته تکمیل خواهد شد اما به زمان نیاز دارد؛ چون نظام جدید است، تمام اصول و ضوابط در حال ساخت و ساز است، زمانیکه افغانستان از تمام ابعاد مطمین میشود، انشاءالله خانۀ مشترک و جای آرامش برای تمام افغانها خواهد بود.»
مجاهد از افغانهای مقیم خارج خواست که به کشورشان برگردند و در آبادانی افغانستان سهم بگیرند.
بازدیدها: 161
تماس با ما
خبرنامه
ارسال گزارش
اپلیکیشن موبایل پژواک