فیضآباد (پژواک، ۲۹ حوت ۱۴۰۲): نهالفروشان در شهر فیضآباد، مرکز ولایت بدخشان با فرارسیدن بهار سالنو از کمرنگ شدن و کاهش فروشات شان شاکی اند و از مردم میخواهند که جهت سرسبزی و خودکفایی حاصلات میوه نهال خریداری و غرس نمایند.
سنتالله یکتن از نهالفروشان شهر فیضآباد میگوید، یازده سال میشود که پیشۀ نهالفروشی دارد؛ نهالهای اصلاح شدۀ مثمر و غیرمثمر را از ولسوالیهای چهاردره و امام صاحب ولایت کندز میآورند که این کار از یک سو باعث درآمدش میشود و از سوی دیگر در سرسبزی و آبادی کشور سهم میگیرند.
او میافزاید که بیش از ۵۰۰ هزار افغانی را نهالهای ناک، املوک، سیب، شفتالو، چهارمغز، بادام، زردالو، انجیر، انار و نهالهای غیر مثمر مانند سفیدار، چنار، ناجو و مورپان خریداری و به شهر فیض آباد و ولسوالیهای این ولایت برای فروش آوردهاست، اما در فروشات شان نسبت به سالهای گذشته بیش از ۵۰ فیصد کاهش آمدهاست.
او نبود مشتری را از مهمترین چالش سد راه کار شان میداند و میگوید که باوجود تخفیف ویژه نسبت به سالهای قبل، در بهای هر اصله نهال روزانه حدود بیش از یکهزار افغانی فروشات ندارند.
معراجالدین یکتن از نهالفروشان دیگر شهر فیضآباد گفت که بازار نهال در بدخشان رو به کاهش است و مردم علاقمندی چندان به غرس نهال ندارند، به همین دلیل امسال نسبت به سالهای گذشته نهالهای کمتر وارد بازار نمودهاند.
او که نهالهایش را از ولسوالی امام صاحب ولایت کندز وارد نمودهاست میگوید: «قوریهجات بدخشان نهالهای اصلاحشده و معیاری که دارای قیمت مناسب باشد، برای آنان عرضه نمینمایند، از این رو مجبور اند از سایر ولایات دیگر نهال وارد کنند.»
او نیز تایید میکند که میزان فروشاتش ۵۰ فیصد کاهش یافتهاست و نگران است که ضرر نکند.
این نهالفروشان از مردم میخواهند که جهت سرسبزی و خودکفایی حاصلات میوه در بدخشان نهال خریداری و غرس نمایند.
امام علی، باشندۀ شهر فیضآباد که جهت خرید نهال به نهالفروشی آمدهاست میگوید که مردم در سالهای قبل به قدر کافی نهال خریداری و غرس نمودهاند.
او علاوه میکند که نهالهای غرسشده سالهای قبل نتیجۀ ملموس و قناعتبخش در پی نداشتهاست و از سوی دیگر باشندهگان شهر فیضآباد مکان مناسب و اضافی برای غرس نهال ندارند.
امام علی همچنان افزود که ضعف اقتصادی خانوادهها و عدم آگاهی از مزایای فضای سبز دلایل دیگر کمرنگ شدن بازار نهال در این ولایت میباشد.
در همین حال، قاری قطبالدین دهنوی، رئیس زراعت، آبیاری و مالداری بدخشان میگوید که برای سال پیشرو تعداد ۲۵۰ هزار اصله نهال مثمر و غیرمثمر را در همکاری با موسسات خریداری نمودهاند و در دسترس مردم و باشندهگان این ولایت بهگونۀ رایگان قرار خواهند داد.
او می پذیرد که برخی باغچههای اشجار مثمر که سالهای قبل در این ولایت از سوی مردم و موسسات ایجاد شدهبود، نسبت عدم هماهنگی درخت با اقلیم بدخشان نتیجۀ چندان ندادهاست و مردم دلسردانه باغبات شان را تخریب و زمین زراعتی ساختهاند، از اینرو کمتر نهال خریداری مینمایند.
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP