میمنه (پژواک، ۱۴ قوس ١٤٠٢): شماری از باغداران و تاجران محلی در فاریاب میگویند که امسال سطح تولید کشمش در این ولایت تا دو برابر افزایش یافته، اما قیمت این محصول به شدت کاهش پیدا کردهاست.
در همین حال ریاست زراعت، آبیاری و مالداری فاریاب با تائید افزایش تولید کشمش و کاهش قیمت این محصول میگوید که تولید و عرضه دو برابری کشمش، نبود مارکیت و عدم فابریکه پروسس در این ولایت از عوامل اصلی کاهش قیمت این محصول میباشد که تلاشها برای جلب توجۀ مقامات حکومت در مرکز و تاجران ملی در زمینه ادامه دارد.
سیدمحیالدین، از باغداران ولسوالی قیصار فاریاب میگوید: «امسال حاصل انگور خوب بود و ما توانستیم مقدار زیادی کشمش را تولید کنیم و تولید کشمش نسبت به گذشته تا دو برابر افزایش را نشان میدهد، اما متأسفانه، قیمت کشمش نسبت به سال گذشته به نصف کاهش یافتهاست.»
نامبرده افزود که مشکل عمدۀ باغداران در فصل انگور نبود آب و ادویه ضد آفات است که محصولات باغها با کیفیت به ثمر نمیرسد و در فصل برداشت کشمش نبود مارکیت و بی علاقهگی تاجران میباشد که حکومت باید به حل مشکلات یادشده توجۀ جدی نماید.
نصرالله، باغدار دیگر در فاریاب میگوید، پُربار بودن تاکها بر حاصلات انگور تاثیر منفی گذاشته بود و همین باعث شد تا کیفیت کشمش نیز پایین باشد و در عین حال بارندهگی پیش از وقت در زمان خشک کردن کشمش، باغداران را متاثر و زیانمند ساختهاست.
قدرتالله، باغدار دیگری است که از کاهش قیمت کشمش شکایت نموده و از حکومت میخواهد که زمینۀ فروش و صادرات کشمش به خارج از کشور را مساعد سازد تا محصول زحمات باغداران به قیمت ناچیز بهفروش نرسد.
مشکل نبود بازار مناسب برای فروش کشمش فاریاب و ضرورت به حمایت حکومت
سیدعبدالحی، از تاجران محلی در قیصار فاریاب میگوید، قیمت کشمش امسال ۴۰ تا ۵۰ درصد کاهش یافته و حکومت سرپرست باید با تشویق تاجران و شرکتهای ملی و بینالمللی زمینۀ فروش و صادرات کشمش قیصار را به بازارهای جهانی مساعد سازد تا باغداران از ادامۀ کار و تولید کشمش دلگیر نشوند.
وی افزود، سال قبل قیمت یک سیر کشمش سیاه ۱۵۰۰، کشمش سبز ۱۲۰۰ و سرخ ۹۰۰ افغانی بود، اما فعلاً کشمش سیاه به ۱۰۰۰، سبز ۷۵۰ و سرخ به ۵۵۰ افغانی خرید و فروش میشود.
سخیداد، یکی دیگر از کشمشفروشان قیصار میگوید که یک موتر کشمش سرخ را به یکی از تاجران محلی از قرار فی سیر ۵۵۰ افغانی فروخته در حالی که همان کشمش سال گذشته به یکهزار افغانی به فروش میرسید.
موصوف دلیل کاهش قیمت کشمش را نبود مارکیت در داخل کشور عنوان نموده و از حکومت سرپرست خواست تا زمینۀ فروش و صادرات محصولات باغداران را به بازارهای جهانی مساعد سازد.
محمدنعیم، از تاجران بزرگ در قیصار فاریاب میگوید که اگر بارندهگیهای پیش از وقت، کمآبی و سایر آفتها نمیبود، امسال محصولات باغداران چند برابر افزایش مییافت و زندهگی مردم متحول میشد.
وی افزود، باغداران و تاجران از امنیت موجود در کشور رضایت کامل دارند، اما چیزی که به آن نیاز مبرم دارند آب است که باید امارت اسلامی در قسمت بندهای آبگردان و احداث کانالها توجۀ جدی نماید تا آبهای موسمی به کشورهای همسایه هدر نرود.
لطفالله، مسؤول یکی از شرکتهای تجارتی در فاریاب میگوید که امسال کشمش در قیصار زیاد اما قیمت آن پائین میباشد، در روزهای بازار ۳ تا ۴ موتر کشمش به مقصد ایران، پاکستان، هند و ازبکستان بارگیری میکنند.
حاجی داروخان، یکی از تاجران کندهار که برای خرید کشمش به قیصار رفته میگوید که از قیصار کشمش را خریداری و آن را به ایران و پاکستان انتقال دهد، کشمش امسال در قیصار فراوان و قیمت آن نسبت به سال پیش تقریباً ۵۰ درصد کاهش یافتهاست.
او علاوه نمود که سال پیش یک سیر کشمش سیاه را تا ۱۷۰۰ و کشمش سرخ را ۱۲۰۰ افغانی خریداری نموده بود که حالا همان کشمش سیاه ۱۱۰۰ و سرخ را ۶۰۰ افغانی خریدهاست.
مسوولین در مورد چه میگویند
سیدفرید هاشمی، رئیس اتاق تجارت فاریاب میگوید که کشمشفروشان باید اتحادیه داشته باشند و محصولات فاریاب بهگونۀ درست و استندرد بسته بندی و نمونۀ آن را به اتاق تجارت شریک بسازند تا در قسمت بازاریابی و فروش همکاری شود.
وی افزود که کشمشفروشان و تاجران محلی فاریاب کشمش را بهگونۀ انفرادی در ولایات، بلخ، کابل، هرات و کندهار بهفروش میرسانند که به همین دلیل آمار دقیق تولید و صادرات کشمش در اتاق تجارت وجود ندارد.
وی گفت، خواستههای باغداران را با مقامات مسوول حکومت سرپرست و تاجران ملی و بینالمللی شریک خواهند کرد تا کشمش فاریاب به قیمت مناسب به فروش برسد.
مخدوم حبیبالرحمن، آمر امور زراعتی ریاست زراعت فاریاب میگوید که تولیدات کشمش نسبت به سال قبل دو برابر افزایش و در عین حال قیمت آن تقریباً به نصف کاهش یافتهاست.
موصوف دلیل کاهش قیمت کشمش را افزایش حاصلات، نبود کارخانۀ پروسس در فاریاب و عدم نرخ ثابت عنوان نموده ابراز کرد:«امسال حاصلات انگور و سطح تولید کشمش در فاریاب بالاتر از توقع باغداران بود، وقتی عرضه زیاد و تقاضا کم باشد واضح است که قیمتها کاهش مییابد.»
وی در رابطه به اینکه برای بازاریابی کشمش و حمایت از باغداران چه برنامههایی دار گفت، ادارۀ زراعت در تلاش افزایش محصولات باغداران بوده و میباشد، اما بازاریابی و صادرات کار بخشهای دیگر حکومت است که حتماً مقامات امارت اسلامی به آن رسیدهگی خواهند کرد.
به گفتۀ آمر امور زراعتی فاریاب، حدود ۱۶ هزار هکتار باغهای انگور در ولسوالیهای قیصار، المار، خواجه موسی، خواجه سبزپوش، شیرین تگاب و دولتآباد این ولایت وجود دارد، از این باغها تخمیناً ۸۵ هزار تُن کشمش بدست خواهد آمد.
این در حالی است که مولوی عطاءالله عمری سرپرست وزارت زراعت، آبیاری و مالداری افغانستان در صحبت با خبرنگار آژانس خبری پژواک گفته که رهبری امارت اسلامی مصمم است هر آنچه که لازم باشد برای حمایت از زارعین و تاجران انجام میدهد.
وی در رابطه به افزایش تولید کشمش و کاهش قیمت آن دربازارها میگوید که امسال نهتنها در افغانستان، بلکه در تمام کشورهای زراعتی محصولات افزایش چشمگیری داشته و بدیل کشمش افغانستان به قیمت کمتر در خارج فراهم گردیده، این موضوع نیز بر کاهش قیمت آن تاثیر گذاشتهاست.
بازدیدها: 1
GET IN TOUCH
NEWSLETTER
SUGGEST A STORY
PAJHWOK MOBILE APP