مزارشريف (پژواک، ۵ حوت ۹۹): یافته های پژواک نشان می دهد که طالبان در چهار ولسوالی بلخ، سالانه ۲۰ تا ۳۰ میلیون افغانی، از درک مصارف برق از مردم جمع آوری می کنند.
چهاربولک، بلخ، چمتال و نهرشاهی، ولسوالی هایی در بلخ می باشند که طالبان از هزاران خانواده در آنها، پول مصارف برق را جمع آوری می کنند.
آژانس خبری پژواک دریافته است که در قریه های علم خیل، بابه یوسف، عبدالرحیمزی، بنگاله، بوکه، مرگین تپه، کته خیل، وزیرآباد، بوریاباف، قرلوق، حسن خیل، ماشک، امرخیل، قلاچه، داگو، بر مزید، خواجه بهاوالدین خواجه غولک، غوندان، پلاس پوش، هیواد، دهسوار، قل تیمور، یلمان، علی آباد، ینگارغ، سیاه گرد، سکتازان، شرشرک، خان آباد، سکندرخیل، ککرک، بابا درجی، سر آسیاب، میر قاسم، سیاه گرد و برخی قریه های دیگر بزرگ، طالبان هر دو ماه بعد مصارف برق را جمع آوری می کنند.
محمد نبی (نام مستعار) و بزرگ قومی در ولسوالی چهاربولک، به پژواک گفت که طالبان در ولسوالی های آنها، از دو سال گذشته تا کنون مصاف برق را از مردم جمع آوری می کنند.
وی افزود که طالبان به نام امارت اسلامی، بیل چاپ کرده و هر دو ماه بعد میتر خانه ها را بررسی می کنند، و سپس به اندازۀ برق مصرف شده، پول اخذ می کنند.
موصوف در حالیکه کاپی تحويلی بیل برق مصرف شده به طالبان را به پژواک نشان مى داد، گفت: “هنگامیکه در ولسوالی ما حکومت حاکمیت داشت، مصارف برق از سوی مامورین شرکت برشنا جمع آوری می شد، برخی افراد ماه ها مصارف خود را تحویل نمی کردند؛ اما اکنون اینگونه نیست، طالبان در هر دو ماه یکبار میترخوانی می کنند، به مردم بیل می دهند و تمام خانواده ها بدون هیچ تاخیری، هزینه بیل خود را پرداخت می کنند.”
غلام محمد (نام مستعار) و بزرگ قومی در ولسوالی بلخ، به پژواک گفت که طالبان مصارف برق ده ها قریه ولسوالی آنها را که در کنترول طالبان می باشند، جمع آوری می کنند.
وی افزود که برخی خانواده ها که به دلیل مصرف برق، مبلغ زیاد از شرکت برشنا قرضدار بودند، طالبان هفتاد درصد قرض آنها را بخشیده اند.
موصوف گفت: “در منطقه ما خانه هایی نیز موجودیت داشت که حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار روپیه از شرکت برشنا قرضدار بودند، وقتیکه طالبان این مناطق را تصرف کردند، تا ۷۰ درصد مصاف برق آنها را معاف کردند؛ اما شرط گذاشتند که پس از تصمیم یادشده، بیل مصارف برق خود را به موقع به طالبان تحویل دهند.”
به بیان او، اگر کسی مصارف برق خود را به موقع، به کمیسیون تعیین شده از سوی طالبان پرداخت نکند، لین برق آنها قطع خواهد شد.
گلرحمان همدرد نماینده مردم بلخ در ولسی جرگه، به پژواک گفت که طالبان سالانه میلیون ها افغانی از درک مصارف برق، در این ولایت به دست می آورند.
به گفته وی، جمع آوری مصارف برق، گرفتن عُشر و زکات از مردم و همچنین جمع آوری پول تعیین شده از موترهای باربری، از منابع مهم مالی طالبان در بلخ می باشد.
موصوف افزود که حکومت، به ویژه شرکت برشنا معلومات ندارد که طالبان چه مقدار مصارف برق، از چه تعداد خانوارها را در بلخ جمع آوری می کنند.
این عضو ولسی جرگه گفت تا زمانی که حاکمیت دولت در این ولسوالی ها وسیع نشود، بیل های مصارف برق از طرف طالبان اخذ خواهد شد.
بیل هایى که بر اساس آن، طالبان هزینه های برق را جمع می کنند و به پژواک رسیده است، درآن تاکید شده که مردم، مصارف برق خود را به موقع به کمیسیون برشنای طالبان پرداخت بکنند.
مردم، از استفادۀ برق بطور غیرقانونی و همچنین نصب کردن میتر بدون در جریان گذاشتن طالبان نیز منع شده اند.
شرکت برشنای بلخ تایید می کند که طالبان در برخی ولسوالی های این ولایت، مصارف برق را جمع آوری می کنند.
انجنیر حمیدالله حمیدی رئیس شرکت برشنای بلخ، به پژواک گفت که براساس برآوردهای تخمینی شرکت برشنا، طالبان در هر دو ماه، ۴ تا ۵ میلیون افغانی را از درک مصارف برق در بلخ جمع آوری می کنند.
به بیان وی، از اینکه برق بلخ وارداتی می باشد، پس این مصارف را شرکت برشنای افغانستان، از عدایدات خود پوره ميکند.
موصوف افزود: “برق بلخ از ازبيکستان و ترکمنستان وارد می شود، ما هر ساله به پول جمع آوری شده مصارف از مشترکین، قراردادهای جدید مى بنديم، در مناطقی که طالبان مصارف برق را جمع می کنند، در آخر سال شرکت برشنای افغانستان، این خالیگاه را از عواید خود پر می کند.”
وی گفت که به دلیل چالش هایی امنیتی در برخی ولسوالی های بلخ، کارمندان شرکت برشنا نمی توانند مصارف برق را جمع آوری کنند.
قوماندان امنیه بلخ گفت که شرکت برشنا، موضوع جمع آوری مصارف برق از سوی طالبان را با آنها در میان گذاشته است.
سید معراج الدین سادات قوماندان امنیه بلخ، به پژواک گفت که برای حل مشکلات امنیتی در ولسوالی های بلخ، چمتال و چاربولک، عملیاتی را آغاز کرده اند.
وی افزود که حدود ۲۰۰ نیروی امنیتی تازه نفسؤ، به زودی در ولسوالی های بلخ و چهاربولک جابجا خواهند شد که یک هدف آنها، جلوگیری از جمع آوری مصارف برق از سوی طالبان می باشد.
استاد راتب محمدی آگاه امور اقتصادی گفت پولیکه از درک مصارف برق، از سوی طالبان جمع آوری می شود، بیش از آن است که حکومت آنرا تایید می کند.
وی به پژواک گفت که این پول، بطور فزیکی جمع آوری می شود و احتمال فساد در آن بیشتر است.
وی علاوه کرد: “حکومت سالانه از ۲۰ تا ۳۰ میلیون افغانی را تایید می کند؛ اما موضوع اصلی این است که این ارقام تخمینی می باشد، مناطق زیادی است که نه در دست طالبان است و نه در دست حکومت؛ در آنجا مردم بدون میتر و حساب، برق مصرف می کنند.”
این تحلیلگر اقتصادی گفت که با گذشت زمان، این مشکل به یک چالش بزرگ تبدیل خواهد شد.
وی افزود که دولت مکلف است مبلغ کامل مصارف سالانه برق کشورهايی را که از آنها برق وارد کرده، پرداخت کند.
به گفته محمدی، زمانیکه هزینه ها از طرف طالبان جمع می شود، پس روشن است که خساره آن به دولت، به ویژه شرکت برشنا می رسد.
وی افزود که شرکت برشنای افغانستان، باید برای حل این چالش، یک راه حل اطمينانی را دریابد.
از سويی هم، طالبان تاکنون در رابطه به تایید یا رد این موضوع، چیزی نگفته اند.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان، در مورد این موضوع به پژواک گفت که در مورد از منطقه معلومات حاصل خواهند کرد، و سپس با پژواک شریک خواهند کرد؛ اما بعد از گذشت چند روز، بار دیگر به پژواک گفت که تاکنون، در این مورد معلومات به دست نياورده اند.
قابل یادآوری است که علاوه بر باشندگان بلخ، برخی ساکنان مناطق دیگر نیز به پژواک گفته اند که مصارف برق در مناطق آنها، از سوی طالبان جمع آوری می شود.
پژواک، به همکاری مالی دنمارک و برنامه انکشافی ملل متحد (UNDP)، این گزارش را تهیه کرده است.
بازدیدها: 238
تماس با ما
خبرنامه
ارسال گزارش
اپلیکیشن موبایل پژواک