Language

Don't you have an account with Pajhwok Afghan News?

Click here to subscribe.

آگاهان: رفاه اقتصادی پس از پایان جنگ و خشونت‌ها به میان می‌آید

قلعه‌نو(پژواک، ۲ جدی ۱۴۰۰): آگاهان امور اقتصادی در ولایت بادغیس گویند، اقتصاد و صلح با هم پیوند دارند، حالا که صلح تامین شده، باید به برنامه های اقتصادی اولویت داده شود تا افغانستان برای همیشه به یک کشور با اقتدار و امن مبدل گردد.

بیش از چهار دهه جنگ و ناامنی در افغانستان، میلیون­ها افغان مجبور به ترک کشور شان شده اند و صدها هزار تن در داخل کشور از یک جا به جای دیگر نقل مکان کرده اند.

برخی منابع، رقم تلفات این جنگ را بیش از یک میلیون؛ اما برخی­ها  تا دو میلیون تن می­دانند. همچنان به دلیل این جنگ خانمانسوز حدود ۴،۴ میلیون تن (۱۳.۹ درصد کل جمعیت کشور) معلول شده و در حال حاضر، بیش از نیم نفوس کشور زیر خط فقر زندگی می­کنند.

اما پس از سقوط نظام پیشین درحالی که امنیت تامین شده، اما به دلیل این‌که،۹ میلیارد از پول‌های افغانستان از سوی ایالات متحده آمریکا منجمد گردید و کمک‌های جامعه جهانی با این کشور متوقف یافت، وضعیت اقتصادی مردم این کشور خوب نمی‌باشد و میلیون‌ها تن دراین کشور به غذای کافی درسترسی ندارند.

آگاهان امور اقتصادی: اکنون صلح تامین شده، وقت آن است که به اقتصاد توجه شود.

عیدمحمدعثمان، یکی از آگاهان امور اقتصادی و استاد پوهنتون ولایت بادغیس، در صحبتی با آژانس خبری پژواک گفت، در طی چند دهه گذشته مردم افغانستان سنگین ترین، تلخ ترین و خونین ترین جنگ ها را شاهد بودند، جنگ‌های که امید مردم را برای رسیدن به صلح و آرامش از آنها گرفته بود.

موصوف می‌گوید که دراین جنگ‌ها میلیون‌ها تن مهاجر شدند، صدهاهزار تن معلول و معیوب شدند و صدها هزار دیگر جان باختند.

وی گفت که تداوم جنگ‌ها و خشونت های چندین ساله در کنار آسیب‌های یادشده به اقتصاد زیرساخته‌های کشور نیز شدیداً صدمه وارد کرد. اکثریت تجار و سرمایه گزاران کشور را ترک کرده و سرمایه های شان را به خارج از کشور انتقال دادند.

به گفته این استاد، حالا که امنیت تامین شده، زمینه خوبی برای پیشرفت اقتصادی مساعد گردیده و حکومت برنامه‌های اقتصادی را در اولویت قرار دهد.

به گفته وی، با روی کار آمدن حکومت جدید هرچند خشونت ها و جنگ ها در چند ماه اخیر در کشور کاهش یافته و مردم نیز در یک آرامش و صلح نسبی دست یافته اند. اما با آنهم از لحاظ اقتصادی با مشکلات زیادی روبه رو هستند.

او افزود:« زمانی‌که صلح در داخل کشور تامین باشد هر سرمایه داری تشویق می‌شود و می تواند بیاید درداخل کشور سرمایه گزاری کند که این هم می‌تواند در پیشرفت و ساخت زیربناها کمک کند و از نیروی کاری موجود در کشور استفاده می شود و بهتر این‌که از مهاجرت‌های جوانان به کشورهای بیرونی جلوگیری می کند.»

عثمان درادامه اضافه کرد:« اقتصاد و صلح نقش خوبی در پیشرفت اجتماع، تقویت سیستم آموزشی و همچنان اعمار زیرساخته‌های کشور دارد همچنان مردم ما در شرایط کنونی بیشتر از هر چیز به صلح و آرامش نیازمند هستند، زمانی‌که صلح به میان آید میتوانند در رفع نیازمندی های اقتصادی شان کار کنند.»

از سوی دیگر، خالد آرین پور از دیگر آگاهان امور اقتصادی در ولایت بادغیس بر این باور است که صلح و اقتصاد باعث جلوگیری از فروپاشی نظام اجتماعی به ویژه کانون خانواده ها می شود.

اواضافه کرد:« اقتصاد و صلح در جامعه کنونی نیاز اساسی و فوری است که باعث کاهش خشونت ها در جامعه، کاهش مهاجرت‌ها، کاهش ازدواج‌های اجباری که از اثر فقر به میان می‌آید، باعث کاهش قاچاق مواد مخدر، جلوگیری از فروپاشی نظام خانواده ها، بی سوادی و ده‌ها موارد دیگر می شود.»

به باور او، در طی چندین سال جنگ و ویرانی ها مردم فرصت های زیادی شغلی را از دست داده و اکنون نیاز است تا با روی کار آمدن حکومت جدید مردم صلح کامل به میان آید و همه در فضای آرام و صلح آمیز برای رفاه وطن شان تلاش کنند.

او می‌گوید:« نبود صلح و امنیت در کشور در گذشته باعث ایجاد مشکلات زیادی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی شده که متاسفانه امروز کشورما یکی از فقیر ترین کشورهای جهان به شمار می رود این همه در نبود صلح و امنیت صورت گرفته است.»

وی از حکومت می خواهد که برنامه های اقتصادی را در اولویت قرار دهد و به آن توجه بیشتر داشته باشد، تا افغانستان برای همیشه به یک کشور با اقتدار و امن مبدل گردد.

GET IN TOUCH

SUGGEST A STORY

آژانس خبری پژواک علاقمند است تا گزارش های شما را نشر کند. در صورت تمایل با کلیک کردن بر روی این لینک با ما تماس بگیرید.

PAJHWOK MOBILE APP

اپلیکیشن پژواک را بر روی تلفن هوشمند خود نصب کنید تا آخرین خبرهای ما را دریافت کنید. بیشتر